O soli se už nějaký čas ví, že toho umí způsobit více než jen zvýšený krevní tlak. Vysoký obsah soli v průmyslově zpracovaných potravinách přímo souvisí s epidemií obezity. Sůl svou výraznou chutí dokáže překrýt nedostatky v chuti zejména polotovarů a méně kvalitních potravin, nejčastěji uzenin.

„Podle posledních potvrzených výzkumů sůl a z ní odvozené sloučeniny podporují chuť k jídlu a tím stoupá riziko nadváhy a obezity. Dokonce vyvolávají návyk na výrazně slanou chuť a podporují velmi rizikové chování, kdy se slanost kompenzuje velkým objemem sladkých nápojů nebo množstvím sladkostí,“ uvedl Pavel Suchánek, odborník na výživu ze společnosti FitBee. Výrobci solí přitom nešetří, často používají i sůl pro posílení masové chuti pokrmu – glutamát sodný.

Vysoký tlak nebolí, ale škodí

I kdyby sůl jen zvyšovala tlak, je to problém – nebolí, ale může vést k vážným potížím se srdcem a cévami. Nedávná studie zveřejněná americkými vědci v online časopise Open Heart naznačuje, že cukr je – pokud jde o rizika krevního tlaku – ještě horší než sůl. Zdá se, že pro zdraví srdce i pro hubnutí je potřeba držet pod kontrolou spotřebu jak soli, tak cukru.

Existuje řada studií, které dokazují, že nadměrná konzumace cukru může zvýšit riziko úmrtí na srdeční onemocnění, a to dokonce i tehdy, když nemáte nadváhu. Přebytek cukru podle vědců způsobuje zánět stěn tepen, což může skončit fatálními problémy se srdcem nebo mozkovou mrtvicí.

Mimochodem, zatímco bez jednoduchých cukrů v podobě sladkostí – nikoli bez sacharidů třeba z brambor – se obejdeme, úplně bez soli by to nešlo. Sůl, respektive sodík, je nezbytný pro udržení rovnováhy tělesných tekutin ve správné koncentraci. Ale když je sodíku mnoho, může zvýšit zadržování tekutin v těle, což právě vede ke zvyšování krevního tlaku.

Lžička ke lžičce

Každopádně byste neměli jíst více než šest gramů soli denně, což odpovídá jedné čajové lžičce, počítat musíte i sůl v různých hotových výrobcích, nejen v jídle, které si připravíte. Proto zkuste solení omezit – namísto toho používejte bylinky a další koření, abyste pokrm chuťově ozvláštnili. Snažte se používat spíše čerstvé suroviny než polotovary. Pozor na chytáky, skrytou sůl obsahují třeba šumivé tablety s léky proti bolesti nebo vitaminy.

Pokud jde o cukr, ženy by měly denně zkonzumovat nejvýše 50 gramů denně, muži 70 gramů. Skrývá se nejen v čokoládě, ale i džusech nebo nápojích, jako je latté či cappuccino s posypem. Zdrojem spousty cukru je i ovoce, ale pokud chcete něco sladkého, dejte si ho místo kusu dortu. Už proto, že kromě cukru je navíc plné vitamínů, minerálů a vlákniny.

Zdroje:

https://futureyouhealth.com/knowledge-centre/sugar-vs-salt

https://openheart.bmj.com/content/1/1/e000167