Dobře, přiznáváme, trocha hladu k tomu, abyste něco shodili, patří. Vědci se dokonce už před časem shodli na tom, že člověk by měl jíst tehdy, až bude cítit hlad, bez ohledu na to, že třeba jedí ostatní a je nějaký oficiální čas k jídlu. Více třeba ZDE.

Ukazuje se také, že některým lidem vyhovuje takzvaný přerušovaný půst, kdy jedí třeba jen osm nebo deset hodin denně a zbylý čas nikoliv – zní to možná dramaticky, ale pokud do oněch hodin bez jídla počítáte i čas beze spánku, není to tak hrozné. Při přerušovaném půstu 14 : 10 to například znamená, že se naposledy najíte v šest večer a další jídlo si pak dáte v osm ráno. A to skutečně zase není takové drama, ovšem může to pomoci k tomu, že vaše tělo začne spalovat tuk. Samozřejmě za předpokladu, že se jinak nepřejídáte.

Příliš mnoho hladu škodí

Jinými slovy, hodně přemýšlejte o tom, co si dopřejete k jídlu, a zvažte, kolik toho bude. „Chybou je přejídat se, ale zrovna tak vadí, když příliš hladovíte,“ upozorňuje Iva Málková, vedoucí mnoha kurzů hubnutí pořádaných společností Stop obezitě. Pokud hladovění střídáte záchvaty přejídání, jen si rozhodíte spalování.

Vyplácí se, abyste více jídla, respektive energie z něj, přijali v první půlce dne. Tedy raději vydatnou snídani, přiměřený oběd a menší večeři než naopak. Nutně neplatí ani, že kdo chce hubnout, nesmí jíst po páté, nejpozději šesté hodině večer. Samozřejmě s výjimkou toho, když chcete například zkusit výše zmíněný přerušovaný půst a takové nastavení vám vyhovuje.

Doporučení nejíst po šesté večer by platilo v případě, kdybyste chodili spát kolem osmé hodiny. Jinak se držte doporučení, že si poslední jídlo – lehkou večeři – dáte nejvýše dvě tři hodiny před ulehnutím. Ale pozor, pokud sice nechodíte spát v osm, ale od sedmi už jen poleháváte na gauči, spíše už to dejte bez jídla. Pokud by hlad byl silnější než vy, zkuste zeleninu, případně třeba méně tučný malý bílý jogurt.

Čeho mám ubrat?

Pokud chcete hubnout, tak rozhodně méně než dosud, ale neubírejte všeho stejně. Zaměřte se zejména na boj s množstvím sladkostí, tučnými uzeninami a také více přemýšlejte o přílohách – v poledne i večer je z půlky nahraďte zeleninou. Řeč je nejen o bramborách, těstovinách či rýži, ale třeba i o pečivu včetně celozrnného.

Zejména ženám při hubnutí hrozí nedostatek bílkovin nebo třeba železa, protože ve snaze jíst méně omezí hodně mléčné výrobky nebo třeba maso, které pokud je libové, do jídelníčku patří právě jako cenný zdroj bílkovin a železa. Železo je sice třeba i v listové zelenině, ale není ho tam tolik.

Pokud uberete bílkovin, budete mít ještě větší hlad, pokud jich přidáte, bude vás hlad trápit méně. Studie ukazují, že dostatek bílkovin nejenže zasytí, ale ještě zahání chuť na průběžné mlsání nebo noční vyjídání ledničky. Roli hraje také dostatek vlákniny, která zvyšuje objem jídla, což také mírní pocity prázdného žaludku a hladu.

Co více zasytí?

Zdá se rovněž, že přinejmenším některým lidem více vyhovuje pevnější strava než tekutá – protože mají podvědomý pocit, že je sytivější, navíc trvá déle ji sníst a člověk si tak dříve uvědomí, že má dost. Schválně porovnejte, jak se cítíte najedení po pečivu se sýrem a po jogurtovém nápoji o stejné energetické hodnotě.

Při výběru potravin se nemůžete splést, když při váhání vyberete tu dietnější variantu – tedy méně sladkou, méně tučnou, menší balení a tak dále. Ani tady to nepřehánějte. Vyhněte se smetanovému jogurtu s deseti a více procenty tuku, ale nemá smysl se nutit do toho, kde není žádný a který vám třeba ani nechutná. Volte nějaký, který bude mít kolem dvou procent tuku. A podobně postupujte i u ostatních jídel.

Zdroj: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2705592; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20847729/; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23815144/