Věděli jste, že chůzí o rychlosti 5 km/hod – což je slušné tempo – spálíte za hodinu pět vanilkových rohlíčků? Jinými slovy, co rohlíček, to kilometr velmi rychlou chůzí.

Jedna poučka úvodem – i když energii začnete vydávat, jakmile vyrazíte od domovního vchodu, skutečné intenzivní spalování tuků začne zhruba až po půl hodině pohybu ve vyšším tempu. Nemusíte hned běhat, ale rozhodně se snažte o ostrou chůzi. Ale samozřejmě, počítá se jakýkoli pohyb.

Spalovat snědeného kapra, salát nebo cukroví můžete různě, ale pro představu jsme všechno přepočítali na vanilkové rohlíčky, protože si tak člověk docela dobře představí, kolik námahy ho čeká.

Aktivita

Energie spálená za hodinu aktivity

Sledování televize 1 a půl vanilkového rohlíčku Chůze pomalá 2 a půl vanilkového rohlíčku Chůze svižnější 5 vanilkových rohlíčků Nordic walking pomalejší 4 vanilkové rohlíčky Nordic walking svižnější 7 vanilkových rohlíčků Běžky pomalejší 7 vanilkových rohlíčků Běžky svižnější 10 vanilkových rohlíčků Sáňkování 6 vanilkových rohlíčků

Pokud byste chtěli spálit stejné množství vosích hnízd, musíte všechno vynásobit dvěma – tedy na pět vosích hnízd už musíte rychle chodit dvě hodiny. Na čtvrt kila bramborového salátu vám bude stačit hodina a něco, na porci smaženého kapra hodina a tři čtvrtě. Na dvě deci svařáku musíte chodit tři čtvrtě hodiny.

Zima přispívá k hubnutí

A ještě jedna věc je důležitá, měli byste se hýbat víc než obvykle, protože pokud například něco ujdete každý den, vaše tělo a hlavně váš metabolismus se tomu dávno přizpůsobily. Musíte přidat na vzdálenosti a rychlosti, abyste ty vanilkové rohlíčky skutečně spálili.

Jak je to možné? „Bohužel, pokud běžně pěšky chodíte a nehubnete, nejspíše to znamená, že vaše tělo je na tento výdej energie zvyklé, a ačkoli někdo, kdo se dosud nehýbal, bude při takovém množství pohybu hubnout, vy budete muset přidat ještě nějaký ten krok navíc,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka ze společnosti.

Na druhou stranu, běžte určitě ven, i když je zima, protože ta také přispívá k hubnutí. Jak na svém webu upozorňuje společnost STOB, zaměřující se na poradenství ohledně váhy a kurzy hubnutí, vlivem stresových a dalších hormonů dochází k metabolické adaptaci, která při opakovaném pobytu ve venkovním chladu vede k prokazatelným pozitivním změnám. Pohyb v chladném prostředí totiž stimuluje využití tuků v těle, zvyšuje citlivost tkání na inzulín, zlepšuje funkci cév a s tím spojené prokrvení řady tkání, včetně srdce. Vedlejším produktem je otužování.

ZDROJ: Vlasta.cz, www.stob.cz

Související články