Sama byste spíše než o dočasné utrpení v podobě přísné diety měla usilovat o trvalou změnu životního stylu ke zdravějšímu. A měla byste zkusit pro to samé nadchnout celou rodinu. Protože nakonec to prospěje i jim – i když zrovna tohle asi moc nebudou chtít slyšet, a navíc pro vás bude celý proces snazší, než kdybyste byla doma jediná, kdo jí zeleninu místo řízku.

Jděte na to jednoduše, vysvětlete svému nejbližšímu okolí, že jste se rozhodla shodit a proč to chcete udělat. A rovnou je poproste, zda vás podpoří. Podpora přitom znamená víc než jen to, že se vám přestanou smát, když budete jíst zdravě, nebo že vás přestanou ponoukat, abyste si místo salátu s libovým kuřecím dala svíčkovou jako ostatní.

Chtějte po nich, ať jedí stejné jídlo jako vy a ať se s vámi začnou více hýbat. Zároveň se nepokoušejte o extrémy, ani pokud jde o jídlo na talíři, ani co se pohybových aktivit týče. Podpory byste se spíše nedočkala a nakonec by extrémy neprospěly ani vám.

Hlavně pozvolna!

Je pravda, že hlavně muži jsou často k jakýmkoli zdravým zásahům do jídelníčku skeptičtí, a proto se vyplatí změny zavádět pomalu. Ostatně ani vy to s rychlostí hubnutí nechcete přehnat. „Základní strategie? Nesmíte co chvíli hlasitě proklamovat, že začínáte vařit zdravě či nízkokaloricky a že už nikdy nebudou řízky nebo vepřo knedlo zelo. Dělejte malé postupné změny,“ říká odbornice na výživu Iva Málková ze sdružení STOB. Volte libovější maso, zmenšujte množství příloh a snažte se každé jídlo doplnit zeleninou.

Mimochodem, odborníci nedoporučují, aby se v rodinách, kde chce jeden zhubnout, vařilo více rozdílných jídel. Většinou to ani není třeba, protože společně jíte hlavně večer nebo o víkendu. Je tedy jasné, že zdravě vyvážené jídlo prospěje celé rodině. Vařte zdravěji než dosud, uberte vepřového masa, přidejte kuřecího. Sama si třeba ve srovnání s ostatními vezměte méně příloh a naopak více zeleniny. Pokud rodina vyžaduje sladká jídla, můžete třeba místo kynutých knedlíků dělat tvarohové, tučnou smetanu v některých koláčích a dezertech lze rovněž nahradit tvarohem.

Měníte životní styl, ne vztahy

Co se týče večerních jídel a hlavně změny nezdravých návyků, určitě dává smysl omezit popíjení alkoholu u televize, případně doprovázené pojídáním chipsů nebo uzenin. Zkuste na talířek k nim přidat zeleninu. Když ji nakrájíte, vezme si většinou rád i zarytý odpůrce, který by si přitom jen tak pro mrkev do špajzu nedošel.

Není pravda, že večer by se nemělo jíst, to by mělo smysl, kdybyste si šla lehnout třeba v osm hodin. Pokud je to až v 11 večer, určitě si kolem 19. hodiny můžete dát večeři.

Pokud hledáte podporu v rodině a zároveň chcete, aby partner hubl s vámi, zkuste na něj vytáhnout čísla, jasné postupy a přesné návody. Na mnohé z nich to zabere, navíc mají výhodu, že za sebou nemívají opakované dietní pokusy, a proto jim půjde hubnutí poměrně snadno – to spíše vy se na to připravte a nenechte se tím odradit. Jestliže se vám pomoc v rodině nedaří najít, stejně si trvejte na svém a sama si vytyčte nějaké mezníky a odměny, které si třeba za shození pěti nebo deseti kil dopřejete.

Každopádně platí, že s podporou jde hubnutí mnohem snáze – pokud ji nemáte v rodině, hledejte ji mezi přáteli. Nejde přitom jen o to, kdo si s vámi dá k večeří salát, potřebujete i podporu emocionální stejně jako praktickou – aby vám například někdo pohlídal děti, když si půjdete zacvičit nebo když vyrazíte na procházku ostrým tempem. Ideální je, když navíc budete mít někoho, kdo vás vyhecuje v momentech, kdy budete o své snaze pochybovat a nebude se vám vůbec chtít cvičit.

Náročné momenty nemusí souviset jen se ztrátou odhodlání a motivace. Můžete se třeba dočkat toho, že se vaše matka urazí, když si kvůli hubnutí nedáte její parádní dezert – zkuste jí vysvětlit, že měníte své životní návyky, nikoli své city k ní.

Zdroj: https://diet.mayoclinic.org/us/blog/2021/social-support-a-necessity-for-weight-loss/