Málokteré téma je na sociálních sítích tak populární, jako je vzhled, zdraví a štíhlá linie. Můžete se setkat s celou škálou různých příspěvků – někdy lidé líčí svůj hubnoucí příběh, jindy propagují svoje zdravé recepty, případně tvrdí, že takhle skvěle vypadají díky svému životnímu stylu a také nějakému tomu doplňku stravy.

Narazíte tak na samozvané výživové poradkyně, o jejichž vzdělání nic netušíte, na herečky, které doporučují, abyste úplně vynechali cukr, na veganky, které vám budou tvrdit, že v jejich výživě nic nechybí, ale odborník by v ní přitom našel spoustu nedostatků. A to bylo jen pár příkladů.

Je rovněž třeba rozlišovat, kdy člověk na sociálních sítích něco doporučuje sám za sebe a kdy jde o takzvanou spolupráci, kdy za propagaci výrobku dostal zaplaceno – zákony jsou v tomto ohledu dost přísné a příspěvky by měly být označeny jako spolupráce.

Když radí lidé bez vzdělání

Můžete si však být skoro jistí, že velká část tohoto obsahu pochází od lidí, kterým chybí příslušné vzdělání. Existuje například zahraniční studie, jejíž autoři zanalyzovali přes milion tweetů, které se týkaly stravy a zdraví a vyšly během 16 měsíců – potvrdilo se, že směr diskuse udávali lidé bez jakékoli kvalifikace v oboru – více ZDE.

Na nedávném evropském kongresu obezitologů byla zveřejněna studie, podle níž pouze jeden jediný z devíti nejoblíbenějších lidí ovlivňujících hubnutí ve Spojeném království poskytuje důvěryhodné výživové poradenství, více ZDE.

Dá se předpokládat, že v Česku to nebude lepší. Na riziko rad ze sociálních sítí opakovaně například na svém Instagramu upozorňuje foodblogerka Karolína Fourová, vystudovaná inženýrka v oboru výživy a kvality potravin. Podle ní bývají rady různých influencerů nepodložené a mnohdy i nebezpečné, protože jim chybí znalosti o tom, co a jak by člověk měl jíst.

V ohrožení je i vaše psychika

Zároveň jak tady, tak v zahraničí lze na internetu najít i spoustu validních zdrojů, jimiž se skutečně bez obav dá řídit. Pro laika však může být těžké je rozlišit. Je to přitom důležité, protože to, že podle rad influencerů nezhubnete, bohužel není to nejhorší, co se vám může stát.

Mohou vám chybět živiny, odnesete si zpomalené spalování, ale může se také stát, že budete zkoušet nesmyslné detoxikační čaje či potravinové doplňky, za které utratíte spoustu peněz, a ještě do těla dostanete látky, o které jste zase tak moc nestáli.

Problém diet šířených po sociálních sítích spočívá v tom, že často jsou velmi restriktivní a omezující, propagující hladovění, případně jsou jednostranné, což je způsob hubnutí, před kterým skuteční odborníci důrazně varují. Lidem pak hrozí, že se jim kvůli nim spustí některé zdravotní problémy, ale může se to odrazit i na jejich duševní kondici a mohou si také vybudovat nezdravý vztah k jídlu, jak dokládá třeba tato odborná práce.

Varovat by vás mělo i to, když nějaká celebrita propaguje rychlé hubnutí, například tempem deset kilo za měsíc. I kdyby se jí to povedlo, zcela jistě ne způsobem, který by se dal doporučit coby následováníhodný.

Pokud na síti hledáte rady, jak zhubnout, zapomeňte na celebrity a obraťte se na profesionály s patřičným vzděláním – ti, kdo ho mají, to například na svém webu uvádějí. Jde například o vysokoškolské studium, nikoli o tříměsíční rekvalifikační kurz u pochybné instituce.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/nutrition-advice-vs-social-media-fads-how-to-distinguish-misinformation-from-science