Cílem hypnózy je navození stavu úplné relaxace. Její příznivci věří, že vědomá i nevědomá mysl se tak dokáže lépe soustředit například na různá verbální sdělení nebo sugesce a díky tomu pak změnit své chování. Je to alternativní postup, který se v Evropě používá už několik staletí, a i dnes má své zastánce a propagátory, kteří slibují díky hypnóze pomoc jak s hubnutím, tak třeba při odvykání kouření.

V případě shazování přebytečných kil má být efekt založený na tom, že terapeut ovlivní mysl klienta natolik, aby změnil svoje návyky vedoucí k přejídání. Jestli to skutečně funguje, je stále předmětem diskuse.

Jedna dřívější nepříliš velká studie sledovala, zda hypnóza pomáhá lidem, kteří trpí spánkovou apnoí. To znamená, že se často budí kvůli problémům s výpadky dechu, špatně spí, jsou unavení a únavu zajídají, zjednodušeně řečeno. Šedesátka sledovaných lidí podstoupila hypnózu jako podpůrnou terapii a skutečně něco málo shodili, po roce a půl tři až osm kilo. Není to mnoho, ale podle vědců i tak dává smysl zabývat se hypnózou a jejím vlivem na shazování přebytečných kil.

Je potřeba další důkazy a studie

Rozhodně však nemůže fungovat sama o sobě, bez diety a dalších opatření, na což na svém webu upozorňuje renomovaná zámořská Mayo Clinic. „Hypnóza vám může pomoci shodit pár kilo, když je součástí plánu na hubnutí, který zahrnuje dietu, cvičení a poradenství. Ale je těžké to říci s konečnou platností, protože o samotné hypnóze a jejím vlivu na hubnutí není dostatek spolehlivých vědeckých důkazů,“ stojí na webu kliniky.

Tamní lékaři nicméně hypnózu nezatracují, podle nich se ukazuje, že u sledovaných pacientů může hypnóza přispět k tomu, že se cítí sytější a považují svůj život za kvalitnější. Existují přitom různé druhy hypnoterapie, v každém případě si tuto metodu budete muset zcela zaplatit ze své kapsy, pokud se pro ni rozhodnete. Jedno sezení, které rozhodně stačit nebude, vyjde na jeden až dva tisíce korun, doporučuje se jich alespoň pět. On-line varianta bývá o něco levnější než osobní setkání.

„Zaručená dieta ani žádná zdravá změna stravování nemůže fungovat trvale, pokud nejsme mentálně naladěni. Hypnóza je nástroj, který může zásadně změnit váš postoj k jídlu. Úspěšné hubnutí a udržení si zdravé váhy můžete dosáhnout správnými návyky, které vám hypnóza dokáže vytvořit řízenou vizualizací, představami, které působí na váš mozek silněji než vaše logika,“ popisuje mechanismus, jakým hypnóza přispívá k hubnutí, český hypnoterapeut Radek Hornek. Podle něj jeho klienti díky hypnóze mění nejen vztah k jídlu, ale také například k pohybu, cítí se také sebevědomější.

Spíše pro ženy než pro muže

Hypnóza se nicméně nehodí pro každého, nebude sedět například lidem, kteří mají všechno a v každý okamžik pod kontrolou. Ale v tomto směru není třeba se bát, terapeut navzdory legendám nedokáže člověka zcela ovládnout a přimět ho k nějakému chování, kterého by se za bdělého stavu nedopustil. Podle této studie se vnímavost vůči hypnoterapeutickým postupům zvyšuje po čtyřicítce a obecně jsou vůči ní vnímavější ženy než muži. Mezi možná rizika patří bolest hlavy, závrať, ospalost, pocit úzkosti, vytváření falešných vzpomínek.

Zdroj:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/weight-loss-hypnosis/faq-20058291