Přibývání na váze v době menopauzy není nic překvapujícího. V tomto období dochází ke snížení produkce hormonů, a nejenže nás najednou hormony nechrání před kardiovaskulárními nemocemi, ale máme i pomalejší metabolismus. Poklesem hladiny estrogenů mnohdy přibíráme i tam, kde jsme nikdy předtím problémy neměly – nejčastěji v oblasti břicha a boků. „Estrogeny jsou zodpovědné za kontrolu tuků, sacharidů, bílkovin, a tedy celkového metabolismu. Metabolismus se zpomaluje i z důvodu, že s věkem ubývá aktivní svalové hmoty. Proto je důležité už kolem pětačtyřicátého roku upravit jídelníček a zařadit vhodnou pravidelnou pohybovou aktivitu,“ vysvětluje nutriční specialistka Dana Šímová. Nedostatek estrogenů tedy není žádná výmluva, proč se nám najednou více tvoří faldíky kolem pasu. Jak říká Václava Kunová, lékařka specializující se na hubnutí, když nezakročíme včas, situace se vymkne kontrole. „Tukové buňky můžou regulovat produkci cytokinů, což jsou látky, které kontrolují centra sytosti a hladu a modulují energetický výdej v ostatních tkáních. Bohužel tak, že ho snižují. Tím pádem se bazální metabolismus zpomaluje.“ Přesto je přibírání možné zabránit a samozřejmě je možné i zhubnout.

Boj, který se dá vyhrát

Znáte to rčení. Po padesátce si musíte vybrat – hezký obličej bez vrásek, nebo hezké tělo bez tuku. Něco málo na tom bude, protože tuk samozřejmě vrásky krásně schová. Ovšem ideální je, když se vám podaří dosáhnout určité harmonie a vytvořit si takové stravovací návyky, abyste zbytečně nepřibíraly a bylo vám ve vašem těle dobře. Neznamená to rozhodně držet drastické diety, protože ty ke zdravému tělu nevedou ani omylem. „Důležitá je pestrá a pravidelná strava. Dbát na dostatek kvalitních bílkovin, vápníku, vitaminu D a vlákniny. Vhodné je omezit množství sacharidů odpoledne a večer. A nezapomínat na dostatek tekutin,“ vyjmenovává základní pravidla hubnutí po padesátce Dana Šímová.

Šťastné to ženy…

Najdou se i takové, které díky dobré genetice a preventivní změně životného stylu už kolem čtyřicítky výrazněji nepřiberou, protože nejen upraví životosprávu, ale mají i pravidelný pohyb. „Je ale dobré smířit se s tím, že v padesáti nikdo z nás nebude vážit stejně jako ve dvaceti. Smiřte se s tím a snažte se nějaké to kilo navíc přijmout. Důležité je být zdravá a netrápit se kvůli pár kilům navíc. Je však rozdíl, jestli mám nadváhu 15 kilogramů a více, nebo řeším hloupých pět kilogramů do ideální váhy. Řešit bychom měly větší nadváhu a obezitu, ne zvýšení dívčí hmotnosti o směšných pět kilo. Vrátit se k váze ve dvaceti je prakticky nemožné. Nevhodné diety vždy fungují krátkodobě a po každé dietě máme časem o pět kilo víc než před dietou. Takže po páté dietě často vzpomínáme na to, jaké jsme byly před dietou hezké štíhlé holky,“ varuje Dana Šímová před nezdravými tužbami.

Nepřátelé hubnutí

Je jich samozřejmě víc, ovšem jak říká Dana Šímová, tím největším, pokud jde o hubnutí, je nepravidelnost v jídle a nevhodné složení jídelníčku. Dál sem patří alkohol, dlouhodobý stres, nevhodné diety a nedostatek pohybu. Velkým nepřítelem je taky nekvalitní spánek. Podle studie, kterou prováděli výzkumníci na univerzitě v Surrey, je prokázáno, že se lidem, kteří spí v noci méně než 6 hodin, nedaří hubnout. Hůře funguje metabolismus, tělo nenakládá dobře s bílkovinami... Čím méně spíme, tím přes den více jíme, apetit je nabuzený a hůře odoláváme potravinám, po kterých se tloustne. Není to nic nového pod sluncem, když málo spíte, snižuje se hladina leptinu a zvyšuje se hladina ghrelinu, který zvyšuje chuť k jídlu.

Hormonální břicho

Za přibírání nemůžou jen estrogeny, ale i další hormony. Mezi ně patří ty z produkce štítné žlázy. Možná to ani nevíte, ale tento orgán hraje mezi všemi ostatními v těle prim. Určuje jak budeme výkonné a vitální. Největší hormonální žláza oživuje organismus a udržuje ho v kondici. A po padesátce má problémy se štítnou žlázou každá pátá žena. Bohužel ve chvíli, kdy nefunguje tak, jak má, můžete to brzo na svém těle (a hlavně pasu) pocítit. Štítná žláza totiž uvolňuje hormony, které pomáhají řídit metabolismus a tím i vlastně způsob, jakým tělo využívá energii. V případě, že testy zjistí, že máte hypotyreózu neboli nedostatečnou činnost štítné žlázy, má to za následek zpomalení tělesných funkcí včetně spalování. Pro tento problém je právě přibírání kolem pasu typické. Máte-li tedy pocit, že jíte tak, jak máte, hýbete se, a přesto nehubnete, nechte si udělat laboratorní testy.

Základní pravidlo hubnutí

Změna stravovacích návyků, pokud jste je měla až doposud tragické, nebude hned. Minimálně měsíc trvá, než si nová pravidla zautomatizujete a dostanou se vám pod kůži. Tělo preferuje pozvolné změny, a to nejen v jídelníčku, ale taky v pohybové aktivitě. Nikdy jste neběhala? Rozhodně se nesnažte za týden uběhnout maraton. Totéž platí o jídelníčku, snažte se zařazovat změny postupně. Jak říká odbornice na snižování váhy Iva Málková ze STOB, pokud chcete úspěšně dosáhnout cíle, je třeba se naučit oprostit se od úvah „co nesmím jíst“ a začít uvažovat nad tím „co byste měla jíst“ a zároveň jste z jídla měla požitek.

Čemu se při hubnutí v menopauze vyhnout

Čemu se při hubnutí v menopauze vyhnout

Vysokému přísunu soli: Kvůli soli zadržujeme vodu v těle a pak můžeme vypadat nateklé. ale to není to jediné, čím sůl ženám škodí. Je obecně rizikovým faktorem pro vznik obezity. Každý gram navíc zvyšuje riziko o 15 %, zejména v oblasti kolem pasu. V menopauze se navíc kvůli snížené hladině estrogenů zvyšuje riziko vyššího krevního tlaku.

Drastickému snížení sacharidů: Podle lékařky Václavy Kunové, specialistky na hubnutí a autorky e-booku Menopauza a hubnutí – Jak vyřešit neřešitelný problém, je úplné vynechání sacharidů sice lákavé, přesto keto jídelníček není tím, na co by měla žena v přechodu upínat naději. „Pokud ze své stravy odstraníte sacharidy a budete jíst jen několik druhů nízkosacharidové zeleniny, dříve nebo později pocítíte příznaky takzvané keto flu. Nazývá se tak stav, kdy se tělo brání drastickému snížení přísunu sacharidů. Projevy jsou individuální, ale patří mezi ně bolesti hlavy, nevolnost, slabost, zhoršené soustředění... Klasické příznaky menopauzy, mezi které patří únava, problémy se spánkem, výkyvy nálady, se ještě zhorší. K tomu se často přidává vypadávání vlasů,“ vysvětluje Václava Kunová. Kromě toho je při nízkosacharidovém typu stravy obtížné naplnit denní doporučené dávky vitaminů a minerálních látek. „Po přechodné době snížení váhy dochází velmi rychle k opětovnému nabrání na váze. Dlouhodobě je tento způsob stravy pro většinu lidí neudržitelný.“

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.rozumnehubnuti.cz/kolik-bilkovin-doopravdy-potrebujeme-pri-zdravem-hubnuti/, https://www.stob.cz/cs/proc-je-tak-dulezite-se-pri-hubnuti-odmenovat-i-za-male-pokroky, https://www.youtube.com/watch?v=4AgHJlAvhHc

Související články