Pro pevnější zdraví a dlouhý život je cvičení důležitější než to, aby člověk zhubl, zvláště pokud už má nadváhu či obezitu. Jasně to ukázala například velká srovnávací studie zveřejněná v létě 2021 (více ZDE), která se zabývala vztahy mezi celkovou kondicí, váhou, zdravím srdce a dlouhověkostí.

Její autoři analyzovali stovky předchozích odborných prací o hubnutí a pohybové aktivitě u mužů i žen a zjistili, že u obézních lidí kleslo riziko vzniku srdečních onemocnění mnohem více, když se začali hýbat, než když zhubli. Jinými slovy, zdravý může být i člověk s kily navíc, pokud je zároveň dostatečně aktivní.

Cvičení samo o sobě většinou na zhubnutí nestačí

Výzkum zároveň potvrdil, že mnoha lidem se navzdory zvýšené pohybové aktivitě nepodaří shodit nebo ne tolik, kolik by si přáli, pokud zároveň zásadně neomezí příjem potravy. Cvičením, ani poměrně intenzivním, zkrátka nespálí tolik energie, aby to samo o sobě mělo výrazný vliv na celkovou hmotnost. Cvičící lidé mají navíc tendenci se zase tolik v jídle neomezovat.

Cvičení, s výjimkou extrémních výkonů, zkrátka samo o sobě na spalování tuků nestačí. A proto je lepší se kromě rychlých aktivit spalujících alespoň nějaký tuk zaměřit hodně na posilování a budování svalů. Ty sice samy o sobě váží více než tukové zásoby stejného objemu, ale také ve srovnání s nimi i v klidu spálí mnohem více energie. To je vlastně dobrá zpráva, protože to znamená, že nemusíte zase tak moc běhat na veřejnosti, ale můžete sami doma posilovat.

Nejméně 300 minut méně náročného cvičení týdně

Cvičením samotným tedy zase tolik nezhubnete, ale můžete se dočkat poklesu krevního tlaku, zlepšení cholesterolového profilu a snížení rizika rozvoje diabetu. Zmíněná studie došla k závěru, že pokud obézní lidé se sedavým zaměstnáním začnou cvičit a zlepší si kondici, klesne u nich riziko předčasného úmrtí téměř o třetinu, i když váží pořád stejně. Mohou na tom být dokonce lépe než štíhlí jedinci, kteří ale nijak nesportují.

A kdy cvičit? „Cvičte v tu denní dobu, která vám vyhovuje. Každý jsme jiný chronotyp, někdo má nejvíce energie po probuzení, někoho baví cvičit po práci a jiný prostě potřebuje cvičit před spaním. Poslouchejte své tělo a sami uvidíte, ve kterou denní dobu podáváte nejlepší sportovní výkony. Žádná ideální doba pro cvičení prostě neexistuje, stejně jako není žádná denní doba, kdy pálíte nejvíce kalorií. Je to prostě jen o vás,“ uvádí výživová poradkyně Alena Vídeňská, spolupracující s iniciativou Vím, co jím.

Roli nejspíše hraje i to, že lidé, kteří cvičí, spalují tuk mezi orgány, takzvaný vnitřní neboli viscerální tuk, který je přímo spojen s riziky rozvoje civilizačních chorob. Na zásadní roli pohybu upozornila i nová doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) – podle nich by měl člověk během týdne zařadit nejméně 150 až 300 minut mírného cvičení nebo 75 až 150 minut náročnějších aktivit, což je minimum, lepší je dvojnásobek.

ZDROJ: Vlasta.cz, https://www.nytimes.com/2021/09/29/well/move/exercise-weight-loss-longer-life.html, tiskové podklady Vím, co jím

Související články