V oboru shazování přebytečných kil platí jedno pravidlo jen realistické plány mají šanci na úspěch. Toho se držte – pak už vám zjištění, že ideálně můžete za týden shodit maximálně půl kila až kilo, nebude připadat tak bezútěšné. Šlo by to rychleji, ale to nechcete, protože by to nebylo bezpečné a natrvalo.

Pokud hubnete příliš rychle, často navíc nemizí tuk, ale jde o ztrátu tekutin – to se samozřejmě může stát i při nižším tempu hubnutí, ale u extrémně rychlého to hrozí více. Mimochodem, právě na tomto efektu jsou založeny třeba takzvané hubnoucí, ve skutečnosti však močopudné čaje.

Bacha na podvýživu

Abyste hubli správným tempem, měli byste jíst zhruba o dva tisíce kilojoulů denně méně než obvykle. Pozor však, toto doporučení je velmi obecné a platí pro člověka, který nemá zpomalený metabolismus například věčnými dietami – což přesně je případ spousty žen. Ty už často jedí málo, a kdyby ještě výrazně ubraly na jídle, budou si zahrávat s podvýživou a nedostatkem živin. Pokud chcete hubnout pomocí počítání kilojoulů, nechte si změřit skutečnou výkonnost svého spalování pomocí bioimpendance u certifikovaného výživového poradce nebo obezitologa, následně by vám měl doporučit, kolik a v jaké energetické hodnotě denně můžete sníst.

Odborníci doporučují, aby denní příjem u žen nikdy neklesl pod 4 500 kilojoulů a u mužů pod 7 000 kilojoulů, samozřejmě s výjimkou postních nebo odlehčovacích dnů, čas od času to rozhodně nebezpečné není.

Uberte tu a tam něco

I kdybyste měli denně vynechat celé dva tisíce kilojoulů, což zní poněkud hrozivě, nebojte se. Neznamená to, že si třeba nedáte oběd, ale že uberete z každého denního jídla něco a vynecháte pamlsky navíc, nebo je vyměníte za něco zdravějšího.

Mimochodem, ony dva tisíce kilojoulů platí, pokud se budete chtít dostat na nižší váhu jen úpravou jídelníčku, bez cvičení – což ale nechcete, protože to jednak znamená příliš velké omezování na talíři a jednak má takové hubnutí menší šanci na úspěch.

Pokud budete hubnout příliš rychle, můžete také místo tuku hubnout svaly, zvláště pokud se nehýbete a nejíte dostatek bílkovin, což je rovněž velmi časté. Kila půjdou dolů, ale na nesprávných místech. Pokud přijdete o svaly, vaše tělo pak v klidu spálí výrazně méně energie než předtím.

A kolik se tedy dá zhubnout třeba za tři měsíce? „Pokud máte BMI v pásmu obezity (nad 30), můžete hubnout čtyři kilogramy za měsíc, celkem tedy dvanáct kilo za tři měsíce. Jestliže se pohybujete někde mezi BMI 26 až 29,9, můžete považovat za vynikající výsledek dvě kila měsíčně, tedy šest kilo celkem,“ říká lékařka Václava Kunová, která stojí za webem Rozumné hubnutí.