To, že je pravidelné stravování základem zdravého životního stylu, není žádnou novinkou. Jenže co s tím, když dnešní uspěchaná doba pravidelnosti v jídle příliš nenahrává, a my tak jíst buď nestíháme, anebo se odbýváme fast foody a jídly z bufetu? Nejjednodušším řešením je zpomalit a zamyslet se nad benefity, které nám správné stravování může přinést.

1. Zrychlíte metabolismus a zabráníte ukládání tuků

Věděli jste, že zásobování těla menšími dávkami dobře stravitelných potravin zrychluje metabolismus a napomáhá tak hubnutí? Zapomeňte proto na hladovění a dopřejte si několik menších porcí denně. Jen tak organismus přijatou stravu dostatečně zpracuje a neuloží si ji ve formě tuku na později.

2. Efektivně zorganizujete svůj čas

Abychom tělo nevystavovali zbytečnému vlčímu hladu a nočním náletům na ledničku, neměly by být pauzy mezi denními jídly delší než 2–3 hodiny. „Když se totiž ráno nasnídáte a za další 3–4 hodiny nic dalšího do žaludku nepošlete, vaše tělo si řekne: Aha, tady něco nehraje, co když teď dlouho nic nedostanu, musím rychle začít šetřit a všechno uložit,“ popisuje nutriční terapeutka Zuzana Šperlová. V konečném důsledku pak pravidelný stravovací systém přispívá i ke správné organizaci času. A to není vůbec na škodu, co říkáte?

3. Podpoříte trávení

Pravidelnost ve stravě se pozitivně propisuje i do vyprazdňování. Změnu k lepšímu pocítíte téměř okamžitě. Zmizí nafouklé břicho, průjem i zácpa.

4. Zbavíte se pocitu plnosti

Každého občas přepadne neovladatelná chuť na něco nezdravého a pořádně vydatného. Ale pozor! Pokud nechcete být v práci nepoužitelní, unavení a nevýkonní, nechte si guláš se šesti raději na jindy. Naopak zkuste poslechnout své tělo a dopřát mu jen tolik, kolik potřebuje. Pocit plnosti a těžkosti po jídle bude ten tam.

Oběd by měl tvořit 30–35 % denního energetického příjmu a měl by tak být hlavním a největším jídlem dne. Důraz na správný poměr živin je proto nezbytný. Nutričně vyvážený oběd by se měl řídit pravidlem třetin. To znamená, že jedna třetina talíře by měla obsahovat komplexní sacharidy v podobě příloh, druhá třetina bílkoviny v podobě masa nebo luštěnin a poslední třetina by měla být tvořená zeleninou. Díky tomuto jednoduchému principu si snadno sestavíte jídlo, které bude zdravé a prospěšné pro vaše tělo.

Věděli jste, že…

Věděli jste, že…

Vynecháváním stěžejních jídel si zaděláváte nejen na zdravotní obtíže, jako je nadváha, obezita, cukrovka nebo srdeční choroby, ale snižujete tím i svou pracovní výkonnost a celkovou duševní pohodu?

Ani tak nemáte na oběd čas? A co takhle zkusit připravit si jídlo s sebou do krabičky? Přinášíme pár tipů na rychlé a zdravé pokrmy na cestu, které zaženou hlad.

Kari samá zelenina

Suroviny:

  • 1 středně velký lilek
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 cuketa
  • 2 mrkve
  • pak choi nebo kousek pórku
  • 2 jarní cibulky
  • 240 g cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce kurkumy
  • chilli paprička (čerstvá nebo sušená)
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce ghí
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 2 dcl vína
  • čerstvý koriandr

Postup:

1. Lilek a papriky nakrájejte na kostičky, pak choi či pórek na kolečka. Cuketu a mrkev podélně rozkrojte a nakrájejte na tenká kolečka, jarní cibulku a česnek na plátky. Zeleninu dejte na pařáček a pod pokličkou vařte 10 až 15 minut.

2. Na pánvi rozehřejte ghí, přidejte jarní cibulku a česnek a chvíli restujte. Přisypte kari, kurkumu, chilli, sůl, kokos a cherry rajčata pokrájená na čtvrtky. Ještě chvíli restujte a pak vlijte kokosové mléko a víno. Vše promíchejte, přikryjte pokličkou a 15–20 minut duste na mírném plameni. Omáčkou přelijte zeleninu uvařenou v páře, posypte nakrájeným koriandrem.

Květáková pizza

Suroviny:

Na těsto:

  • 1 čerstvý květák
  • 20–30 g strouhaného parmezánu
  • 2 vejce
  • trochu soli

Na náplň:

  • sugo (můžete si vyrobit domácí z rajčat, protlaku, česneku a bazalky)
  • rajčata
  • cuketa
  • krůtí šunka
  • sušené oregano
  • bazalka, rukola
  • mozzarella

Postup:

1. Květák umyjte, rozdělte na růžičky a rozmixujte. Přendejte do skleněné mísy a dejte na 4 minuty do mikrovlnky. Rozmixovaný květák nechte vychladnout. Pak ho přendejte na čistou utěrku a co nejvíc vyždímejte přebytečnou vodu. Nasekaný květák smíchejte s vajíčky a nastrouhaným parmezánem. Utvořte kompaktní směs.

2. Vezměte si formu na pizzu a vyložte ji pečicím papírem. Připravené těsto „namačkejte“ do formy. Pečte v předem vyhřáté troubě asi 10 minut.

3. Poté pizzu vytáhněte, potřete ji sugem nebo olivovým olejem (nemusí být) a poklaďte šunkou, rajčaty, cuketou a mozzarellou nebo vším, co máte rádi. Posypte oreganem a dejte ji ještě na 5 minut do trouby. Hotovou pizzu můžete posypat rukolou.

Salát do skleničky

Suroviny:

Na dresink:

  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 20 ml vody
  • 1–2 lžíce čerstvého koriandru, jen lístky
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sójové omáčky

Na salát:

  • 1 hrnek quinoy
  • 2 větší mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 menší cuketa
  • 1 středně velká červená řepa
  • cherry rajčata
  • 2–3 lístky čekanky

Postup:

1. Quinou spařte vroucí vodou a slijte. Zalijte dvěma hrnky vody, osolte a přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou a nechte táhnout do změknutí cca 15–20 minut. Mezitím zeleninu, kromě rajčat, nasekejte nebo nakrájejte najemno.

2. Zálivku připravte vyšleháním všech surovin. Vařenou quinou stáhněte z plotny a nechte ještě 5 minut odpočinout.

3. Poté vrstvěte všechny ingredience postupně do sklenic. Navrch přidejte rajčata nakrájená na plátky. Zálivku připravte do sklenice vedle. Salát zálivkou zalijte až těsně před podáváním.

Zdroj: časopis Vlasta, healthline.com, zivotsdietou.cz