1. Musím mít pořád hlad

Omyl! Hladovění nebo jakési pokusy o něj jsou tou snad vůbec nejčastější chybou. „Mnoho lidí má pocit, že nejvíce budou hubnout, když se budou trápit hlady, ale to nefunguje. Dobré je naopak jíst několikrát denně a jídlo si rozdělit do malých porcí,“ doporučuje psycholožka Iva Málková, zakladatelka sdružení Stop obezitě, postup, který funguje většině lidí. Je pravda, že existují jedinci, kterým stačí jíst dvakrát denně, ale je jich menšina a častěji jsou to muži. Hladovění si každopádně tělo vykládá po svém – jako signál, že ho takhle budete trápit častěji. Proto se z následujícího jídla snaží uložit v podobě zásob co nejvíce.

2. Nebudu snídat, stačí mi začít obědem

Tohle části lidí vyhovuje, ale většině to pokus o hubnutí zkomplikuje. Pokud nesnídáte, dost pravděpodobně sníte více jídla v druhé polovině dne, či dokonce navečer, ačkoli správně by to mělo být přesně naopak. Jak den postupuje, mělo by na talíři ubývat jednoduchých sacharidů neboli cukrů – nejde zdaleka jen o sladkosti, ale také o sladké ovoce, pečivo, přílohy a podobně. Více by naopak mělo být zeleniny a také bílkovin, ať už v podobě lehkého masa, nebo třeba mléčných výrobků.

3. Po páté odpoledne už ani sousto!

Vy chodíte spát v osm? Pokud ne, podstupujete nesmyslné hladovění – tělo si pak o to více energie uloží z dalšího jídla do zásob, navíc se vám kvůli hladu může hůře spát. Naposledy byste měli jíst dvě až tři hodiny předtím, než ulehnete ke spánku. Ideální je, aby člověk nešel spát hladový, ale aby měl hlad poté, co se ráno probudí, už proto, že ho to přiměje snídat.

4. Některé věci už si nikdy nesmím dát

„A proč by ne?“ diví se psycholožka Iva Málková, podle ní je přesně tohle přístup, který se nedá vydržet dlouhodobě. A proto po čase člověk snahu vzdá, protože jakmile si nedokáže odepřít kus dortu, má pocit, že všechna snaha přišla vniveč, a sekne s celým hubnutím. Jenže vy si můžete dát i ten dort nebo třeba milovanou paštiku, ale spíše menší kousek a třeba jen o víkendu.

5. Jím zdravě, ale nehubnu, nemá to cenu

A co jíte? Světlé pečivo jste nahradili tmavým, knedlíky těstovinami a limonády džusem? V tom je právě ta potíž. Tmavé pečivo má stejně kalorií jako to světlé, takže si ho nemůžete dopřát ve větším množství – výhodou je zdravější složení a fakt, že vás lépe zasytí. Těstoviny obsahují plno jednoduchých sacharidů neboli cukrů, stejně jako knedlíky a velká porce těstovin s hutnou smetanovou omáčkou si tak co do kilojoulů nijak nezadá s klasickou svíčkovou. Těstoviny ano, ale nerozvařené, v menších porcích a lehčí úpravě.

Častým hříchem jsou rovněž slazené nápoje, jak limonády, tak džusy, energie mají stejně. Litr takového pití obsahuje čtvrtinu až třetinu doporučeného energetického příjmu pro lidi, kteří se fyzicky málo namáhají.

Naopak není třeba za každou cenu vyhledávat nízkotučné mléčné výrobky, zvláště pokud si dopřáváte uzeniny. I ty méně tučné uzeniny totiž většinou obsahují mnohem více obávaného tuku než běžné, nikoli smetanové jogurty a podobně. Takže vhodné je ubrat spíše pár koleček salámu.