Snad nejslavnější zakázanou potravinou je bílý rohlík. Nebo houska, samozřejmě. Pokud si něco takového člověk občas dá, na veřejnosti by to snad ani přiznávat neměl, nebo sklidí ostrou kritiku. Ale ono je to trochu jinak, jak říká třeba expertka na hubnutí, psycholožka Iva Málková ze STOB.

„Jsem zastáncem názoru, že zakázané není žádné jídlo, Ale je dobré nutné naučit se potraviny dobře kombinovat a hlídat si jejich množství. Zajímejte se hodně o to, jaké jídlo vás zasytí a déle tak po něm nebudete mít hlad,“ doporučuje Málková.

Tato rada podle ní platí zejména pro ženy, protože jejich metabolismus bývá citlivější na kolísání hladiny cukru v krvi – což se projevuje právě hladem, z kterého může být člověku až trochu špatně. Čím sladší jídlo, tím výraznější tyhle příznaky jsou, objevují se obvykle dvě až tři hodiny po jeho konzumaci. V nejextrémnějších případech to může být ospalost, náladovost, bušení srdce, záškuby v břiše nebo podrážděnost.

Záludné jídlo, po kterém vyhládne

A právě v tomhle je záludnost rohlíku, ačkoli působí poměrně vydatně, docela brzy po něm člověku vyhládne, ve srovnání s tmavým pečivem. Ale když si občas dáte jen jeden a místo toho, abyste si ho tlustě namazali máslem, si dáte másla jen malinko a k tomu libovou šunku, nebo rovnou jen sýr cottage, žádné dietní harakiri nepácháte.

Také se nemusíte bát dát si k obědu třeba bagetu. Když je z tmavé mouky, plná zeleniny a libové šunky a není půl metru dlouhá, je takové jídlo naprosto v pořádku. Pozor jen na dresinky, ty jsou vesměs špatně, a proto je lepší se bez nich prostě obejít.

S pečivem nebo přílohami by se to samozřejmě nemělo přehánět, ale jejich přílišná démonizace je také zbytečná. A navíc, jen vynechání pečiva nestačí, pokud budete dohromady jíst stále mnoho a doženete to třeba tučnými mléčnými výrobky. Smysl má příjem pečiva nebo příloh o něco snížit, ideálně ve prospěch zeleniny. A samozřejmě platí, že s každým rokem navíc se dietní chyby hůře promíjejí.

„Před třemi lety jsem shodila všechna svá kila navíc bez diety. Dodnes jím všechno, na co mám chuť, změnil se jen můj vkus, co se jídelníčku týče. Kdysi jsem běhala odpoledne pro větrníky a chlebíčky, dnes mám nejraději černý chléb natřený tenkou vrstvou čerstvého sýra. Kdybych si dala rohlík plněný čokoládou, budu si to vyčítat, a navíc si jím akorát rozhodím spalování. Ale kousek čokolády si občas dám,“ popsala padesátnice Kamila s tím, že se skutečně ke každému jídlu snaží přidávat zeleninu. To podle ní bylo nejtěžší, protože zprvu se do toho musela nutit.

Když dort, tak menší večeře

A co paštika? Ta je hodně tučná, ale pokud jí nesníte deset deka najednou, určitě kvůli ní nepřiberete. Má ale smysl si podobné jídlo vychutnat, užít si ho a v žádném případě si ho nevyčítat. Jen pozor, abyste nesklouzli k tomu, že budete vršit jeden podobný hřích za druhým – jeden nevadí, série už ano. Má smysl také přemýšlet nad tím, co jíte, v kontextu celého dne.

Takže pokud například na návštěvě dostanete kousek domácího brownies, určitě si ho dejte. Ale nepřidávejte si a myslete na to, že po takovéhle svačině byste nejspíše měli trochu ubrat na vydatnosti večeře, ačkoli hlad budete mít možná pořádný, protože sladký zákusek rozkolísá hladinu krevního cukru. Budete mít hlad rozhodně větší, než by odpovídalo vašemu energetickému příjmu. Proto si k večeři dopřejte kvalitní bílkoviny, ať už v podobě vajec nebo třeba libového masa.