„K hubnutí pomocí akupunktury mě nalákala kolegyně, která tvrdila, že krom jehliček v uchu stačilo trošku se omezit v jídle a hubnutí šlo samo. Takže jsem si nechala jehličky napíchat taky, a rovnou jsem k tomu vyfasovala docela přísnou dietu, po které jsme měla většinu dne hlad,“ popisuje zvou zkušenost s hubnutím pomocí akupunktury Dana z Prahy.

V centru zaměřeném na čínskou medicínu, kde to celé podstoupila, jí řekli, že jehličky stimulují hubnutí samotné a zároveň potlačují chuť k jídlu – což Daně znělo trochu zázračně, ale rozhodla se to zkusit. „Shodila jsem deset kilo za čtyři měsíce, což bych nejspíš dala díky přísné dietě i bez jehliček v uchu, ale když jsem za to platila a zároveň tam chodila na konzultace, nechtěla jsem to vzdát,“ říká dnes ze své zkušenosti. Myslí si taky, že bez vedení terapeutky by prostě hubnout nevydržela.

Studie? Skoro žádné

Akupunktura je tradiční praxe spadající pod čínskou medicínu, která řeší problémy tím, že stimuluje pomocí jehel specifická místa na těle. Zdá se, že skutečně může přinášet mírnou úlevu například pokud jde o zvládání bolestí kloubů, hlavy nebo zad, i když efekt není velký, jak ukázala například tato studie.

Studie zaměřující se na efekt jehliček na hubnutí však prakticky neexistují nebo jsou, jak ukazuje tato souhrnná práce, poněkud nepřesvědčivé, například kvůli způsobu provedení. Zdá se nicméně, že nějaký efekt na hubnutí by tam být mohl, ale možná spíše kvůli úpravě jídelníčku, nikoli kvůli jehlám v uchu.

Tempo stejné jako bez jehliček

Zastánci této metody nicméně tvrdí, že mohou stimulovat tok energie v těle (čchi) a tím ovlivnit faktory, které mohou zvrátit obezitu, jako jsou výkonnost spalování, snížení chuti k jídlu a vnímání hladu, stres. Tradiční čínská medicína věří, že nadváha nebo obezita jsou důsledkem nějaké tělesné nerovnováhy, která plyne z problémů s některými vnitřními orgány, jako jsou játra, ledviny nebo třeba štítná žláza. To je samozřejmě jiný než západní pohled, který kila navíc vcelku logicky vysvětluje tím, že člověk sní více energie, než jí následně spálí.

Akupunkturisté nicméně věří, že například chuť na jídlo lze krotit pomocí stimulace několika bodů na ušním lalůčku, a proto se nabídka hubnoucí akupunktury většinou zaměřuje právě na napíchání tohoto místa. Různá centra nabízejí různě dlouhou dobu hubnutí, ale v zásadě lze říci, že co pět kilo, to zhruba šest až osm týdnů. Taková rychlost hubnutí se mimochodem zásadně neliší od tempa, kterým se dá hubnout i bez akupunktury. Pokud ale někoho oslovují východní nauky a zároveň hledá nějaké vedení během hubnutí, může to pro něj být cesta. Fungovat ale bude jen tehdy, pokud bude střídmě jíst i poté, co terapie skončí.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/acupuncture-for-weight-loss

https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a19949353/acupuncture-weight-loss/

https://yourpainspecialist.com/8-effective-ways-acupuncture-can-help-in-weight-loss/