Existuje mnoho různých přístupů ke stravování. Jídelníček, který vám sedí, vůbec nemusí vyhovovat vaší kamarádce a naopak. Pokud jste svůj ideální přístup stále nenašli, zkuste následující tipy.

„Vaše tělo nakládá s přijatou energií různě v závislosti na tom, jak si jídlo načasujete,“ tvrdí Jonathan C. Jun, lékař a profesor z Johns Hopkins School of Medicine. Podle něj se schopnost spalovat kalorie a regulovat chuť k jídlu mění spolu s našimi cirkadiánními rytmy. Pokud čas jídla neodpovídá vašim tělesným hodinám, koledujete si mimo jiné o zvýšené ukládání tuku.

Nemusíte se nějakým časovým rozpisem řídit fanaticky, ale za zvážení a jako jedna z inspirací to stojí.

6:00 až 9:45

Nejlepší časové rozmezí pro snídani. Podle výzkumu publikovaného v časopise Obesity (zde) má smysl dát si snídani s větším množstvím bílkovin – například vejce, libovou šunku nebo řecký jogurt jako první věc po ránu, abyste během dne přibírali méně, než když si dáte kus bábovky. Pokud se najíte před desátou, měli byste mít během dne menší hlad.

10:00

Čas na svačinu. Pokud od snídaně uplynulo několik hodin a do oběda je stále daleko, dejte si lehkou svačinu, jako je třeba jablko a kousek sýra nebo šunky. Ty jsou důležité – jak vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka z iniciativy Vím, co jím, kaloricky to není až takový rozdíl ve srovnání s tím, kdybyste si dali samotné jablko, ale díky obsahu bílkovin bude svačina mnohem sytivější.

13:00

Oběd. Neodkládejte ho, pokud možno, i když máte hlad spíš menší a ještě byste hodinu dvě vydrželi, později by hrozilo, že se zbytečně přejíte. Pokud někdo obědvá až kolem třetí, nebo dokonce ještě později, spíše po takovém jídle přibere, jak ukazuje tento výzkum. Lidé obědvající pozdě měli sníženou glukózovou toleranci, přeměna sacharidů na energii jim trvala déle a v klidu spálili méně kalorií než ti, kteří obědvali už v jednu. A to i když si dali to samé jídlo.

18:00

Večeře. Pokud nechodíte spát extra pozdě, nejezte až kolem deváté, nebo dokonce později – protože čím později jíte, tím spíše tuto energii vaše tělo nespálí, ale během noci uloží do tukových zásob. Podle lékaře Juna je tím, že s postupujícím dnem je tělo – zjednodušeně řečeno – méně výkonné ve spalování a spíše všechno, co přijmete, ukládá. Neznamená to, že si můžete dát poslední kus jídla v pět, to vůbec, ale večeře v sedm, v půl osmé nejpozději může být tak akorát.

Zdroj: stob.cz

https://blog.fitbit.com/best-meal-timing/