Jedna věc je nevyhnutelná – v těle ubývá svalů, které samy o sobě i v klidu spalují více energie než tukové zásoby. Takže si potřebujete jak hlídat množství jídla a případně ho trochu ubrat, tak se více hýbat, aby vám neubývaly svaly, nebo dokonce nějaké přibyly. Pak se v tom jídle nemusíte začít omezovat zase tolik. Má to i další vedlejší efekty, pokud budete aktivní a budete mít nějaké ty svaly, méně se unavíte a spíše se přimějete k dalšímu pohybu.

Bohužel, funguje to i přesně naopak – kdo se nehýbe, bývá unavenější, svaly mizí a kila jdou nahoru, i když člověk trochu toho jídla ubere. „Kvůli hormonálním změnám se metabolismus skutečně zpomaluje, svaly ve velkém nahrazuje tuk, který se bohužel víc ukládá v rizikovém středu těla. Jestliže do této chvíle žena necvičila a nemá žádnou kondici, obvykle velmi rychle přibírá,“ vysvětluje kondiční trenérka Kateřina Hollerová. Jinými slovy, ideální je nečekat, až váha začne stoupat, ale snažit se tomu předejít tím, že se dáte do kondice do nejdřív.

Pomohou i následující tipy:

  • Jezte více ovoce a hlavně zeleniny (ideální je, když se je naučíte přidávat ke každému jídlu, třeba místo části příloh nebo pečiva).
  • Jezte dostatek bílkovin (jde hlavně o libové maso, vejce, některé mléčné výrobky; pozor na sýry, jsou sice zdrojem bílkovin i vápníku, ale mají zároveň dost kalorií).
  • Dopřejte si více luštěnin (je to skvělý zdroj bílkovin i vlákniny, dobře zasytí).
  • Pořiďte si osobní váhu, ale važte se jen jednou týdně (častější vážení nemá vzhledem k přirozeným výkyvům hmotnosti cenu, važte se vždy ve stejný čas, váha by měla být na stejném místě).
  • Jezte pomalu, jídlo si vychutnávejte, nejezte za chůze nebo u počítače.
  • Zcela vynechte sladké nápoje, a to i ty s umělým sladidlem.
  • Kombinujte cvičení zaměřené na spalován tuků s posilováním.
  • Podívejte se na svoje léky (některé přípravky mohou zvyšovat zadržování vody v těle nebo chuť k jídlu, proberte s lékařem, zda to náhodou není váš případ a nechte si případně předepsat jin pilulky).

Kolik vlastně chcete vážit?

Postava se mění, pas mizí, váha trochu stoupla. To ještě nemusí být nijak fatální průšvih, ale je dobré říci si, kolik vlastně chcete vážit. Nebo kolik chcete shodit.

To, že nemáte ideální tabulkovou váhu, nemusí být na škodu. Záleží na tom, kolik kilogramů a zejména kolik tuku navíc nosíte – to vám nejpřesněji spočítají v ordinaci obezitologa nebo výživového poradce, musí k tomu však mít přístrojové vybavení.

Patnáct, dvacet a více kilogramů nad ideální váhu škodí vždycky, na nějakých pěti kilech ale sejít nemusí. Je dobré připustit si, že až na jedince s hodně výkonným metabolismem nebo toho, který hodně sportuje, je nereálné, aby člověk vážil například ve čtyřiceti letech nebo padesáti letech stejně jako v době, kdy dosáhl plnoletosti.

Pokud například nějaká žena vážila v době dospívání něco přes padesát kilo, může být o čtvrtstoletí později jejím dolním limitem váha kolem 60 kilogramů. Na tu se může dostat pomocí diety a cvičení – většinou se tahle hranice pozná, když se hubnutí přes veškerou snahu zastaví a dále by to šlo třeba jen za cenu drastického hladovění.

Obezitologové navíc poukazují na výzkumy, které ukazují, že člověk, který sice má pár kilo navíc, ale jinak žije zdravě, může být celkově zdravější než člověk honící se za štíhlou linií – tomu totiž mohou chybět některé živiny.