Pravidlo číslo jedna? Važte se vždy na stejném místě, ve stejnou denní dobu a stejně oblečení – pokud nechcete být nazí, tak třeba v županu. Váze bude dobře třeba v koupelně, protože by měla stát na tvrdé, rovné podložce, rozhodně ne třeba na koberci nebo měkkém linoleu, neměřila by přesně. Ujistěte se, zda je na váze vždy nula, a čas od času zkontrolujte i stav baterií.

Na váze stůjte rovně. „Některé váhy jsou velmi citlivé a reagují na přenášení váhy. Můžete si snadno ověřit, že například v předklonu budete vážit jinak, než pokud stojíte rovně. Takže stůjte rovně a váhu rozložte na celá chodidla. V praxi vídáme zvednuté palce nebo více prstů, jako byste měli strach z vážení nebo se chtěli nadlehčit,“ vysvětluje Iva Málková ze společnosti STOB.

Ne častěji než jednou za týden

Nejlepší je vážit se ráno, nalačno, po vyprázdnění, třeba ve spodním prádle. Rozhodně nemá cenu to dělat denně, bohatě stačí jednou za týden. Nemá smysl se vážit třeba ráno a pak zase hned večer, není dobré se vážit třeba hned ráno po rodinné oslavě, abyste si mohli vyčíst, jak jste všechno zkazili.

Jakmile máte váhu delší dobu stabilizovanou, stačí třeba jednou za dva týdny nebo měsíc. Tělesná hmotnost přirozeně kolísá, každodenní vážení není objektivní a může vás zbytečně stresovat. „Optimální frekvenci vám nikdo neřekne, musíte si ji nastavit sami tak, aby to pro vás bylo motivační a psychicky přijatelné zároveň. Časté vážení někoho stresuje, jiného uklidňuje. Příliš dlouhé pauzy některé nemotivují k dodržování správných návyků,“ dodává Málková.

Neřiďte se jen tím, kolik vážíte

Pokud jde o kolísání, někomu se tak děje jen v řádech pár set gramů, u někoho to mohou být klidně i dva tři kilogramy. U žen se objevují hodnoty pravidelně vyšší kvůli zadržování vody v průběhu menstruace a ovulace. Na hmotnost má vliv i příjem alkoholu, soli, aktuální i dlouhodobý zdravotní stav, pohybová aktivita, počasí nebo léky.

Je dobré si také připomenout, že když se skutečně aktivně dáte do hubnutí a budete nahrazovat tukové zásoby těla svaly, může váha zůstat stejná, protože svaly váží více než tuky. Sledujte proto i svoje míry a velikost oblečení. Obzvláště obvod pasu lépe než body mass index (BMI) koreluje se zdravotním stavem. Ubývají vám centimetry v pase, utahujete opasky, oblečení vás přestalo škrtit a táhnout, nebo na vás dokonce plandá? Pak to podle odborníků děláte správně.

Můžete se také nechat zvážit u odborníků například pomocí bioimpedančního přístroje, dozvíte se tak nejen, kolik vážíte, ale i procento tuku v těle, množství vody, hmotnost těla bez tuku, množství kosterní svaloviny, množství minerálů, množství rizikového viscerálního tuku, hodnotu bazálního metabolismu.