Nejčastěji chodí o hypotéku žádat Býci. „Tohle znamení bývá spolehlivé, konzervativní, mívá vyvinuté estetické cítění, rádo investuje do kvalitních věcí, zná hodnotu peněz, umí s nimi zacházet,“ vysvětluje astroložka Iva Kučerová a dodává: „Je vcelku logické, že Býk považuje investici do bydlení za rozumnou a přínosnou.“

Nejvyšší průměrnou částku na bydlení, téměř 1,7 milionu korun, zase požadují vzdušné Váhy. Je to celkem překvapivé, neboť toto znamení se vyznačuje skromností, uměleckými vlohami, pílí a rozvážností. Váhy nepotřebují k životu okázalost, dávají přednost spíše přirozenosti. Ale bývají dobrými partnery i rodiči, takže si půjčují nejvyšší částku zřejmě proto, aby mohly zabezpečit své rodině kvalitní bydlení.

Nejnižší schválený limit mají Lvi. „U Lva bych naopak předpokládala spíše příklon k opačnému extrému vzhledem k tomu, že je považován za sebevědomé, hrdé znamení, potrpí si na eleganci a přepych, rád dělá dobrý dojem,“ dodává astroložka Kučerová.

Nejrozporuplnější znamení je ovšem podle průzkumu Hypoteční banky Střelec: „Máme mezi svými klienty jednoho, který neváhal a půjčil si najednou několik desítek milionů korun. Na druhou stranu právě Střelci žádají ze všech znamení o hypotéku nejméně.“ Když už ale do banky přijdou, tak to stojí za to. Ohniví Střelci bývají impulzivní, nezávislí, odvážní, rychle se rozhodují, mívají dobré analytické schopnosti. Jde o dobrodruhy, kteří se jen tak něčeho nezaleknou. Na druhou stranu na budování rodiny a rodinného hnízda mívají zpravidla dost času.

Protikladem Střelce je opatrná a zemitá Panna. Ta si půjčuje nejméně. Je totiž praktická, racionální, opatrná a kritická. Je pracovitá, ale do ničeho se nehrne, nemá příliš ráda změny a často bývá nedůvěřivá.

Martin si půjčuje nejvíc, Anna nejméně

Hypoteční banka udělala ještě další průzkum mezi svými klienty. V něm zjistila, jaká jména se mezi klienty objevují nejčastěji. Není od věci podívat se čas od času na čísla i z jiného úhlu pohledu.

Na plné čáře vede učenlivá, inteligentní, citlivá a zároveň rázná Marie, která si nejčastěji pořizuje rodinný dům. Půjčuje si však nejmenší průměrnou částku, jen něco přes milion korun. Tu také splácí nejkratší dobu, zhruba 18 let. Oproti tomu Anna, obětavá a milující matka a žena, si na sny o vlastním domku se zahradou příliš nepotrpí. A pokud ano, koupí si ho už hotový, protože do stavění se rozhodně nehrne. Nešetří ani na vybavení – půjčuje si totiž nejvíce, průměrně 1,55 milionu korun. Věra staví ze všech jmen nejčastěji a romantická Lucie volí nejdelší dobu splatnosti, přes 25 let. Chce totiž měsíčně splácet co nejmenší částku.

U mužů investuje do bydlení nejvíce podnikavý a inteligentní Martin. Půjčuje si nejvyšší sumu, přes milion a půl. Nemovitost si většinou kupuje, podobně jako spravedlivý a cílevědomý Jan. Oba dva také velmi často volí byt místo domu. Martin zároveň splácí hypoteční úvěr nejdéle, skoro 24 let. Protipólem je odvážný, společenský a osobitý Josef. Řídí se heslem: „Když nemovitost, tak jedině postavenou podle svého.“ Investuje většinou do domu, podobně jako citově založený Pavel nebo hravý a citlivý Jaroslav. Josef zároveň volí nejkratší dobu splácení, 20 let. Nejméně peněz na bydlení si půjčuje přizpůsobivý František, a to jen 1,2 milionu korun.