Zdroj: Youtube

Inkontinence je velice nepříjemný stav, kdy člověka trápí samovolný únik moči. Týká se především žen, ale není výjimkou ani u mužů. Jde o diskomfort nejen z hlediska zdravotního a hygienického, ale i psychologického a sociálního. Inkontinence může mít mnoho příčin a patří do obrazu některých celkových onemocnění, jako jsou roztroušená skleróza či stařecká demence, nebo se s ní potýkají lidé po poranění míchy, po gynekologické operaci, ale I po mnohačetných porodech.

Inkontinence se podle

Inkontinence se podle některých zdrojů týká každé druhé ženy, polovina žen se s ní tedy v životě potká, byť třeba jen přechodně, například v těhotenství či po porodu. Podle údajů České urologické společnosti trpí nekontrolovanými úniky moči více než 36 % lidí starších 15 let.

Stresová inkontinence a jak na ni

Nejběžnější formou inkontinence, se kterou se setkáváme u žen, je tzv. stresová inkontinence. Statistiky uvádějí, že se s ní potýká 20 procent žen ve věku kolem 45 let. Velkou skupinou žen, které trpí stresovou inkontinencí, jsou ženy těhotné. Opakující se samovolný únik moči v těhotenství se týká až 60 (podle jiných zdrojů až 80!) procent nastávajících maminek.

O co jde?

Stresová neboli námahová inkontinence znamená nechtěný únik moči při zakašlání, kýchnutí, při smíchu či prudším pohybu, ale i při sexu. Stresem se tedy rozumí fyzická námaha břišních svalů a na uvolnění zevního svěrače, které je v ten moment mimo vědomou kontrolu, má svůj podíl ochabnutí svalů pánevního dna. Pružnost a pevnost dna pánevního se s různými vlivy mění – svou roli hraje věk, nadváha, fyzické přetěžování, porody, operace, případně poranění při porodu.

Další druhy inkontinece:

Další druhy inkontinece:

  • Urgentní: člověk má problémy díky abnormálně aktivnímu močovému měchýři.
  • Reflexní: vychází z poruch centrálního nervového systému, kdy člověk není schopen potlačit močení vůlí. Objevuje se hlavně v pozdějším věku v souvislosti se stařeckou demencí.
  • Paradoxní: člověk má nutkání k častému močení díky pocitu nedostatečného vyprázdnění.
  • Psychogenní: objevuje se při stresových zátěžových situacích, nejčastěji u starších osob.

Potíže je třeba řešit

Prvním krokem ke zlepšení je si potíže s inkontinencí přiznat a nestydět se svěřit svému lékaři, ať už gynekologovi, či praktikovi, případně navštívit urologické nebo urogynekologické pracoviště. Spousta žen považuje tyto potíže za něco normálního, co patří k věku a nedá se s tím nic dělat, a tudíž se lékaři ani nesvěří - problém se ale sám nevyřeší. Přitom se řešit dá! Medicína si v dnešní době s úniky moči umí poradit mnoha způsoby, ať už jde o fyzioterapii specializovanou na pánevní dno, rehabilitaci tzv. hlubokého stabilizačního systému, či různé druhy hormonální léčby v případě inkontinence v menopauze, kdy úniky mohou souviset se sníženou obranyschopností poševního prostředí a infekcemi. K dispozici jsou také léky řešící lehčí formy stresové inkontinence. Česká urologická společnost uvádí, že převážnou většinu inkontinenčních potíží lze řešit konzervativně, tedy bez operace.

Posilujte pánevní dno

Svaly, které pánevní dno tvoří, jsou ovlivnitelné vůlí a můžeme je trénovat a posilovat. Běžně to většinou bohužel neděláme, ale lze se to naučit a "škol", které se pánevním dnem zabývají, je v dnešní době spousta. Každá žena si může najít cvičení, které jí sedne. Obecně je důležité vědět, že pro dobrou funkci pánevního dna je zásadní držení těla, pohyblivost a dobrá tělesná kondice, a že důležitější než "objemy" je pravidelnost cvičení. Nejčastějším cvičením, které doporučují lékaři, jsou tzv. Kegelova cvičení pánevního dna, kdy se speciálními cviky pokoušíte navrátit močovému měchýři a trubici podporu ochablých svalů. Tato metoda je ale účinná pouze, pokud je příčina inkontinence oslabení svalů pánevního dna, u těžších stupňů úniku moči nemusí mít žádný efekt. V podstatě jde o vědomé stahování svěračů, kterými lze zastavit proud moči. Obdobně funguje také jóga na posílení pánevního dna, která je vhodná právě pro starší ženy.

Pro váš komfort

Do doby, než se podaří potíže s úniky moči upravit cvičením či léčbou, je třeba jisit se nějakou pomůckou. Existují inkontinnční vložky pro muže a ženy, které kapky moči zachytí a uzavřou v sobě. Pohlcují take pach, takže se nemusíte bát případného odéru, který by vás ve společnosti mohl odhalit. V případě většího úniku moči se používají plenkové kalhotky, ty navlékací jsou určené pro mobilní pacienty. Lze je jednoduše oblékat a svlékat jako spodní prádlo. Zalepovací plenkové kalhotky vypadají jako dětská papírová plenka, mají po stranách „lepítka“ na suchý zip a save jádro je přizpůsobené pro ležící pacienty nebo pro použití v noci.

Kalhotky, které nejsou jen menstruační

Elegantní řešení pak představují menstruační kalhotky, které poslední dobou používá stale vice mladých dívek při svém cyklu místo vložek, ale dají se nosit I při problémech s inkontinencí. V. ypadají jako běžné prádlo, takže jsou maximálně diskrétní – savá nepropustná vložka, která je všitá v klíně, je tenká a není zvenku vůbec nápadná. Dají se normálně s jiným prádlem a jsou vyráběné z přírodních, často antibakteriálních materiálů, takže jsou prodyšné a příjemné na těle. A co víc, dají se sehnat i ve sportovních verzích jako funkční prádlo! Na trhu najdete také slušivé inkontinenční slipy či boxerky pro pány.

Chybou, které se mnohé ženy trpící úniky moči dopouštějí, je, že málo pijí. Omezením příjmu tekutin si ale zadělávají na další potíže. I při únicích moči je třeba dodržovat pitný režim. Neuzavírejte se s trápením do sebe. Jedině přijetím problému se otevírá cesta k jeho řešení.

Nejúčinější metody odstranění inkontinence

Nejúčinější metody odstranění inkontinence

  • Hormonální terapie. Ženám po menopauze a poklesu hladiny estrogenu je možné hormon dodávat ve formě poševních čípků, krému nebo tablet.
  • Stimulace svalů pánevního dna přístroji, které využívají působení elektromagnetického pole.
  • Neinvazní laserové omlazení pochvy na základě fototepelné stimulace kolagenu do tkáně vaginální sliznice.
  • Voperování TVT pásky, která je podporou pro ochablou močovou trubici. Páska není vhodná pro ženy těhotné a ženy plánující těhotenství, ale odsraní potíže navždy a dnes je tato minuinvazní operace plně hrazena pojišťovnou.

Zdroj: www.vlasta.cz https://www.swanstudy.org/urinary-incontinence-problematic-for-many-women-over-40-study-finds/ Maluna.cz https://zdravezdravi.cz/nemoci/inkontinence-reseni

Související články