Možná to není tak vážné, jak se zdá. Ovšem pokud vás skutečně nechtěný únik moči trápí, pak je nutné, abyste problém včas začala řešit. Odkládání ničemu nepomůže, naopak. Na laickou diagnózu existuje malý test. Pokud si na následující otázky odpovíte „ano“, pak se svěřte gynekologovi nebo přímo urogynekologovi.

  • Dochází k úniku moči náhle a bezděčně?
  • Nosíte pravidelně intimku, abyste zachytila unikající moč?
  • Vyhýbáte se činnostem, při kterých únik moči hrozí?
  • Plánujete všechny aktivity tak, aby tam byla pro jistotu toaleta?

Stresová nebo urgentní

Nejčastějším typem je stresová inkontinence, kdy dochází k bezděčnému úniku moči při náhlém zvýšení nitrobřišního tlaku. K tomu dojde při smíchu, kašli, kýchání či zvedání břemena nebo i cvičení. Na vině je patologická pohyblivost močové trubice, močového měchýře nebo nedostatečná funkce svěrače při porušení závěsného a podpůrného aparátu. Svoji roli tu hrají i hormonální změny pojiva po menopauze.

Urgentní inkontinence se projevuje náhlým nucením na močení následovaným únikem moči. Obvykle se bojíte, že to nestihnete na toaletu, a několikrát za noc musíte vstát a jít se vymočit. Příčinou bývá nejčastěji hyperaktivní nebo přehnaně citlivý močový měchýř. „S přibývajícím věkem ubývá svalová hmota a síla, a to zhruba od 50. roku života. Ochabování svalů se u žen projevuje také v oblasti svalů pánevního dna a pak může docházet k inkontinenci. Existují i další faktory, které mohou situaci zhoršovat, například zácpa, obezita a podobně. U některých typů inkontinence může pomoci právě pohyb a správné posilování svalů pánevního dna,“ říká Hana Toufarová, lektorka cvičení Fit Pain Free.

Sex a únik moči

Inkontinence může pořádně zamávat s ženským sebevědomím a způsobit, že se začne žena vyhýbat společenským, ale i intimním vztahům. Odhaduje se, že únik moči během pohlavního styku postihuje až čtvrtinu žen s inkontinencí. Snížené hladiny estrogenu začínají v období kolem menopauzy způsobovat ztenčení výstelky močové trubice, která vylučuje moč z močového měchýře z těla. Okolní pánevní svaly mohou také stárnout – tomuto procesu se říká „pánevní relaxace“. Výsledkem je, že ženy ve středním věku mají zvýšené riziko nechtěného úniku moči.

Hlavním rizikovým faktorem pro vznik inkontinence jsou počty vaginálních porodů a vyšší věk. I když je močová inkontinence častá během perimenopauzy i později v menopauze, nejde o nevyhnutelný důsledek stárnutí a neměla by být považovaná za normální či pasivně přijímanou – pokud se ukáže jako obtěžující. Zvláště v oblasti sexu může být nechtěný únik velmi nepříjemný a pro spoustu žen trapný. Proto se taky řada žen raději sexu vyhýbá nebo nejsou schopny užít si sex naplno.

Únik moči a manželská nespokojenost

U žen s inkontinencí je dvakrát vyšší pravděpodobnost nízké sexuální touhy, vaginální suchosti a bolestivého styku než u žen bez inkontinence. Podle nejrůznějších studií bylo zjištěno, že nechtěný únik moči koreluje s vysokou pravděpodobností manželských problémů a nízkou sexuální spokojeností. Vzhledem k tomu, že močová inkontinence úzce souvisí s používám hygienických vložek, mění se tím i vnímání žen a jejich obraz sebe sama. Úspěšná léčba pak prokazatelně výrazně zlepšila kvalitu života, sexuální zdraví i úroveň stresu.

Komunikace s partnerem

Ženám se obvykle moc do rozhovoru s partnerem na toto téma nechce, ale je nutností. Upřímná diskuse o úniku moči je zásadním krokem k zajištění toho, aby problém nepřerostl přes hlavu a neovlivnil navždy váš sexuální život. I když to může vyžadovat trochu víc odvahy, měla byste to svému partnerovi říct. Neřešte dopředu scénář, „co kdyby“ a „co tomu řekne“. Nejdůležitější je, aby věděl, že důvodem, že sex nechcete, není on. Není důvod mlčet, a pokud je váš vztah kvalitní, pak není ani důvod myslet si, že takový rozhovor nezvládnete. Pokud pak dojde k „nehodě“ během styku, můžete se tomu zasmát a nemusíte se odvracet a sex ukončit. Vlastně o nic nejde, klíčem je optimalizovat intimitu a sex, protože intimita je lepidlo vztahu, v dobrých i horších časech.

Jak únik moči řešit

Je spousta možností, jak problém minimalizovat. Jako první je nutné upravit jídelníček, hlavně příjem tekutin. Vyvarujte se pití několik hodin před sexuálním stykem, hlavně se vyhněte močopudným potravinám včetně kávy, která nucení na močení zhoršuje. Před stykem si zajděte na toaletu a vyprázdněte se. Pro jistotu si dejte ručník nebo podložku na prostěradlo a nebojte se. Experimentujte se sexuálními pozicemi, vyzkoušejte ty, při nichž nedochází k takovému tlaku na močový měchýř.