Těhotná už po pár týdnech

„Těžko říct, jestli bych se se svým mužem vůbec dala dohromady, kdybychom nečekali dítě už po třetím rande. Vše se seběhlo tak rychle… To se člověk třikrát opil na diskotéce s tím stejným klukem a po pár týdnech už řešil mimino. Rychlá svatba, hledání bydlení, starosti… A když už jste jednou vdaná a pochopíte, že je váš manžel trochu narušený, stejně se nehodí se rozvádět. To mi kladla na srdce máma už od našich prvních manželských rozepří. Taková blbost,“ směje se Irena.

„Ze začátku se můj manžel pochopitelně snažil, to jsme se teprve poznávali, ale už po pár letech jsem pochopila, že je to sebestředný a žárlivý blázen. I přesto máme tři skvělé syny, což je rozhodně jediná věc, za kterou jsem svému ex vděčná.“

Láska na první pohled

„Ani bych naše manželství nenazvala vztahem, jen takovým nutným zlem, které se postupem času jen zhoršovalo. Komunikace mezi námi vázla nebo se omezila na hádky. Oba jsme věděli, že to dál nejde, ale nechtěli jsme nic řešit. Manžel od začátku vztahu hrozně žárlil, kontroloval mi příchody a odchody domů. To mu vydrželo celý život.

Když děti odrostly, bylo mi už všechno jedno a začala jsem čas trávit i někde jinde, než jen zavřená doma. Neustálá kontrola ze strany manžela a moje obrovská nespokojenost vyústily v to, že jsem se hned na první pohled bláznivě zamilovala do Jirky, muzikanta na firemním večírku. Oba jsme žili v nešťastném manželství, možná proto nás to táhlo více a více k sobě. Scházeli jsme se rok, což nebylo vůbec jednoduché, ale nemohli jsme si pomoci. Pochopili jsme, že chceme být jen spolu, a dohodli se, že se oba rozvedeme. Jirku manželka ještě toho večera, kdy vše oznámil, vyhodila z domu.“

Spolu s Irenou obešli pár nájemních bytů a záhy našli ten pravý. Už zbývalo jediné, rozseknout Irenino manželství. Když se Irena přiznala, že má novou známost, přišla naprosto nečekaná reakce. Manžel Irenu doslova přemlouval, aby zůstala s ním, že chápe, co jí vadí, že se změní a bude se maximálně snažit. „A já blbá tomu uvěřila,“ kroutí Irena hlavou.

Zbabělý rozchod po telefonu

Jirka nemohl pochopit, co se toho večera v Ireně změnilo a proč se s ním rozešla pouhou esemeskou, ale s tím nemohl nic dělat. „Co myslíte, jak dlouho nám manželství fungovalo? Odhaduji, že to bylo jen pár měsíců, než se vše vrátilo do starých kolejí. Bohužel mi trvalo další rok vše pochopit a nadobro se rozhodnout, že se svým mužem už nechci žít ani minutu svého života. Odstěhovala jsem se z domu do malého bytu a konečně mohla dýchat.

Samozřejmě moje myšlenky denně sklouzávají k Jirkovi, nevím, co s ním je, zbaběle jsem se s ním rozešla po esemesce a předpokládám, že se nikdy nesetkáme, ale tak ráda bych vše vrátila do doby, kdy Jirka ten krok udělal. Denně lituji, že jsem se nerozvedla dříve, možná bych teď byla spokojená v náručí člověka, kterého jsem tolik milovala.“

Pohled odborníka: mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace  

Pohled odborníka: mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace  

Předně bych chtěla paní Ireně pogratulovat k velké odvaze, kterou musela svým odchodem od manžela prokázat. Zásadní životní změny jsou s přibývajícím věkem vždy těžší a těžší. Pokud paní Irena stále myslí na přítele, kterého potkala během doby, kdy ještě byla vdaná, určitě by měla zkusit muže kontaktovat. Pokud by byl Jirka ještě komunikaci otevřený, doporučila bych co nejupřímnější a nejpravdivější vysvětlení toho, proč paní Irena ukončila vztah pouze esemeskou a proč se ještě rozhodla dát svému bývalému muži šanci. Sama se v mediaci nezřídka setkávám s tím, že se ke mně klienti po určité době vrátí, pokud se dohoda nepodaří uzavřít napoprvé. Někdy je prostě nezbytné, aby k ní ještě takzvaně dozrál čas a podmínky. Toto pravděpodobně nastalo i v případě paní Ireny, při prvním pokusu o ukončení manželství ještě nebyl ten správný okamžik. Přeji paní Ireně, aby byla brzo šťastná a našla lásku, kterou si přeje.

Kontakt: www.katerinabelkova.cz