Vídeňská jablečná bábovka
Jablka a tvaroh dodají této bábovce šťavnatou vláčnost a vlhkost.
Doba přípravy: 20 minut, pečení 40 minut
Suroviny na 1 bábovku:
- 4 menší jablka
- hrst rozinek
- trochu rumu
- 200 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 4 celá vejce
- nastrouhaná citronová kůra
- 250 g měkkého tvarohu (z kostky v alobalu, ne z vaničky)
- 6 lžic mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- máslo a strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy
- mouč kový cukr na ozdobu
Postup:
1. Rozinky namočte alespoň na hodinu do rumu. Jablka umyjte a nakrájejte i se slupkou na malinké kostky.
2. V misce utřete máslo s cukrem a se čtyřmi žloutky. Přidejte citronovou kůru, tvaroh a mléko. Dobře promíchejte a přisypte mouku s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně ho zapracujte do směsi. Nakonec přimíchejte i jablka a scezené rozinky.
3. Směs přelijte do formy vymazané máslem a vysypané kokosem. Stěrkou ji zlehka uhlaďte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 40 minut.
4. Ke konci pečení udělejte test špejlí, zda je bábovka upečená. Krájejte ji až po vychladnutí a před podáváním pocukrujte.
Limetová bábovka
Limety jsou kyselejší a chuťově výraznější než citrony, a proto bude limetová poleva skvělým chuťovým i vizuálně zajímavým doplňkem.
Doba přípravy: 25 minut, pečení 40 minut
Suroviny na 1 bábovku:
- 4 vejce
- 160 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml oleje
- 200 ml bílého jogurtu
- 2 lžíce limetové šťávy
- 2 lžičky nastrouhané limetové kůry
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
- 1 bio limeta (nastrouháte z ní kůru na ozdobu)
LIMETOVÁ POLEVA:
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce horké vody
Postup:
1. Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte do husté pěny. Olej smíchejte s jogurtem, s limetovou šťávou a kůrou a vmíchejte do vaječné pěny. Po částech přimíchejte směs prosáté mouky, kypřicího prášku a jedlé sody. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Těsto vylijte do formy a pečte 40 minut v troubě předem rozehřáté na 160 °C. Po mírném vychladnutí vyklopte upečenou bábovku z formy.
2. Pokud nemáte limetu s chemicky neošetřenou kůrou, důkladně ji kartáčkem a teplou vodou umyjte a nahrubo nastrouhejte. Z cukru, limetové šťávy a horké vody vymíchejte hladkou hustší polevu. Přelijte jí vychladlou bábovku a ozdobte připravenou limetovou kůrou.
Čokoládová bábovka plněná tvarohem
Také by se jí dalo říkat „bábovka s překvapením“. Nakyslá tvarohová náplň dodává příjemný šmrnc.
Doba přípravy: 40 minut, pečení 50 minut + chladnutí
Suroviny na 1 bábovku:
- 225 g hladké špaldové mouky
- 90 g kakaa holandského typu
- 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- 2 velká vejce
- 200 g třtinového cukru
- 180 ml bílého jogurtu
- 65 ml slunečnicového oleje
- 100 ml uvařené a vychladlé kávy
- máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- lyofilizované (mrazem sušené) maliny
Tvarohová náplň:
- 200 g jemného tučného tvarohu
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička vanilkové pasty
- 2 lžíce moučkového cukru
Čokoládová poleva:
- 100 g 74% tmavé čokolády
- 20 g másla
Postup:
1. Troubu předehřejte na 175 °C, formu vymažte máslem a vysypte moukou.
2. Do mísy vsypte mouku, kakao, kypřicí prášek, sůl, skořici, kardamom a zamíchejte. V druhé míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. Přidejte jogurt, olej, kávu a jemně promíchejte. Potom vsypte suché suroviny a dobře promíchejte.
3. Polovinu těsta vlijte do připravené formy. Jemně ho rozetřete, aby ve středu vznikla prohlubeninka.
4. Tvarohová náplň: Všechny suroviny smíchejte. Vzniklou směs vlijte do připravené prohlubeniny ve formě a zalijte zbytkem těsta.
5. Pečte 45–50 minut. Udělejte test špejlí a upečenou bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě. Pak ji vyklopte a nechte zcela vychladnout.
6. Čokoládová poleva: Nad hrnec s vroucí vodou položte misku. Nalámejte do ní čokoládu a nechte ji v másle rozpustit. Rozmíchejte dohladka, pak nechte asi 10 minut chladnout do konzistence vhodné pro přelití.
7. Bábovku přelijte polevou, ozdobte malinami a po úplném ztuhnutí podávejte.