Vídeňská jablečná bábovka

Jablka a tvaroh dodají této bábovce šťavnatou vláčnost a vlhkost.

Doba přípravy: 20 minut, pečení 40 minut

Suroviny na 1 bábovku: Zdroj: Archiv časopisu Dobré jedlo

  • 4 menší jablka 
  • hrst rozinek 
  • trochu rumu 
  • 200 g másla 
  • 250 g moučkového cukru 
  • 4 celá vejce 
  • nastrouhaná citronová kůra 
  • 250 g měkkého tvarohu (z kostky v alobalu, ne z vaničky) 
  • 6 lžic mléka 
  • 300 g polohrubé mouky 
  • 1 sáček kypřicího prášku 
  • máslo a strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy 
  • mouč kový cukr na ozdobu

Postup:

1. Rozinky namočte alespoň na hodinu do rumu. Jablka umyjte a nakrájejte i se slupkou na malinké kostky.

2. V misce utřete máslo s cukrem a se čtyřmi žloutky. Přidejte citronovou kůru, tvaroh a mléko. Dobře promíchejte a přisypte mouku s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně ho zapracujte do směsi. Nakonec přimíchejte i jablka a scezené rozinky.

3. Směs přelijte do formy vymazané máslem a vysypané kokosem. Stěrkou ji zlehka uhlaďte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 40 minut.

4. Ke konci pečení udělejte test špejlí, zda je bábovka upečená. Krájejte ji až po vychladnutí a před podáváním pocukrujte.

Čtěte také

Jak na italské noky?

Čtěte také

Jak na dokonalé italské noky? A s čím je bude nejlepší servírovat?

Limetová bábovka

Limety jsou kyselejší a chuťově výraznější než citrony, a proto bude limetová poleva skvělým chuťovým i vizuálně zajímavým doplňkem.

Doba přípravy: 25 minut, pečení 40 minut

Suroviny na 1 bábovku: Zdroj: Archiv časopisu Dobré jedlo

  • 4 vejce 
  • 160 g cukru krupice 
  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • 100 ml oleje 
  • 200 ml bílého jogurtu 
  • 2 lžíce limetové šťávy 
  • 2 lžičky nastrouhané limetové kůry 
  • 250 g polohrubé mouky 
  • 2 lžičky kypřicího prášku 
  • 1/2 lžičky jedlé sody 
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy 
  • 1 bio limeta (nastrouháte z ní kůru na ozdobu)

LIMETOVÁ POLEVA:

  • 200 g moučkového cukru 
  • 2 lžíce limetové šťávy 
  • 1 lžíce horké vody

Postup:

1. Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte do husté pěny. Olej smíchejte s jogurtem, s limetovou šťávou a kůrou a vmíchejte do vaječné pěny. Po částech přimíchejte směs prosáté mouky, kypřicího prášku a jedlé sody. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Těsto vylijte do formy a pečte 40 minut v troubě předem rozehřáté na 160 °C. Po mírném vychladnutí vyklopte upečenou bábovku z formy.

2. Pokud nemáte limetu s chemicky neošetřenou kůrou, důkladně ji kartáčkem a teplou vodou umyjte a nahrubo nastrouhejte. Z cukru, limetové šťávy a horké vody vymíchejte hladkou hustší polevu. Přelijte jí vychladlou bábovku a ozdobte připravenou limetovou kůrou.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Slané koláče: Cibulový quiche či koláč z těsta na pizzu

Čokoládová bábovka plněná tvarohem

Také by se jí dalo říkat „bábovka s překvapením“. Nakyslá tvarohová náplň dodává příjemný šmrnc.

Doba přípravy: 40 minut, pečení 50 minut + chladnutí

Suroviny na 1 bábovku: Zdroj: Archiv časopisu Dobré jedlo

  • 225 g hladké špaldové mouky 
  • 90 g kakaa holandského typu 
  • 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 1 lžička mleté skořice 
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu 
  • 2 velká vejce 
  • 200 g třtinového cukru 
  • 180 ml bílého jogurtu 
  • 65 ml slunečnicového oleje 
  • 100 ml uvařené a vychladlé kávy 
  • máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy 
  • lyofilizované (mrazem sušené) maliny

Tvarohová náplň:

  • 200 g jemného tučného tvarohu 
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžička vanilkové pasty 
  • 2 lžíce moučkového cukru

Čokoládová poleva:

  • 100 g 74% tmavé čokolády 
  • 20 g másla

Postup:

1. Troubu předehřejte na 175 °C, formu vymažte máslem a vysypte moukou.

2. Do mísy vsypte mouku, kakao, kypřicí prášek, sůl, skořici, kardamom a zamíchejte. V druhé míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. Přidejte jogurt, olej, kávu a jemně promíchejte. Potom vsypte suché suroviny a dobře promíchejte.

3. Polovinu těsta vlijte do připravené formy. Jemně ho rozetřete, aby ve středu vznikla prohlubeninka.

4. Tvarohová náplň: Všechny suroviny smíchejte. Vzniklou směs vlijte do připravené prohlubeniny ve formě a zalijte zbytkem těsta.

5. Pečte 45–50 minut. Udělejte test špejlí a upečenou bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě. Pak ji vyklopte a nechte zcela vychladnout.

6. Čokoládová poleva: Nad hrnec s vroucí vodou položte misku. Nalámejte do ní čokoládu a nechte ji v másle rozpustit. Rozmíchejte dohladka, pak nechte asi 10 minut chladnout do konzistence vhodné pro přelití.

7. Bábovku přelijte polevou, ozdobte malinami a po úplném ztuhnutí podávejte.

Čtěte také

Dokonalý toust, dokonalá snídaně

Čtěte také

Recepty na tousty: Vyzkoušejte croque madame nebo fazolovou pomazánku