Pokud jste milovníky jablek a podzim bez moštu, burčáku či nejrůznějších jablečných dezertů, štrúdlem počínaje a jablečným koláčem na nekonečně mnoho způsobů konče, pak si samosběr či prodej jablek ze dvora nenechte ujít. Nejenže strávíte den na čerstvém vzduchu, ale především ulevíte peněžence. Zatímco v obchodech se cena plodů pohybuje zhruba od 30 do 45 korun na kilo dle odrůdy, za vlastnoručně nasbíraný kilogram, kdy si pro jablka musíte sami vylézt do koruny stromu, zaplatíte 6-25 korun. A to je řádný rozdíl, co říkáte?

Sadaři se těmito cenami snaží minimalizovat náklady na uskladnění, které se v době zdražování energií šplhají do enormních výšin. Aby se totiž jablka mohla na jaře pustit do prodeje, musejí být na zimu uskladněny při teplotě do jednoho stupně Celsia, což je pro mnohé pěstitele značně nerentabilní.

Úrodu proto rozprodávají za symbolický peníz, zbytek zůstane na stromech nezpracovaný. Dle slov ústeckého ovocnáře se sběr malvic zkrátka nevyplatí. "Ročně vypěstujeme kolem pěti tisíc tun jablek. Za dva dny jsme samosběrem prodali odhadem 50 tun, kdy jsme si za jeden kilogram účtovali šest korun. Ale to nás opravdu nevytrhne. Spíš nám to jen malinko pokryje náklady. Minimálně 200 tun pak zůstane ležet ladem," svěřil sadař s tím, že v příštím roce je v plánu jablka nahradit obilím.

Benefity jablek pro naše zdraví

Konzumace jablíček je přitom pro naše zdraví víc než vhodná. Tohle na první pohled obyčejné a ničím nezajímavé ovoce toho dokáže víc, než bychom tušili. Třeba řěší problémy se zažíváním. Jablka totiž obsahují velké množství vlákniny, která odstraňuje zácpu a napomáhá pravidelné činnosti střev. Pyšní se také vysokým obsahem železa, díky čemuž se hodí pro lidi trpící chudokrevností. Cítíte se slabí a jde na vás útlum? Pak slupněte jablíčko. Přírodní cukry společně se železem vám pomohou navrátit energii, aniž byste si museli vařit kávu.

Jablka jsou i výborným pomocníkem v prevenci rakoviny prsu, plic a tlustého střeva. Jakkoli to zní neuvěřitelně, vazba mezi pravidelnou konzumací jablek a sníženým rizikem vzniku některých typů karcinomu, byla prokázána mnohými studiemi. Při astmatu se pak doporučuje ve velkém popíjet jablečný mošt. Dle odborníků zlepší sípavé dýchání a díky antioxidantům a protizánětlivým látkám odpomůže od dalších zdravotních neduhů.

Jablka jsou prospěšná i pro zdravé srdce. Jejich pravidelnou konzumací předejdete oxidaci tuků, což snižuje riziko množství srdečních potíží a vážnějších onemocnění. A díky vitamínům A a C, které léčí noční slepotu, mohou jablka také zmírnit dopady zhoršujícího se zraku.

A co víc, už několik studií prokázalo, že jablka mohou také předcházet Alzheimerově nemoci. Na svědomí to má látka zvaná kvercerin, která chrání mozkové buňky před poškozením volnými radikály, které chorobu způsobují. A úlevu mohou díky konzumaci jablíček najít také cukrovkáři. Obsažený pektin zmírňuje potřebu organizmu po inzulinu.

Samosběry ve vašem okolí

Pokud o samosběru ovoce uvažujete, přinášíme aktuální přehled míst, kde si nasbíráte svoji oblíbenou odrůdu. Vyhlédnutého pěstitele pak pro jistotu nejdříve kontaktujte telefonicky nebo e-mailem a domluvte si konkrétní návštěvu. Budete tak mít jistotu, že si nasbíráte jablka, o něž máte opravdu zájem a nedorazíte mimo otevírací dobu.

Zdroj: vlasta.cz plodyvenkova.cz zdrave.cz

Související články