Doba přípravy:

20 minut + 1 hodina pečení

Suroviny na 4 porce (1 menší pekáček):

• 1 dlouhá bílá bageta nebo 6 housek
• 60 g másla
• strouhanka na vysypání pekáčku
• malinový džem
• 4 středně velká jablka
• hrst rozinek
• hrst mandlí
• 400 ml bílého vína
• kousek skořice
• 3 hřebíčky
• 1 hvězdička badyánu
• kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
• 2 žloutky
• 2 lžíce cukru krystalu
• 50 g moučkového cukru
• vanilkový cukr na posypání

Postup: Jak na žemlovku

Troubu rozehřejte na 180 °C. Víno svařte s 2 lžícemi cukru, kořením a nastrouhanou citronovou kůrou na dvě třetiny původního objemu.

Nechte vychladnout i s kořením.

Kouskem másla vydatně vymažte pekáček a vysypte ho strouhankou. Bagetu rozkrájejte na zhruba 0,5 cm silné plátky, všechny je potřete rozpuštěným zbytkem másla a dvě třetiny jich vyrovnejte na větší plech. V rozehřáté troubě chvíli zapékejte do zezlátnutí.

Oloupejte jablka, překrojte je na čtvrtiny a vyřízněte jádřinec. Kousky nakrájejte na tenké plátky. Mandle posekejte nahrubo.

Upečené bagety potřete malinovým džemem a částí z nich vyložte dno pekáčku tak, aby se plátky jen dotýkaly, ale nepřekrývaly. Pokračujte vrstvou nakrájených jablek, zasypte moučkovým cukrem, rozinkami a mandlemi. Totéž zopakujte se zbytkem opečených baget a ostatních surovin. Na závěr narovnejte vrstvu neopečených a marmeládou nenamazaných plátků bagety.

Vystydlé svařené víno přeceďte a rozmíchejte v něm žloutky.

Touto směsí zalijte suroviny v pekáčku. Snižte teplotu trouby na 150 °C a hodinu zvolna zapékejte.

Pokud povrch málo zezlátne, na posledních pár minut zvyšte teplotu o 50 stupňů a krátce dopečte. Jablkovec podávejte teplý, posypaný vanilkovým cukrem.