Prvorepublikový jablkovec: Upečte si originální žemlovku s ovocem a vínem

Monika Franková | 12. 9. 2021

Příprava běžné žemlovky je všeobecně známá. Náš recept na žemlovku bez mléka a tvarohu, který k zalití pečiva využívá svařeného vína, je víc než sto let starý. Dříve se této žemlovce také říkalo jablkovec (ačkoli dnes pod tímto názvem najdete v receptářích zcela jiné moučníky).

Doba přípravy:

20 minut + 1 hodina pečení

Suroviny na 4 porce (1 menší pekáček):

• 1 dlouhá bílá bageta nebo 6 housek
• 60 g másla
• strouhanka na vysypání pekáčku
• malinový džem
• 4 středně velká jablka
• hrst rozinek
• hrst mandlí
• 400 ml bílého vína
• kousek skořice
• 3 hřebíčky
• 1 hvězdička badyánu
• kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
• 2 žloutky
• 2 lžíce cukru krystalu
• 50 g moučkového cukru
• vanilkový cukr na posypání

Sladké jablkové knedlíky: Zkuste netradiční recept. Je snadný a efektní
Recepty

Sladké jablkové knedlíky: Zkuste netradiční recept. Je snadný a efektní

Postup: Jak na žemlovku

Troubu rozehřejte na 180 °C. Víno svařte s 2 lžícemi cukru, kořením a nastrouhanou citronovou kůrou na dvě třetiny původního objemu.

Nechte vychladnout i s kořením.

Kouskem másla vydatně vymažte pekáček a vysypte ho strouhankou. Bagetu rozkrájejte na zhruba 0,5 cm silné plátky, všechny je potřete rozpuštěným zbytkem másla a dvě třetiny jich vyrovnejte na větší plech. V rozehřáté troubě chvíli zapékejte do zezlátnutí.

Oloupejte jablka, překrojte je na čtvrtiny a vyřízněte jádřinec. Kousky nakrájejte na tenké plátky. Mandle posekejte nahrubo.

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé
Recepty

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé

Upečené bagety potřete malinovým džemem a částí z nich vyložte dno pekáčku tak, aby se plátky jen dotýkaly, ale nepřekrývaly. Pokračujte vrstvou nakrájených jablek, zasypte moučkovým cukrem, rozinkami a mandlemi. Totéž zopakujte se zbytkem opečených baget a ostatních surovin. Na závěr narovnejte vrstvu neopečených a marmeládou nenamazaných plátků bagety.

Vystydlé svařené víno přeceďte a rozmíchejte v něm žloutky.

Touto směsí zalijte suroviny v pekáčku. Snižte teplotu trouby na 150 °C a hodinu zvolna zapékejte.

Pokud povrch málo zezlátne, na posledních pár minut zvyšte teplotu o 50 stupňů a krátce dopečte. Jablkovec podávejte teplý, posypaný vanilkovým cukrem.

Upečte dětem domácí pizzu s lečem a spotřebujte přebytky ze zahrady
Recepty

Upečte dětem domácí pizzu s lečem a spotřebujte přebytky ze zahrady

Tagy bageta cukr jablko máslo mléko ovoce pečivo svařené víno víno Žemlovka