Jahodovo-banánový dort

Korpus

Tenhle korpus je neuvěřitelný. Není pracný, stačí na něj pár surovin a zároveň je neskutečně vláčný a jemný. Pokud stojíte o čistě rostlinný dezert, nahraďte máslo veganskou alternativou.

· 2 zralé banány (o váze asi 100 g)

· 180 g mandlové mouky

· 90 g másla

· 2 lžíce kokosového oleje

· 1 lžička mleté skořice

· 1 lžička mletého kardamomu

· velká špetka soli

Postup už nemůže být jednodušší. Rozmačkejte banán vidličkou, směs nemusí být zcela hladká, sem tam malý kousek je vítán. Pak banán smíchejte s ostatními ingrediencemi. Na pečicí papír nakreslete dva kruhy asi o průměru 18 centimetrů a obraťte ho, aby těsto nepřišlo do kontaktu s tuhou nebo propiskou. Do kruhů naneste těsto a pečte na 200 °C asi 15 až 20 minut dozlatova. Hotové korpusy nechte zcela vychladnout.

Krém

Kokosová šlehačka je veganský majstrštyk. Nám se ale zdála pro dort až příliš hutná, proto jsme ji zjemnili klasickou smetanou.

· 1 plechovka kokosového mléka

· 100  ml smetany ke šlehání

· cukr moučka podle chuti

· 1 lžíce jahodového džemu

Kokosové mléko nechte přes noc v lednici, díky chladu se z mléka oddělí „smetana“, tedy tučná část. Odeberte ji lžící a vyšlehejte dotuha. Získáte nadýchaný krém podobný klasické šlehačce. Smetanu s cukrem vyšlehejte také dotuha a jemně ji vmíchejte ke kokosové šlehačce. Nakonec vmíchejte džem.

Dokončení

Jednoduchý dezert si nežádá složité zdobení. Sestavte ho, potřete krémem a ozdobte ovocem. První korpus potřete bohatou vrstvou krému, přiklopte druhým korpusem a naneste na něj zbylý krém. Poklaďte ho čerstvými jahodami a ihned podávejte.

 

 

Čtěte také

Tohle jsou frgály jako „ze žurnálu“, které Petru Stoklasovou naučili péct prarodiče.

Čtěte také

Upečte si moravské frgále podle našeho postupu. Základem jsou kvalitní suroviny

Jahodový džem

· 1 kg jahod

· 500 g cukru krupice

· šťáva z jednoho citronu

Jahody zbavte stopek a nakrájejte na kousky. Vsypte je do mísy, zasypte cukrem a nechte odležet několik hodin nebo i přes noc. Ovoce díky tomu pustí šťávu a cukr se v něm zcela rozpustí. Směs rozmixujte dohladka a asi čtvrtinu nalijte do nejširší pánve, kterou máte. Přiveďte k varu a vařte asi 10 až 20 minut, dokud džem nezhoustne. Sesbírejte pěnu, pokud vznikne, vmíchejte čtvrtinu citronové šťávy a džem nalijte do čistých vypařených sklenic. Zavřete je, obraťte dnem vzhůru nebo pro jistotu zavařte. Vytřete pánev a stejným způsobem připravte zbylé várky džemu.

 

Čtěte také

Pokud chcete, aby k vám na zahradu létali motýli, musíte jim nabídnout rostliny a květiny, které jim vyhovují.

Čtěte také

Jak dostat na vaši zahradu zvířata? Vysaďte správné stromy a nakrmte je

Jahodový sirup

Sirup je perfektní základ domácích limonád i míchaných drinků. Pokud mu chcete dodat sofistikovanou chuť, můžete jahody svařit s bylinkami (skvělá je máta, výborný a originální rozmarýn) nebo s vanilkovým luskem.

· 1 kg jahod

· asi 500 g cukru

· šťáva z jednoho citronu

Jahody zbavte stopek, nakrájejte na kousky a vsypte do hrnce. Zalijte je 400 ml vody a pomalu přiveďte k varu. Vařte 10 minut a vařečkou rozmačkávejte. Pak tekutinu přeceďte (můžete i vymačkat přes plátýnko, abyste dostali co nejvíc chuti) a odměřte. Na každých 100 g šťávy použijte 70 g cukru. Šťávu s cukrem a citronovou šťávou přiveďte k varu a vařte 5 minut. Přelijte do čistých vypařených lahví. Pokud ho chcete uchovávat delší dobu, pro jistotu ho zavařte na 80 °C asi 20 minut.

Čtěte také

Na základ můžete připevnit dekorace čistě přírodní nebo si pomoci i koupenými.

Čtěte také

Jarní věnec: Vyrobte si doma dekoraci na dveře, použijte proutky břízy nebo vrby