Až 54 % dětí do 10 let uvádí, že čerstvé jahody jsou jejich nejoblíbenějším jídlem, my to doma máme jinak. Můj čtyřletý vnuk Matýsek nemá rád červenou, takže jahůdky „neee“. Překvapivě si dá říct jen s tou nejdražší variantou červeného ovoce – jahodami sušenými mrazem. Jako kdyby jeho mlsný jazýček přesně věděl, že 100 g téhle, ač zdravé, laskominy stojí od 350 korun výš!

Jahody patří k velice zdravým plodům, mají hodně vlákniny, kyseliny listové a vitaminu A. Jsou plné lahodné a svěží šťávy, jejich výrazné aroma používají i slavní parfuméři. Jahody bodují jako čerstvé, ale senzační jsou také ve formě sorbetu, jako ozdoba moučníků a dortů, základní ingredience koktejlů i alkoholových drinků, bodují i jako džemy a marmelády.

Čtěte také

Sklízíme třešně

Čtěte také

Třešně pomalu končí. Zkuste je s bourbonem, bazalkou nebo upečte bublaninu

Víte, že…

  • V mírném pásmu jsou jahody prvním ovocem, které dozrává?
  • Jahoda je jediný plod, který má semínka umístěná na povrchu? V průměru je jich 200.
  • Ve 150 g porci jahod je jen 1 % tuku, zato 149 % doporučené dávky vitaminu C?
  • Staří římští lékaři věřili, že hojná konzumace jahod ulevuje příznakům melancholie, zabraňuje mdlobám a usazování ledvinových kamínků, zmírňuje horečku, dnu a nemoci krve, jater a slinivky?
  • Při pravidelné konzumaci mohou jahody snižovat riziko rakovinných onemocnění a zamezovat srdečním příhodám?

Salát s jahodami a plísňovým sýrem

Jahody spolu s plísňovým sýrem tvoří senzační, chuťově vychytanou kombinaci. Stejně tak můžete použít i čerstvý kozí sýr, chutě se dokonale propojí.

Salát s jahodami a plísňovým sýrem Salát s jahodami a plísňovým sýrem Zdroj: Myjsmebio

Suroviny:

  • 250 g jahod
  • 400 g baby špenátu
  • hrst vlašských ořechů
  • 200 g plísňového sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička bio medu
  • sůl a pepř

Čtěte také

Žralok bílý

Čtěte také

Na pokraji vyhynutí: Žralok je oběť, která si občas jen "kousne" a odplave

Postup:

  1. Jahody očistěte a nakrájejte na plátky. Špenát důkladně omyjte pod studenou vodou a nechte odkapat. Vlašské ořechy opražte na pánvi bez oleje a sýr nakrájejte na menší kousky.
  2. V misce pak smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, med a dochuťte solí a pepřem. Ingredience na salát promíchejte v misce, zakápněte zálivkou a podávejte.

Jahodové nanuky s balzamikovým octem

Říkáte si, že takové spojení nevěstí nic dobrého? Opak je pravdou! Balzamikový ocet díky své intenzivní kořeněné chuti sladké jahody úžasně doplní a med navíc nevšední kombinaci chutí dodá na výrazu.

Jahodové nanuky s balzamikovým octem Jahodové nanuky s balzamikovým octem Zdroj: Myjsmebio

Suroviny:

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce balzamikového octa

Postup:

  1. Jahody důkladně omyjte, zbavte stopek a přendejte do vyšší mísy.
  2. Přidejte sirup, balzamikový ocet a směs rozmixujte dohladka.
  3. Nalijte do formiček na nanuky a dejte zamrazit. Po hodině do nanuků vložte dřívka, nechte zcela zmrznout a podávejte.

Tip redakce: Po vytažení z mrazáku vložte formičky na pár vteřin pod vlažnou tekoucí vodu, nanuky tak nepopraskají a půjdou snadno vytáhnout.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Dovolená v Norsku? Lofoty a drsná krása severu vás ohromí

Jahodovomalinový sníh

Nadýchaný sníh z jahod a malin můžete s chutí posnídat nebo ho zvolit jako lehkou odpolední svačinu.

Jahddovo-malinový sníh Jahodovomalinový sníh Zdroj: Dobre jedlo

Suroviny:

  • 250 g jahod
  • 200 g malin
  • 5 lžic krystalového cukru
  • 200 ml šlehačky
  • 220 ml bílého řeckého jogurtu
  • krystalický cukr podle chuti

Postup:

  1. Jahody a maliny omyjte v misce a na utěrce nechte okapat. Několik jahod si nechte stranou na ozdobu, zbytek jahod a maliny dejte do hrnce s nepřilnavým dnem, přidejte cukr a na mírném ohni rozvařte na pyré. Nechte vychladnout.
  2. Smetanu vyšlehejte téměř dotuha. Do jogurtu přimíchejte cukr a lehce zapracujte šlehačku. Jogurtovou směs rozdělte na poloviny, do jedné přimíchejte vychladlé ovocné pyré.
  3. Do připravených sklenic střídavě vrstvěte bílou a ovocné jogurtové pyré, střídejte mramorový jogurt s bílým a červenou vrstvou ovoce.
  4. Sklenice dejte alespoň na hodinu do chladničky. Před podáváním je ozdobte zbylými jahodami nakrájenými na plátky. 

Čtěte také

Zelenina

Čtěte také

V hlavní roli zelenina. Odlehčete jídelníček a inspirujte se zdravými večeřemi

Pár zajímavých perliček z jahodového světa:

  • Ve středověku se jahoda často vytesávala jako zakončení sloupů nebo oltářních sloupků coby symbol dokonalosti.
  • V Bavorsku se dlouho uchovával zvyk uvazovat začátkem léta na rohy dobytka košíčky s lesními jahodami jako obětinu skřítkům. Tihle malí milovníci lesních jahod pak drželi ochrannou ruku nad dobytkem, který měl hojnost mléka a zdravá mláďata.
  • Madame Tallienová, proslulá na dvoře císaře Napoleona, se ráda koupávala ve šťávě z jahod – na jednu lázeň jich použila 11 kg.
  • V Belgii ve Vépionu poblíž Namuru je muzeum věnované pouze jahodám.
  • Američané snědí ročně na osobu téměř 2 kg čerstvých jahod a asi kilo zmrazených.
  • Ve Francii se podávala jahodová polévka se zakysanou smetanou, brutnákem a cukrem novomanželům, neboť jahody jsou považovány za afrodiziakum.
  • Jahodové tóny najdete například v parfémech Miss Dior Cherie, Ralph Wild by Ralph Lauren a Strawberries and Champagne od Victoriaʼs Secret.

Zdroj: Vlasta.cz, Gurmet, Biofarmaolesna.cz, Myjsmebio.cz