Jahoda, Fragaria, je bobulovina, která patří do stejné čeledi jako růže. Existuje více než deset druhů, které se liší chutí, velikostí a strukturou. S jahodami můžete upéct dezerty a dorty, připravit nápoje či zmrzlinové dezerty. Ale nemusíte je kombinovat jen se sladkými chutěmi. Jahody jsou ideální ingrediencí i do toastů, salátů, italského rizota nebo různých masitých pokrmů. Nezvládnete-li zkonzumovat všechny jahody čerstvé, celé je lze zmrazit, udělat z nich dřeň, kompot nebo džem.

Jahody mražený, v igelitu balený…

Před zamražením jahody přeberte, omyjte, nechte okapat a zbavte je stopek. Nikdy je nenamáčejte, ale pouze oplachujte, jinak nasáknou vodu. Naskládejte je na tácek a nechte v mrazničce zamrazit. Teprve pak je přesypte do mikrotenového sáčku. Neslepí se a budou se lépe oddělovat.

Čtěte také

Zmrzlina je v létě top!

Čtěte také

Zmrzlina nebo gelato? Zkuste pečenou zmrzlinu a na cukru nešetřete

Pár důležitých rad, jak si užít jahodové léto

  • Jahody nemyjte pod tekoucí vodou. Ztratí tak vůni, a také se vám rychleji zkazí. Když omývat, tak lehce ošplouchnout v v misce s vodou a nechat okapat.
  • Jahody ze zahrádky je ideální sklízet ráno, dokud nejsou rozpálené. I tak je po otrhání zhlaďte na 4–6 °C, vydrží pak čerstvé a chutné celý týden.
  • Chcete-li svého přítele nebo manžela povzbudit, naservírujte mu jahodový koktejl. Ne nadarmo jsou valentýnské recepty plné jahod, tyhle lahodné plody fungují jako přírodní afrodisiakum. Jejich semínka obsahují zinek, který podporuje sexuální výkonnost.
  • Na jahody můžete mít i alergii. Organické kyseliny obsažené v jahodách, které jim dodávají charakteristickou vůni a chuť, mohou některým lidem přivodit alergické reakce. Alergie se nejčastěji projevuje jako kožní vyrážka nebo otok.

Jahodový koláč s kokosovým krémem a mátou

I vegani mají svou šlehačku, dokonce se silnou a zajímavou chutí, dělají ji totiž z kokosového mléka. Pro zjemnění její výraznosti ji smíchejte s mascarpone a vytvořte jemný kokosový sen, který s jahodami dokonale ladí.

Čtěte také

Zelenina

Čtěte také

V hlavní roli zelenina. Odlehčete jídelníček a inspirujte se zdravými večeřemi

Doba přípravy: 50 minut + odležení a chlazení těsta

Suroviny na formu o průměru 30 cm: Zdroj: Časopis Dobré jedlo

Těsto:

  • 320 g hladké mouky 
  • 220 g másla + na vymazání formy 
  • 1 lžíce cukru krupice 
  • 120 ml ledové vody 
  • 1 lžička soli 
  • vejce na potření 

Krém:

  • 100 g kokosového mléka v plechovce 
  • 250 g mascarpone 
  • 250 g jahod 
  • 1 hrst máty 
  • pistácie na ozdobu
  • cukr podle chuti

Postup:

1. Těsto: V míse smíchejte mouku s cukrem a se solí. Máslo nakrájejte na kostičky, přidejte k mouce a prsty prohněťte, abyste získali těsto konzistence drobenky. Pomalu přilévejte vodu a míchejte, dokud nezískáte pevné, tvárné, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu odležet.

Čtěte také

Svačinka by vám měla především chutnat.

Čtěte také

Pět jednoduchých svačinek na výlety, které vám dodají energii

2. Formu vymažte máslem, těsto vyválejte na tenkou placku a opatrně jím formu vyložte, přebytečné kousky odřízněte a 20 minut chlaďte v lednici. Do formy vložte pečicí papír, nasypte fazole a pečte tzv. naslepo v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Pak zátěž odstraňte a pečte ještě 20 minut, dokud korpus nebude hotový a zlatavý. Nechte zchladnout.

3. Zatímco korpus chladne, plechovku s kokosovým mlékem neprotřepávejte, jen ji otevřete – na povrchu by měla být pevná masa kokosové hmoty. Vyndejte ji a odvažte 100 g. Vyšlehejte ji jako smetanu, bude se chovat velmi podobně. Podle chuti oslaďte a promíchejte s mascarpone a nasekanou mátou. Krém naneste na korpus a navrch naskládejte nakrájené jahody. Ozdobte nasekanými pistáciemi a ihned podávejte.

Jahodovorebarborové galetky

Pikantní rebarbora podtrhne chuť jahod a povýší „obyčejné“ koláčky na rafinovanou pochoutku.

Čtěte také

Mrkev a její zdravotní benefity

Čtěte také

Objevte sílu mrkve! Posiluje zrak, kosti, bojuje proti rakovině i pomáhá hubnout

Doba přípravy: 30 minut, chlazení těsta 75 minut, pečení 35 minut

Suroviny na 8 kusů: Zdroj: Časopis Dobré jedlo

Těsto:

  • 330 g hladké mouky 
  • 2 lžíce moučkového cukru 
  • 100 g másla 
  • 70 g ledové vody 
  • špetka soli

Náplň:

  • 300 g jahod 
  • 200 g rebarbory 
  • 5 lžic vanilkového cukru 
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu 
  • 50 g mandlové mouky 
  • 1 vejce 
  • 1 lžička mléka
  • cukr krystal

Postup:

1. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a udělejte drobenku. Do mísy nalijte vodu a rychle rukama vytvořte kompaktní těsto, zabalte je do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

Čtěte také

Z červené řepy se lisuje i velmi zdravá a chutná šťáva

Čtěte také

Červená řepa jako elixír zdraví a pomocník při hubnutí! Ale může i škodit

2. Zatímco těsto odpočívá, připravte náplň. Jahody pokrájejte na menší kousky, rebarboru oloupejte a nakrájejte na 5 mm silné plátky. Vložte do mísy a opatrně promíchejte s cukrem a škrobem.

3. Těsto vyndejte z lednice a na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte na výšku 4 mm. Vykrojte 8 koleček o průměru 14 cm a naskládejte je na pečicí papír. Na každé nasypte trochu mandlové mouky (vsákne do sebe šťávu, která pak nerozmočí těsto) a naneste lžící náplň. Okraje těsta přehněte přes náplň a pečlivě utěsněte. Připravené galetky přendejte i s pečicím papírem na prkénko a uložte na 15 minut do mrazáku.

4. Vejce rozmíchejte s mlékem a potřete jím okraje těsta. Galetky posypte cukrem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30–35 minut.

Jahodové semifreddo

Mražený krém semifreddo je svou konzistencí podobný zmrzlině. Význam italských slov semi a freddo totiž znamená polostudený, přeneseně napůl chlazený či mražený. Semifreddo je božské, jen ho nepřipravujte moc dopředu, bílky mají tendenci zhruba po týdnu vysychat.

Čtěte také

Hranolky jsou oblíbené pro spoustu lidí

Čtěte také

Domácí hranolky s omáčkami, které návštěva ocení

Doba přípravy: 30 minut + mražení

Suroviny na 1 formu na chlebíček: Zdroj: Časopis Dobré jedlo

  • 300 g jahod + k podávání 
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce 
  • 55 g cukru krupice 
  • 50 g moučkového cukru 
  • 1 vanilkový lusk 
  • špetka soli

Postup:

1. Jahody nakrájejte na kousky, rozmačkejte a smíchejte s moučkovým cukrem. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovými semínky do světlé, nadýchané pěny. Smetanu vyšlehejte dotuha a bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmíchejte rozmačkané jahody a pak zlehka vmíchejte smetanu a sníh.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Slané koláče: Cibulový quiche či koláč z těsta na pizzu

2. Směs nalijte do formy na chlebíček, zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc zamrazit.

3. Před podáváním semifreddo vyklopte (pokud to bude potřeba, formu trochu nahřejte), poklaďte čerstvými jahodami, nakrájejte na plátky a podávejte.

Jahody pro zdraví

  • Mají minimum kalorií a mohou je konzumovat i lidé s cukrovkou.
  • Jsou plné vitaminů. Obsahují antioxidant vitaminu C, který posiluje imunitu a podporuje zdraví pleti. Najdete v nich i mangan, vitamin B9 a draslík, který reguluje krevní tlak.
  • Obsahují spoustu vlákniny, která napomáhá pohybu střev a zpomaluje vstřebávání tuků a sacharidů.
  • Podporují trávení, listy z jahod se tradičně používají k přípravě čaje, který napomáhá proti zažívacím problémům.
  • Jsou bohaté na kyselinu ellagovou, která obnovuje normální funkci hormonů snižujících hmotnost a dokáže účinně bojovat s rakovinnovým bujením.
  • Obsahují více než pětadvacet druhů anthokyanů, které napomáhají rychlejšímu štěpení tuků v těle a zrychlují metabolismus.

Zdroj: časopis Vlasta, Vlasta.cz, Gurmet

Čtěte také

Brambory jsou skvělá příloha

Čtěte také

Které na vaření a které spíš na šťouchačku? Poradíme, jak se vyznat v bramborách