Dbejte tedy na to, aby to první, co vašim návštěvníkům padne do oka, bylo opravdu jedinečné, krásné a harmonické. Vyplatí se hledat něco, co doslova vyplní jejich zorné pole, takže si nevšimnou zapomenutého prachu v rozích nebo ne úplně dokonale uklizeného okolí. A co by mohlo být pro takový účel lepšího než právě fototapeta? A pokud vám jde především o příznivou dynamiku prostoru, měla by to být fototapeta zvířat. A proč? To si hned vysvětlíme.

Dobře vybraná fototapeta zvířata předkládá v uvěřitelné podobě

Nejdříve se podívejme na to, jak vlastně kvalitní fototapetu poznat. Jak asi tušíte, je to taková, která vypadá „uvěřitelně." Nejde tedy jen o dobrý pohled z dálky, ale také z blízka. Pokud jsou detaily rozkostičkované, obrysy se vlévají do sebe nebo nejsou úplně dobře vyřešené okraje, nebude celek působit nijak ohromujícím dojmem – což je přesně to, čeho je třeba se vyvarovat.

3D tapety zvířata jako další level

Ovšem můžete zajít ještě dál. Vaší místnosti tak může jednoduše dominovat tapeta zvířat, která doslova vypadají jako živá. Na první pohled se tedy opravdu můžete leknout toho, že na vás skočí jaguár nebo že vám za pár vteřin sedne na hlavu zvídavý papoušek. Ani tenhle první dojem však není na škodu – ba právě naopak. Vyvolává v příchozích onen pozitivní údiv a příjemná očekávání a celkově je donutí o prostoru podvědomě přemýšlet trochu jinak, protože tady očividně jeho majitelům zaáleží na tom, jak na své okolí působí.

Ovšem 3D tapety na zeď zvířata jsou na výběr ještě náročnější. Opravdu musí působit kvalitním a pečlivě provedeným dojmem, jinak prostoru dodají nanejvýš pouťové pozlátko, které při bližším zkoumání dlouho nevydrží.

Nadesignujte prostor správně

Jakmile si vyberete zvíře, které by vám mělo v domácnosti dělat společnost (a výběr je v dnešní době opravdu bohatý), měli byste se také změřit i na to, jak je na dekoraci naaranžováno. I výběr fototapety se zvířaty by se totiž měl řídit zákonitostmi prostoru. Všeobecně totiž platí, že svislé pruhy nebo vzory různých textur a barev prostor opticky zužují, a naopak ty umístěné horizontálně ho rozšiřují.

Pokud to uvedeme do praxe – tygr, ležící u vody nebo hovící si na sluníčku, dokáže vyvolat iluzi mnohem většího prostoru, zatímco to samé zvíře sedící například uprostřed džungle dokáže z velkého prostoru optickým zúžením udělat poměrně útulné místečko. Rozhodně tedy neplatí, že do velkých prostorů, které chcete zmenšit, se hodí jen na pohled vytáhlé žirafy, zatímco menší místnost si zaslouží rozložité slony. Výběr zvířete je opravdu libovolný, jen si musíte vybrat správnou pozici, kterou na obrazu zaujímá.

3D tapety na zeď zvířata dodají prostoru dynamiku

Velmi specifickým prostorem, který mohou tapety zdobit, je rozhodně dětský pokoj. Ovšem výběr dětských tapet se zvířaty má trochu jiná pravidla. Rozhodně by neměl děti děsit, ale zároveň by jim měl dodat iluzi toho, že svůj osobní prostor opravdu obývají společně s živými zvířaty.

Vyhněte se proto jakýmkoliv negativně působícím pózám – například kočkovité šelmy připravené ke skoku opravdu nebudou vhodné pro malé děti. A důležitá je i volba barev. Všeobecně platí, že převažuje-li na obraze zelená, pak tato dekorace celkově uklidňuje. Červená dodává inspiraci a žlutá energii. Vyhněte se ovšem převaze tmavě modré, sytě zelené nebo fialové. Ty všechny působí na vnímání prostoru spíše negativně, protože dělají z pokoje chladné a neosobní místo. Pozor však i na příliš agresivně působící červenou nebo oranžovou – ty vyvolávají pocit hněvu, který by se v dětském pokojíčku rozhodně vyskytovat neměl.

Důrazně se také přimlouváme za to, aby si děti měly možnost vhodnou tapetu vybrat samy. Velkou nabídku nadejte například v e-shopu https://myloview.cz/.