Litry vody

Alkohol dehydratuje, proto se musíte pořádně zavodnit. Pijte obyčejnou vodu bez bublinek (každou hodinu vypijte 200 ml), proložit ji můžete bylinkovými čaji nebo čerstvými ovocnými šťávami. Vhod přijdou také ve vodě rozpustné vitaminy s příchutí citronu nebo pomeranče.

Dejte si vejce

Obsahují cystein, který pomáhá odbourávat toxický vedlejší produkt alkoholového metabolismu – acetaldehyd. Také zbavují organismus toxických látek a volných radikálů, které zatěžují játra. Udělejte si smažená vajíčka, silnější povahy zvládnou vejce syrové.

Oloupejte banány

Nadměrné požití alkoholu způsobuje v organismu ztrátu draslíku, což může vést k malátnosti. Banány obsahují vysoký podíl tohoto minerálu, navíc tiší rozbouřený žaludek, takže jsou skvělou volbou. Draslík najdete také v listové zelenině, rajčatech, bramborách nebo citrusech.

Čerstvý vzduch

Svižná dvacetiminutová procházka (nebo lehký běh) vám okysličí krev, vyčistí hlavu a zmírní následky kocoviny. Pokud nejste schopní sejít schody, dopotácejte se alespoň do koupelny a dejte si sprchu se střídáním studené a teplé vody.

Malé pivo

Pro většinu lidí je malé vychlazené pivo první pomocí proti ranní kocovině po prohýřené noci. Navíc tuto metodu nezatracují ani lékaři. Zlatavý mok utiší hlad receptorů dožadujících se dalšího alkoholu a zároveň dodá tělu vitaminy skupiny B.

Léky na bolest

Ačkoli to lékaři nedoporučují, přípravky proti bolesti (Ibalgin, Ibuprofen) mohou ulevit od třeštící hlavy a těžkých kloubů a svalů. Sáhněte po nich však až v případě nouze.

Zázvorový čaj s medem

Zázvor je vynikající koření, které skvěle zabírá na nevolnost. Čínští lékaři předepisují zázvor na žaludeční problémy. Med je zdrojem výživných látek a citron poskytuje kyselinu citronovou a vitamin C. Tento horký nápoj je proto perfektním životabudičem.

Sklenice mléka

Někomu se dělá špatně, jen se na mléko podívá, jiný na něj nedá dopustit. Studené mléko neutralizuje překyselený žaludek a dodá tělu důležité minerály. Jestli vám samotné mléko nejede, zkuste ovocný koktejl nebo mléčnou zmrzlinu.