Víte, že 40 % dopravních nehod se stává právě na parkovištích? I při malé rychlosti si auto můžete pěkně poničit. Před nečekanými výdaji vás ochrání kvalitní havarijní pojištění.

Modrá zóna

Parkovací místa označená modrým pruhem jsou primárně určena pro rezidenty. Jako nerezident si můžete stání na jednom z nich zaplatit na časově omezenou dobu, a to prostřednictvím Virtuálních parkovacích hodin. Klasické hodiny u modrých zón nenajdete.

Regulace parkování v modrých zónách závisí na jednotlivých městských částech. Někde modré zóny platí 24 hodin denně, jinde jen během dne. Mimo stanovenou dobu smějí v zónách stát bez omezení i nerezidenti.

Fialová zóna

Fialová zóna je určena k tzv. smíšenému parkování. Rezidenti s platným parkovacím oprávněním tam mohou parkovat bez omezení. Nerezidenti maximálně 24 hodin v kuse po platbě v parkovacím automatu nebo online prostřednictvím Virtuálních parkovacích hodin.

I provozní doba fialových zón se mění v závislosti na městských částech. Pokud není tato doba jasně vymezena, parkování je regulováno 24 hodin denně.

Oranžová zóna

Oranžová parkovací místa slouží pouze ke krátkodobému stání, a to jak pro rezidenty, tak pro nerezidenty. Platbu za parkování musí provést každý buď v parkovacím automatu, nebo online.

Alternativní parkování

Alternativu k parkovacím zónám v Praze představují:

  • záchytná parkoviště značená jako P+R, na které navazuje MHD,
  • místa pro krátkodobé stání značená jako K+R neboli kiss and ride, která slouží k výstupu a nástupu osob,
  • komerční parkoviště a garáže.

Kromě pokut se nečekaným výdajem mohou stát náklady na opravu poškozeného vozu. Sjednejte si kvalitní havarijní pojištění a jezděte v klidu.