Začněte tím, že postavíte na první místo sebe a své potřeby, ne chyby své kamarádky a vady vašeho přátelství. Když totiž začnete kamarádce vysvětlovat, co všechno vás na ní štve, začne se logicky bránit a vršit argumenty. Pak se strašlivě pohádáte, a to nechcete. Chcete se prostě přestat vídat a vysvětlit proč. Psycholožka Suzanne Degges-Whiteová říká, že vyslovit nahlas své obavy, popsat pocity a vzít na sebe odpovědnost za ukončení přátelství je naopak velmi osvobozující. Nemusíte nikomu nic vyčítat, prostě „jen“ řeknete, co se ve vás odehrává.

„Řeknete třeba, jak vám ubližuje, když si z vás kamarádka utahuje před ostatními, i když to myslí v žertu. Tím vymezíte své hranice – co chcete a nechcete ve svém přátelství. A taky si sama pro sebe do budoucnosti ujasňujete, co už nebudete tolerovat,“ vysvětluje lékařka. „Obvinit kamarádku z cynismu vám sice poskytne okamžitý pocit moci a nadvlády, ale když upřímně vysvětlíte své pocity, budete spokojené mnohem déle.“

Bohužel to neznamená, že vaše kamarádka to vezme klidně a neeskaluje hovor na hádku. Ani když na to půjdete přes sebe. V tom případě v okamžiku, kdy vám to přeroste přes hlavu, konfrontaci ukončete a odejděte. Nebo položte telefon. Až se obě uklidníte, sdělte kamarádce, že chápete její vztek, ale že není pro nikoho dobré vystavovat se výměně názorů, která vám oběma jen ubližuje. Možná jí to nedojde nebo není schopná to přijmout, ale vy jste udělala všechno, co jste za daných okolností mohla.

A můžeme být kamarádi?

Pokud to půjde v klidu a kamarádka, se kterou se chcete rozloučit, nebude mít hysterickou reakci, doporučuje psycholožka skončit na dobrou notu a přiznat si to dobré, co vám váš vztah dal a co pozitivního kamarádka do vašeho života přinesla. Partnerské rozchodové klišé zní: „A mohli bychom zůstat kamarádi?“ Při rozchodu s toxickou kamarádkou nic takového neexistuje. Nechcete pokračovat nijak, ani si neslibujte, že si občas zavoláte. Jestli jste se rozhodla se s ní už nevídat, máte k tomu velmi dobré důvody, ale toxickým lidem stačí skulina a máte je zpátky v životě. Jenže to vám nebrání poděkovat za to, jak vám pomohla zapít rozvod, najít odvahu k výpovědi z práce nebo odnést skříň do pátého patra.

Třetí a poslední zásada, kterou psycholožka při rozchodu s toxickou kamarádkou doporučuje, je vyhodit si z hlavy fantazie o pomstě. Jestli vám kamarádka hodně ublížila a vy cítíte, jak vás křivda dusí, je snadné uniknout do fantazií, co byste mohla provést vy jí, abyste si byly kvit. Což je podle odbornice stejně toxické jako vaše předchozí přátelství: „Tahá vás to do negativních emocí a vlastně fantomově prodlužujete vztah, ze kterého chcete uniknout.“

Odpuštění je samozřejmě nejlepší varianta, jak to celé ukončit, ale není to povinné ani nutné. Pro začátek stačí puštění. Nedržet se křivd jako důkazu existence přátelství, nevyžadovat po jiných kamarádkách potvrzení, že jste udělala dobře, neprotahovat hádky s tou, kterou už nechcete vidět. Tím byste jí jen nechávala v rukou kontrolu nad vaším životem. Stanovte si datum trvanlivosti vašeho vztahu a po něm si ho vyhoďte z hlavy. Jinak vám bude špatně.