1) První praní

Udělali jste si radost novým povlečením? Určitě se těšíte, až do něj ulehnete. Nezapomeňte ale na to, že ložní prádlo je nutné po zakoupení a před prvním použitím vyprat minimálně na 40 °C, i když je pečlivě zabalené. Díky tomu povlečení změkne, zbaví se případných nečistot z výroby a zmizí i známý zápach „novoty“. Aby vaše povlečení neztratilo barvu a nevybledlo, důkladně ho před praním roztřiďte a nemíchejte tmavé kusy se světlými.

Náš tip: Při praní barevného povlečení používejte prací prostředek určený na barevné prádlo, například Persil Color Gel, který s technologií Deep Clean pronikne hluboko do vláken a odstraní i ty nejodolnější skvrny. Persil Color Gel se citlivě stará o tkaninu vašeho oblečení i při nízkých teplotách vody, rozjasní ho a předchází vyblednutí barev i po několika vypráních. Gel můžete bez obav aplikovat přímo na skvrny od rtěnky, vína nebo trávy.

2) Vyzkoušejte kapsle

V posledním období se na pultech a v domácnostech objevují prací kapsle, jinak nazývané gelové tablety. Kapsle obsahují koncentrovaný prací gel, který má silnější prací schopnost. Výhodou je, že se nemusíte zabývat dávkováním. Každá kapsle sama o sobě představuje ideální dávku pracího prostředku pro jedno praní. Navíc, prací kapsle často obsahují změkčovače vody nebo oblíbenou vůni aviváže.

3) Co zvládne ocet?

Do praní přírodních materiálů můžete přidat trochu octa, který působí i jako změkčovadlo a odstraní nežádoucí zbytky pracího prostředku. O jeho typický zápach se nemusíte bát, zmizí během praní.

4) Příjemná vůně

Rádi používáte aviváž, která povlečení krásně provoní, a navíc jej příjemně změkčí? Mějte ale na paměti, že aviváž vytvoří na textilii film, který má za vinu nedostatečnou prodyšnost vlákna, proto ji používejte s rozmyslem. Pokud nechcete přijít o voňavé ložní prádlo, nahraďte aviváž esenciálním olejem, postačí 10–20 kapek. Ideální je tea tree olej, který má navíc antiseptické účinky a působí proti roztočům.

5) Nižší teploty postačí

Snažte se prát nejen ložní prádlo vždy na nižší teploty, obecně je plně dostačující 40 °C. Vyšší teploty, než doporučené způsobí blednutí barev a ložní prádlo brzy získá opotřebovaný vzhled. Bavlna snese vysoké teploty, takže 100% bavlněné povlečení snese praní na 60 °C. Našlo si do vaší ložnice cestu povlečení z bambusu? Jeho vlákno je velmi jemné a měkké, takže tkanina z něj je prodyšná. Při praní tohoto materiálu je třeba opatrnost. Oblečení a prádlo se doporučuje prát na 30–40 °C, nepoužívat aviváž, ani sušičku prádla. Kousky z tohoto materiálu je ideální nechat uschnout volně na vzduchu a slunci.

Mohlo by vás zajímat: Prací prášek, kapsle nebo gel. Jak si vybrat nejvhodnější prací prostředek