Občas si přeji, aby se na mě manžel díval jako před lety. Aby mě zbožňoval a toužil po mně jako v prvních měsících našeho vztahu. Která by nechtěla, aby ji partner stále považoval za přitažlivou? Po těch mnoha letech se už ale známe jako svoje boty. Předem vím, co si objedná a na co se bude koukat v televizi, vím, jak bude reagovat na určité situace a jak se v nich zatváří. A to s relativně vysokou přesností.

Ve vztazích jde vždycky o vzestupy i pády. Nikdo nejsme dokonalý a čas nezastavíme. Zvykáme si na pohodlí a rutinu, takže není divu, že se občas i spolu nudíme. Nevýhodou vzájemného dlouholetého vztahu je to, že vášeň může vyhasínat, a dokonce zhasnout docela. Oba považujete za samozřejmé, že druhá osoba ví, jak moc vám na ní záleží, ale pochybnosti zůstávají, protože si nejste jistí. Jak se tedy cítit i ve středním věku v manželství dobře? Co pro to můžete vy sama udělat?

Zastavte negativní sebehodnocení

Nikdy se nebudete cítit krásně a nikdy nebudete schopná slyšet partnerovy komplimenty, když vás neustále bude honit vlastní sebekritika, nejistota a potlačování svého já. Zkuste se poslouchat pozorně a dívejte se při svých komentářích do zrcadla. Poslouchejte, jak o sobě sama mluvíte (ve své vlastní hlavě). Možná nezabráníte tomu, aby se negativní úsudky objevily, ale můžete si přece vybrat, jestli budete tyhle myšlenky dále krmit a soustřeďovat se na ně.

Přijměte odpovědnost sama za sebe

Je čas vzít si zpátky svou moc! Pokud patříte k ženám, které dávají svému muži za vinu to, jak se samy cítí (on mi řekl to, on po mně chce tohle, dělám to proto, abych se mu líbila…) a co si myslí o svém těle a sobě samé, změňte to! Hned. Není to fér vůči němu a pro vás je to destruktivní. Není úkolem vašeho manžela, abyste se cítila nádherně, nebo dokonce žádoucí a milovaná. Je to jen a jen vaše práce. Mimochodem to neznamená, že nemůžete říkat hezká slova svému partnerovi a on vám. Jde jen o to, že vy sama musíte vědět, že máte svou cenu a že si musíte především vážit sama sebe!

Zacházejte se svým tělem jako s chrámem

Sledujte nejen svoje myšlenky, ale taky činy. Jak chcete, aby vás partner pořád považoval za přitažlivou, když neuděláte sama pro svoje tělo víc, než jen že si každý den několikrát řeknete: Měla bych, ale nakonec neuděláte vůbec nic. Vaše tělo si zaslouží velkou lásku a úctu, měla byste ho považovat za nejvyšší prioritu. A nejde jen o to, aby mělo stejné míry jako ve dvaceti, ale aby bylo zdravé!

Jíte, pijete a pohybujete se, jako by vaše tělo bylo skládkou? Změňte to, vaše tělo musí být chrámem, ke kterému budete přistupovat s úctou. Krok za krokem, pomalu, však ono to půjde. Nemusíte nikoho kopírovat ani dělat to, co dělá vaše kamarádka, jeďte si po své vlastní trase, důležité je, abyste něco dělala. To není žádná soutěž ani závod kdo s koho, abyste se musela zhroutit po desetidenním půstu. Stačí přehodit výhybku v hlavě a přenastavit svoje myšlení. Začněte malými, ale proveditelnými změnami, abyste si vytvořila zdravější návyky.

Objevte svou vlastní „značku krásy“

Není divu, když otevřete nějaký časopis nebo se díváte na film, jste doslova bombardována informacemi o tom, co představuje krásu v naší kultuře. Tento standard krásy je často zobrazován jako: hubená, vysoká, mladá, svěží, bez vrásek, velká prsa, dlouhé nohy. Je samozřejmě jasné, že takhle nevypadá každá žena, natož ve středním věku (výjimky se najdou). A je taky jasné, že se můžete považovat kvůli tomu za neatraktivní, protože nevyhovujete tomuto nesmyslnému standardu.

Není čas znova přemýšlet o tom, jaká krása může být? Co vše může zahrnovat? Podívejte se na sebe, protože ta kráska jste vy! I v padesáti. Krása je vnějším odrazem toho, jak moc ctíte a dáváte na odiv své silné stránky, a také to, jak přijímáte své slabiny. Když jste v klidu a jste hrdá na to, kdo jste uvnitř, budete zářit i navenek. A to je neodolatelné!

Mimochodem, psycholožka Magdalena Dostálová to říká jasně: „Atraktivita ženy není primárně spojena s věkem ani s nízkou hmotností či absencí vrásek. Asi všichni z nás známe nejednu ženu, která není prvoplánově krásná, třeba ani není úplně štíhlá nebo mladá, ale její okolí ji považuje za mimořádně přitažlivou. Její atraktivita spočívá také ve spokojenosti sama se sebou, přijetí sebe sama. Když se podaří naplnit výše uvedené, muži se bez ohledu na věk rádi otočí i za starší, ale báječnou ženskou.“