Rozhovor ohledně půjček

K jedné z nejméně příjemných možností v otázce financí se řadí rozhovory ohledně půjček, které jste si v průběhu roku sjednali nebo které si máte v příštím roce v plánu sjednat. Aby vás otázka příbuzného, proč právě půjčka po insolvenci nebo půjčka pro nezaměstnané, nezaskočila nepřipravené, sepište si například do telefonu základní body, proč jste se rozhodli právě pro tuto půjčku, co vám to přinese a jaké máte vyhlídky do budoucna. Budete-li předem vědět, jak na tuto otázku zhruba odpovědět, dost pravděpodobně neodbytnému příbuznému dáte najevo, že máte zcela jasno v tom, proč jste se například pro půjčku po insolvenci rozhodli, a rozhovor se tak může stočit k někomu nebo něčemu jinému.


Existují však případy, kdy se teprve jednání půjčky zvažuje, pak je vhodné si vyslechnout názory takových rodinných příslušníků, kteří buď s půjčkami mají své vlastní zkušenosti nebo se v oblasti financí pohybují a můžou vám tak předat cenné informace.

Předávání tipů na akce a slevy

Značně příjemnější téma představují tipy na akce a slevy, ať už se jedná o nákup běžných potřeb do domácnosti, jako jsou potraviny nebo drogerie, nebo o nákup cenově co nejvýhodnější elektroniky, oblečení nebo třeba stavebního materiálu. Nebojte se svým blízkým poradit, kde jsou dostupné nejvýhodnější akce, kterých sami rádi využíváte. Příhodné akce na jednom místě zájemcům nabízí například slevový portál Kaufino, kde jsou pravidelně zveřejňovány akční letáky vybraných společností a informace o tom, zda se ve vámi blízkém supermarketu v současné chvíli nenechází například maso v akci.


Doporučit však kromě prohlížení slevových letáku můžete také využívání cashbackových portálů, které v případě nákupu na internetu vrátí určité procento z vynaložených financí zpátky na účet. V neposlední řadě jsou příhodné slevové kupóny zveřejňované v mobilních aplikacích supermarketů, jako je například Lidl. Ten svým zákazníkům příležitostně nabízí i bedýnky plné ovoce a zeleniny za pouhých 25 Kč. Ty jsou skvělé jak pro peněženku kupujícího, tak pro životní prostředí, protože se zamezí zbytečnému plýtvání.

Tipy, jak zvládat inflaci

Stejně tak užitečné tipy můžou představoval informace, jak zvládat inflaci. Kromě výše zmíněných bodů, jako je využívání dostupných akcí a slev, je to například rozumné plánování potřebných nákupů a investic. Nicméně vždy myslete na to, že se svým blízkým snažíte pomoci, nikoliv je poučovat, až shazovat.


Vždy je vhodné vhodné témata související s financemi rozebírat krátce, střízliví, a především dobře naladění. Ruku v ruce s chytrými nákupy navzdory inflaci kráčí i porovnávání nabídek konkurence, pokud totiž na internetu naleznete akční nabídku, neznamená to nutně, že se jedná opravdu o nejlepší dostupnou cenu na trhu.