Ačkoli o svou váhu dbáte, stejně pomalu stoupá nahoru? Bohužel, metabolismus se zpomaluje. Držte se našich následujících rad a vaše hmotnost zůstane stále stejná.


1. Pět set kilojoulů každých deset let

Odborníci spočítali, že během deseti let klesne výkonnost vašeho spalování zhruba o 500 kilojoulů – převedeno do praxe to obnáší zhruba jeden rohlík nebo velké jablko. Znamená to například, že ve 40 letech musíte sníst denně o rohlík, jablko, jogurt nebo třeba padesát gramů šunky méně než ve 30, pokud chcete, aby se vaše váha ani nehnula.


2. Co ubrat v 45 letech?

V tomto věku nahraďte přílohy na svém talíři z většiny zeleninou. Nemusíte se úplně vzdát brambor nebo rýže, ale nechte si jich jen část z obvyklého množství. Zkuste zapomenout na to, že existuje jídlo, které se obaluje v trojobalu a smaží se. Málo věcí je potřeba dostat na index úplně, tohle je však jedna z nich. Nebo takhle, výjimečně si je na rodinné oslavě samozřejmě dejte, ale rozhodně je doma nesmažte každou druhou neděli. Také se hodně zamyslete nad tím, jestli skutečně chcete snídat cereálie, když je v nich vlastně samý cukr, ačkoli nejsou doslazované. Anebo si alespoň pečlivě odvažte doporučované množství.


3. A čeho se vzdát v 55 letech?

Doporučit se dá omezení spotřeby pečiva na maximálně krajíc chleba nebo jeho ekvivalent denně. Stále milujete jablko před spaním? Bohužel, ovoce je hodně sladké, zkuste přejít na zeleninu. Velikost své porce rozhodně neporovnávejte s mladými dospělými, dětmi či vnoučaty. Vy zkrátka musíte jíst výrazně méně.


4. Žádné jídlo mezi jídly

Schválně si zapište, co všechno během dne sníte. A nevynechávejte nic – ani čokoládový bonbon od kolegyně, ani kousek klobásy, kterou donesl na ochutnání tchán, a zcela určitě přiznejte i mohutné ochutnávání večeře během vaření. Možná vás překvapí, kolik toho bylo – pak je ovšem jedno, že jinak se v jídle hlídáte.

Peklem je také dojídání jídla po dětech, to už možná máte za sebou, ale stejně i tu vlastní porci dojíte, i kdybyste už nemohli, protože vás vychovali v tom, že na talíři nemají být žádné zbytky. Raději si rovnou nandejte méně a rozhodně si nepřidávejte.


5. Jezte všechno, hlavně se nepřejídejte

Nesnažte se už navždycky vyhnout dortům, cukroví nebo třeba řízkům a sladkým likérům. Dávat si předsevzetí, kterými si slíbíte, že něco nebudete dělat už nikdy, nemá smysl. Daleko podstatnější je, abyste se jednou provždy přestali přejídat.


6. Bohužel, ženy musí jíst méně než muži

Nemusí se nám to líbit, ale přírodní zákony jsou neúprosné. Žena musí jíst menší porce než muž a platí to celý život, a to dokonce i v případě, že by snad byli stejně vysocí a stejně vážili. Výjimky s nestandardním metabolismem pomíjíme, výhodou mužů je vyšší podíl svalů, které samy o sobě potřebují více energie než tukové buňky. I štíhlé ženy mají vždy v těle o něco více tuku.


7. Když už musíte jíst méně, pochutnejte si

Kdo jí méně, nakonec za jídlo také méně utratí. Za to si dopřejte kvalitní potraviny, ať už libovou šunku místo salámu, nebo kvalitní hořkou čokoládu místo levného nugátu. A čerstvou zeleninu místo mražené. Z čerstvé si můžete udělat skvělé studené i teplé jídlo.


8. Spočítejte si BMI

BMI neboli Body Mass Index vyhodnotí poměr vaší výšky a váhy. Pozor, při posuzování BMI je dobré brát v potaz i věk – zatímco dvacetiletá žena by se měla skutečně udržet v pásmu BMI 20 až 25, pro čtyřicetiletou bude v pořádku i 26 a pro šedesátiletou 27.