Snad každý má zažitou představu, jak taková sprchová baterie vypadá a jak by měla fungovat. Jenže doba jde nezadržitelně kupředu, objevují se nové technologie a výrobci přicházejí s novými řešeními i u tak základního a samozřejmého vybavení, jakým je sprchová baterie.

Pokud patříte mezi opravdové nadšence sprchování a relaxačních funkcí, oceníte především sprchové panely. Jsou to masivní kovová tělesa vybavená větším počtem trysek, i s přidanou hlavovou a ruční sprchou. Sprchová baterie bývá většinou do takového panelu integrována. Tento výrobek přeměňuje proces sprchování v relaxační masáž, při níž se uvolní celé tělo. Stres a starosti jsou pak doslova spláchnuty. V kategorii sprchových panelů lze doporučit výrobky značek Hansgrohe, Aqualine nebo Polysan.

Ale i v případě, že zákazníkovi jde výlučně o sprchovou baterii jako takovou, existuje mnoho různých variant. Volit lze podle typu, způsobu montáže nebo možnosti ovládání. Na všechny tyto varianty se podíváme blíže.

Typ baterie – klasická nebo termostatická

Především rodiny s malými dětmi v dnešní době volí termostatický typ. To platí nejen pro baterii sprchovou, ale i vanovou nebo umyvadlovou. Při neopatrné manipulaci s klasickou baterií totiž může dojít k opaření.

Termostatická baterie je vybavena termostatem, který směšuje vodu na nastavenou teplotu. Není tedy nutné průběžné ladění teploty vody. Z výroby má většina baterií (bez ohledu na výrobce) nastavenou bezpečnostní zarážku na teplotě 38°C. Při uvolnění aretace ale lze dosáhnout i teploty vyšší.

Zákazníci se většinou domnívají, že termostatická sprchová baterie zařídí okamžitý přívod teplé vody. Není to ale pravda, protože voda musí nejdříve dotéct do sprchové baterie. Důležitá je délka potrubí od stupačky. Teplá voda začne téct až ve chvíli, kdy odteče voda studená.

Montáž baterie – klasická nástěnná nebo podomítková

Nástěnná sprchová baterie je typem, který známe z většiny koupelen. Instaluje se na stěnu, kde je napojena na přívod vody. Případnou poruchu lze relativně snadno vyřešit. Baterii totiž s pomocí sika kleští pouze sundáte a poté buďto vyměníte vadnou kartuši nebo celou baterii – záleží na rozsahu škody.

Výrobci ale reflektují stále větší poptávku po bateriích podomítkových. Podomítková sprchová baterie je těžší na instalaci a také na případnou výměnu, působí ale přepychově a minimalisticky. Část baterie totiž není na povrchu vidět – je schována pod omítkou. Významnou součástí tohoto řešení je podomítkové těleso, které slouží k mísení teplé a studené vody. Při výběru podomítkové sprchové baterie je třeba dát pozor na to, jestli výrobce přidává k dodávce podomítkové těleso, nebo jej musí zákazník dokoupit zvlášť.

Devízou podomítkových baterií je také úspora prostoru, což může být rozhodující faktor například pro majitele menších sprchových koutů.

Způsob ovládání baterie – kohoutková, páková nebo tlačítková

Sprchovou baterii je třeba zvládnout pohodlně ovládat i poslepu, když má uživatel mýdlo v očích. Asi nejjednodušším řešením pak je baterie páková. K jejímu ovládání stačí jedna ruka – pohyb páky do stran mění teplotu vody, pohyb páky nahoru určuje intenzitu proudu. Vedle snadného ovládání potěší uživatele také úspora vody.

Na trhu je ale stále k dispozici široký výběr kohoutkových baterií. A to nejen pro příznivce retra. Někteří zákazníci preferují tento typ proto, že jim přijde nesrovnatelně elegantnější.

Třetí alternativou je baterie tlačítková. Většina modelů této kategorie jsou zároveň podomítkové sprchové baterie. Tlačítkový princip zdůrazňuje luxusní vzhled baterie a přináší další úsporu prostoru ve sprchovém koutu.

Další rady

Jak už bylo řečeno, je nutné vybírat tak, aby uživatelský komfort byl co nejvyšší. Je dobré věnovat pozornost rovněž kvalitě materiálu a preciznosti zpracování. V tomto ohledu určitě nezklamou výrobky Hansa, Hansgrohe, Grohe, Ideal Standard nebo Kludi, značky pověstné výbornou úrovní svých produktů. V neposlední řadě je důležitý design. Dobrý nápad je vybrat sprchovou baterii společně s vanovou a umyvadlovou, případně také bidetovou. V nabídce předních světových výrobců najde uživatel série výrobků, které jsou po funkční i designové stránce dokonale sladěné. Zákazník si dokonce může vybrat i podle barevných preferencí.