Pigmentové skvrny v obličeji mohou vzniknout následkem hormonální nerovnováhy nebo užíváním některých léků, ale v naprosté většině případů jsou důsledkem nešetrného zacházení s pletí.

Nejspíš se ráda opalujete a nehovíte ochranným krémům s faktorem vyšším než osm. Jenže to je adrenalinový sport! Zvlášť dnes, kdy ozonová díra zabírá notný kus zeměkoule.

Škoda, protože kdybyste se důsledněji mazala, nemusela by vás teď při pohledu do zrcadla děsit tvář plná nahnědlých fleků.

Když se líčení změní v maskování

Pigmentové skvrny se opravdu špatně maskují. Pro dokonale sjednocený barevný efekt musíte nutně používat dva druhy make-upu: světlejší na tmavá místa a tmavým zesvětlit ostrůvky, které nejsou pigmentací postiženy.

No ale uznejte. Kdo má po ránu čas si slabou půlhodinku hrát na restaurátora? Málokdo. Navíc to krapet leze do peněz.

Žádný div, že se valná většina sluncem ocejchovaných žen raději navrátí k přírodnímu vzhledu a pod ochrannou známkou „made in nature“ pobíhá po světě s tváří hnědou jak indiánka a mylně se domnívá, že bronzing a samoopalovací krém snad něco vyřeší.

Takže si to shrňme: za pigmentové skvrny si můžete většinou sama, nejsou hezké, přidávají roky a jdou blbě zamaskovat. Dobrá zpráva je, že se jich můžete zbavit. Nebo je alespoň o pár odstínů zesvětlit. Jakýkoli pokus o nápravu je vítán. A jaké máte možnosti?

1. KOSMETICKÁ PODPORA

Pokud vaše pleť vykazuje spíše počáteční sklon k rozpustilým změnám v oblasti pigmentace, zkuste ji uklidnit pomocí opravdu kvalitních a prověřených kosmetických přípravků. Dočkáte se lehkého zesvětlení a celkového sjednocení barevnosti.

2. SVĚTELNÝ PAPRSEK

V případě, že je pigmentace příliš silná a vaši pleť „zdobí“ hodně tmavých a výrazných skvrn, vám kosmetické přípravky trn z paty určitě nevytrhnou. Volte určitě laser.

Ještě předtím, než dermatolog přistoupí k úkonu, důkladně vyšetří postižené místo. Díky tomu může navrhnout nejvhodnější způsob léčby a vyloučit, že se nejedná o závažnější problém.

Samotný princip zákroku patří tak trochu do oboru sci-fi: Počítač zaměří paprsek přesně tam, kde nás trápí silná pigmentace. V okamžiku laser rozstřelí pigment na miniaturní částečky, které tělo postupně odplaví. Zní to jako pohádka budoucnosti, ale je to všední realita dneška.

Ošetření není bolestivé. V momentě, kdy se vaší kůže dotkne paprsek, ucítíte jen nepříjemné píchnutí, jako by vás někdo drobně šlehl gumičkou. A to se vydržet opravdu dá.

Pokud je váš problém s pigmentací rozsáhlejšího ražení, nečekejte, že se ho zbavíte po jediném sezení. Může se stát, že kosmetický zákrok budete muset podstoupit třeba i pětkrát. Hojení probíhá poměrně rychle.

Žádný stroupek se nevytvoří, pokožka prostě jen pomalu zesvětlá. Zda je výsledek dokonalý, nebo zda budete muset pod laser ještě jednou, to se dozvíte přibližně po šesti týdnech.

Během používání všech zesvětlujících přípravků a samozřejmě i po ošetření pleti laserem platí přísný zákaz jakékoli konzumace slunečního záření. Na obličej použijte vysoký faktor, do tváře si narazte kšiltovku a vlezte si někam pod jabloň. Krásný letní den si můžete vychutnat i bez toho, abyste na jeho konci vypadala jak Nšo-či po tahu.

Co byste měla vědět:

  • Laser není všelék, musíte o svou pleť pečovat a chránit ji! Používejte kvalitní ochranné pomůcky a krémy s vysokým faktorem. Skvrny můžete zesvětlit s pomocí kosmetiky, ale pokud polevíte a vystavíte se slunci, opět vyskáčou.
  • Pigmentace může vzniknout hormonální nerovnováhou například během těhotenství. Tyto skvrny ve většině případů postupně zmizí.
  • Pokud se musíte slunit za každou cenu, konzumujte silné antioxidanty, jako je například betakaroten, zinek nebo vitamin C.