Laxativa jsou léky na zácpu a měly by se užívat pouze v případě, že máte opakující se a déletrvající problémy s vyprazdňováním. A to až poté, co nezaberou předchozí kroky, jako je třeba příjem vyššího množství vlákniny, pravidelné cvičení a pití více vody.

Existuje několik typů laxativ neboli projímadel, která se liší mechanismem účinku:

1. Kontaktní projímadla – působí přímo na střevní stěnu, zvyšují sekreci tekutiny do střeva a snižují absorpci vody ze střeva. V případě potíží se mohou užívat dlouhodobě, účinné látky se nevstřebávají a vedlejší účinky bývají minimální (například Laxygal, Gallax, Guttalax, Dulcolax, Stadalax, Bisacodyl-K a Fenolax)

2. Osmoticky aktivní projímadla – obsahují látku, která se z trávicího traktu nevstřebává, zůstává ve střevech a osmoticky na sebe váže vodu. Zvýšené množství vody pak naředí stolici. (Duphalac, Lactulosa, Forlax, glycerinové čípky)

3. Projímadla zrychlující hybnost střev – používají se méně často, jsou spíše na předpis a patří mezi ně léky ze skupiny prokinetik a inhibitorů acetylcholinesterázy (Motilium, Syntostigmin). Méně známou sloučeninou, která patří do této skupiny, je prucaloprid (lék Resolor), která zrychluje hybnost střev působením na serotoninové receptory.

4. Objemová projímadla – tato laxativa obsahují sloučeniny, které se v trávicím traktu nevstřebávají, po kontaktu s vodou nabobtnají a zvyšují tak objem stolice. Typickým příkladem jsou různé volně prodejné doplňky obsahující vlákninu (Psyllium, otruby a podobně). Je naprosto nezbytné, aby při jejich užívání člověk hodně pil, jinak se zácpa ještě zhorší.

Užívání laxativ ke snížení hmotnosti? Nesmysl!

Občas někoho napadne, že laxativa dokáží prohnat potravu tělem dříve, než vstřebá energii z jídla, a tak díky nim nepřibere nebo dokonce zhubne. Typicky je tímto způsobem užívají lidé, kteří mají sklony k záchvatovitému přejídání.

Tak to ale nefunguje, protože laxativa účinkují až ve střevech, v okamžiku, kdy už jídlo v organismu prošlo mnoha různými procesy. Jinými slovy, vaše tělo přijme kilojouly, tuk a většinu živin dříve, než se dostanou do tlustého střeva. Z jídla už je v ten moment víceméně jen odpad, který tělo nepotřebuje a který je většinou plný vody a některých minerálů. Odpad se přesune do tlustého střeva, kde z něj tělo vstřebá část vody, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, které zde přece jen ještě zbyly.
Pokud tedy užíváte projímadla a hubnete, jde jen o ztrátu vody, s hubnutím to nemá společného nic.

Jak vám mohou projímadla ublížit

Užívání laxativ jako prostředku k hubnutí, pokud tak činíte dlouhodobě a nikoli proto, že trpíte zácpou, vám navíc může kvůli dehydrataci způsobit následující problémy:

  • Závrať
  • Točení hlavy
  • Slabost
  • Zmatenost
  • Bolesti hlavy
  • Tmavé zbarvení moči
  • Mdloby
  • Rozmazané vidění

Někdy lidé, kteří zneužívají laxativa, zároveň nepijí a pak už si zahrávají se skutečně vážnými zdravotními potížemi – v extrémních případech může dehydratace způsobit srdeční problémy, selhání ledvin a dokonce i smrt.

Dalším rizikem je, že si lidé rozhodí metabolismus, konkrétně pak hospodaření těla s elektrolyty – jde například o sodík a draslík, které se za normálních okolností vstřebávají v tlustém střevě, což je zásadní pro správnou funkci svalů či srdce. Pokud jich kvůli laxativům ztrácíte příliš, hrozí vám následující:

  • Svalová slabost
  • Srdeční problémy
  • Nevolnost
  • Zvracení
  • Průjem
  • Bolesti hlavy
  • Zmatenost

Užívání laxativ, zvláště těch na předpis, po dobu delší, než jeden týden může způsobit ztrátu tonusu střevních svalů, což se paradoxně může projevit zhoršením zácpy nebo naopak průjmem. Příliš časté a příliš dlouhotrvající užívání projímadel může poškodit vaše střeva, kvůli čemuž může o něco stoupnout riziko rozvoje rakoviny. Nadměrní užívání laxativ zároveň zhoršuje vstřebávání léků na případné jiné zdravotní problémy.

Zdroje:

https://www.webmd.com/diet/taking-laxatives-to-lose-weight

https://www.stefajir.cz/projimadla-laxativa