Než dáme slovo Američance Lucy Hill, která se na duševní lázně specializuje, tady je ryze český úvod. Vypakujte všechny z domova. Ne, nemůžou být ani v jiném pokoji. Ne, nesmějí vám ani volat. Ne, neuvaříte jim nic na cestu ani na přivítanou. Tak. Lázně můžou začít.

Zdroj: Youtube

Lucy Hill: Alkohol ani cukr nejsou potřeba

V retreatových centrech není alkohol, cigarety, ani jiné drogy. Ne, že by z vás za pár dní chtěli udělat mnicha, ale ono se to pro zklidnění těla i mysli hodí. Na chvíli vyřadit všechny rozveselovače, vzrušovače a rozjařovače. Takže pijte hodně vody a kromě alkoholu se vyhněte i kávě a cukru. Příliš často se pohoda spojuje právě s nimi. Je na čase vyzkoušet, co umíte bez dvojky bílého, sachru a kapučína.

Druhý krok je jednoduché jídlo, zvané monojídlo. Zní to nudně, ale lidské tělo miluje jednoduchost a my mu ji moc často nenabízíme. Z komplikovaných směsí surovin, dodatků a koření si pak těžkou získává maximum dobrých látek. Lucy Hill říká, že když sníte jídlo z jedné suroviny, dokáže z něj tělo získat až o čtvrtinu víc živin. Není to dlouhodobá strategie, ale na několikadenní retreat ideální.

Zkuste jógu, budete pružní a zlepšíte imunitu

Bylo vám od začátku jasné, že dojde i na jógu, a tady to je. Jóga má spoustu benefitů. Budete díky ní pružní, posílíte svaly, rozproudíte krev, zlepšíte kvalitu kostí i imunitu. Na víkendové lázně vám ale stačí fakt, že se prostě příjemně protáhnete. Zapojíte svaly, které dlouho jen tak visely. Vzpomenete si, co všechno vaše tělo umí. Dáte do pohybu lymfu a zplasknete. Pokud o józe vůbec nic nevíte, pusťte si na YouTube jakékoliv cvičení pro začátečníky, kde vám bude sympatická cvičitelka. A nepotřebujete nic, než podlahu.

Počítač, na kterém si pustíte cvičení bude jediný přístroj, který po dobu vašich duševních lázní uvidíte. Odpojte se od všech sítí, pípátek a rušítek. Žádná svítící obrazovka vám nenaruší spánek, žádné zprávy nezboří váš klid. Ani ty ze světa, ani ty od rodiny vyhnané z bytu.

Místo toho najděte středověký papír a tužku a pište si něco jako deník. Nebo myšlenkovník. Nebo cokoliv. Psaní rukou uvolňuje mysl a koncentruje myšlení. Je to pomalejší než na klávesnici, nejdou tam přepisovat chyby, ani odnikud nic kopírovat. Pište a myslete pomalu.

Nakonec dojde i na to dýchání. Nadechli jste se teď pořádně? Většina z nás to udělá, když se o dýchání začne mluvit. Protože nám dojde, že za běžného provozu jen tak pofuňujeme vzduch tam zpátky a rozhodně nekrmíme tělo kyslíkem, tak, jak bychom měli. Stačí chvíli soustředěně zhluboka dýchat a hned poznáte ten rozdíl. Nic složitého ani odborného. Prostě nádech a výdech ve vašem tempu.

Spánek vám prospěje

Pospávejte a procházejte se. Podle nálady. Lehněte si, když se vám bude chtít a nehněte dvě hodiny končetinou. Jděte na vzduch, když se vám bude chtít a projděte se kolem domu nebo tři hodiny po horách. Jestli se vám ven nechce, pusťte k sobě čerstvý vzduch oknem. Bez něj to na retreatu nepůjde.

A poslední krok, meditace. Vůbec se nebojte. Už vám někdy odplavaly myšlenky cestou v autobuse? Zasnili jste se na nákupu u majonéz? Unesly vás vzpomínky cestou lesem tak, že ani nevíte jak jste ušli poslední kilometr? Pak víte, jak meditovat. Pohodlně se usaďte, nebo jděte sami ven a potom pusťe hlavu na dovolenou.

Ať si takhle darujete večer, víkend nebo celý týden, udělali jste právě pro sebe něco nedocenitelného. Opakujte dle potřeby.

Zdroj: Vlasta.cz

https://www.healthista.com/9-steps-to-creating-a-healing-retreat-at-home/