Běžnou cestou k vlastnímu bydlení je hypotéka

Jen málokdo z nás dokáže za svůj život na bydlení našetřit, u mladých lidí, kteří sotva začali pracovat, to platí dvojnásob. Když nemáte dostatek vlastních financí k bydlení, je jednou z cest, jak se k němu přiblížit, hypoteční úvěr.

Pod ním je třeba si představit dlouhodobý úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti, která je určená k bydlení, nachází se na území ČR a je zapsaná v Katastru nemovitostí. Nejčastěji se k zajištění hypotéky využívá financovaná nemovitost, není to ale pravidlem. Ručit můžete i jiným objektem, který vlastníte vy nebo vaši blízcí (samozřejmě pokud oni s tím souhlasí).

Víte, že hypotéku můžete získat až do výše 95 % zástavní hodnoty nemovitosti s dobou splatnosti v rozmezí 5-40 let? Jejím prostřednictvím můžete financovat jak koupi stavebního pozemku určeného ke stavbě nemovitosti určené k bydlení, tak byt či dům v osobním vlastnictví, nemovitost sloužící k individuální rekreaci nebo bytové jednotky v družstevním vlastnictví.

Jsou hypotéky stále výhodné?

V posledních měsících byl zájem o hypoteční úvěry enormní a trhal rekordy. Stály za ním výhodné podmínky včetně rekordně nízkých úroků. Dneska je to jinak, ČNB je začíná zvyšovat a ke konci roku mohu přesáhnout i 4,5 %.

Podle ekonomů za aktuální zvýšení o 2 % může hlavně rostoucí inflace, která za srpen vystoupala až na 4,1 procenta. Tuzemské ceny letí strmě vzhůru, asi nejlíp je to vidět na ceně dopravy. Benzín i nafta podražily, rostou i ceny aut. Poznáme to ale i na ceně zeleniny a dalších potravin. ČNB dává najevo, že není třeba ekonomiku tolik podporovat, zároveň nám taky dává na vědomí, že si rostoucí inflaci pohlídá. Jak se to projeví na cenách hypoték?

Podle Veroniky Hegrové z Hyponamiru.cz by dopad na ceny nemovitostí neměl být až tak velký, což je dáno nedostatkem nemovitostí, kdy je pořád velká koupěschopnost. Cenu nemovitosti totiž neurčuje prodávající, ale poptávka, tedy kupec. Dokud bude zájemce ochoten a schopen zaplatit požadovanou kupní cenu, zvyšování sazeb se na cenách neprojeví, jen se sníží počet zájemců a zůstanou opravdu jen ti koupěschopní.

Jaký je výhled do dalších dnů?

ČNB zvýšila reposazbu o víc, než se předpokládalo, což nám jasně říká, že i nadále budou hypotéky zdražovat a růst úrokových sazeb bude ještě svižnější. Pokud tedy opravdu uvažujete o pořízení vlastního bydlení, není už na co čekat. Kdo chce hypotéku se sazbou pod tři procenta, měl by začít jednat.

Víte, že se v poslední době začíná mluvit i o prodlužování doby splatnosti hypotéky, nebo dokonce o mezigeneračních hypotékách? Kvůli rostoucí úrokové sazbě se totiž zmenšuje okruh těch, kteří aktuálně na hypotéku dosáhnou. Právě prodloužená doba splatnosti, nebo hypotéka, za kterou ponese odpovědnost i další generace, by mohla být řešením a cestou k vysněnému bydlení. Banky nejsou proti, pro ně by šlo o výhodné řešení. Pro lidi už to tak výhodné není, přeci jen zadluží další generaci. Není se tedy čemu divit, že ČNB této variantě není příliš nakloněna.