Poznatky o vlivu alkoholu na lidské zdraví se v průběhu let mění. Není to zase tak dávno, co se i na základě odborných studií tvrdilo, že zatímco třeba bílé víno svědčí kostem, to červené mělo chránit srdce. Novější studie bohužel ukazují, že negativa spíše převažují. A platí to i o hubnutí.

„Někteří lidé skutečně nehubnou, pokud nevynechají alkohol zcela, jiným nevadí, když si tu a tam dají malou sklenku vína. Ale měli by skutečně zůstat u jedné,“ říká například odbornice na výživu Karolína Hlavatá, která spolupracuje s inciativou Vím, co jím.

Tuky se nestihnou odbourat

Naproti tomu třeba internistka Dita Pichlerová tvrdí, že nejlepší a jediné vhodné je s alkoholem seknout docela. Sama je autorkou knihy Jak zhubnout a už nikdy nepřibrat. Podle ní nestačí, když si člověk spočítá denní příjem tak, aby se mu i do toho nižšího vešly třeba dvě decky červeného.

„Metabolismus zpracovává alkohol a nestačí metabolizovat to ostatní, tak se nám pěkně tuky ukládají ‚na horší časy‘. A alkohol ovlivní metabolizaci i na celý další den, ve kterém doplácíme na večerní skleničky. Už i ty dvě deci mohou mít dost zásadní vliv. Samozřejmě každý metabolizuje trochu jinak, ale ze své zkušenosti obezitologa doporučuji lidem, kteří chtějí zhubnout, nepít,“ uvedla Dita Pichlerová před časem v rozhovoru pro Deník N. Jinými slovy, nejde jen o počet kalorií nebo kilojoulů. Ale pokud má tělo během noci odbourávat sklenku či dvě, které jste si dali před spaním, nebude už spalovat tuky.

Je pravda, že některé lidi tohle netrápí a nepřiberou, i když poměrně často pijí pivo nebo víno a k tomu přiměřeně jedí. Pak se mohou zřejmě spolehnout na výkonné spalování, které to zvládne. Ale pokud dlouhodobě bojujete s tím, že váš metabolismus je spíše pomalý, s alkoholem to asi lepší nebude, naopak.

Sedm dalších důvodů, proč při hubnutí nepít alkohol

1. Jsou to prázdné kalorie

Alkoholické nápoje vašemu tělu dodají jen energii, žádné prospěšné živiny. Pro představu, v půllitru dvanáctky je jí tolik, že to odpovídá šestnácti kostkám cukru. Dvojka vína obsahuje tolik energie jako půlka tabulky čokolády. To je dost.

2. Alkohol má vliv na funkci vnitřních orgánů

Týká se to třeba jater, která musí filtrovat všechny cizorodé látky, které zkonzumujeme. Zároveň po nich chceme, aby metabolizovala tuky, sacharidy i bílkoviny. Nadměrný dlouhodobý příjem alkoholu však může jejich výkonnost snížit.

3. Alkohol může přispívat k ukládání břišního tuku

Zapomeňte na to, že pivní mozol se týká jen mužů, kteří pijí přespříliš piva. Jde vlastně o tuk uložený mezi vnitřními orgány, který zvyšuje riziko rozvoje nemocí srdce či cukrovky, a hrozí jak mužům, tak ženám, a to i tehdy, když se přejídají, ani k tomu alkohol pít nemusí. Podle některých studií alkohol podobný způsob ukládání tuků ještě zhoršuje.

4. Alkohol ovlivňuje úsudek

Zatímco za střízliva si člověk ohlídá, co jí, s alkoholem roste chuť a tyhle zábrany padají. Najednou nám nepřijde tak hrozné si ke skleničce dát třeba kus sýra. Jak navíc dokázaly pokusy na myších, už dvou- až třídenní příjem etanolu zvýšil jejich žravost, protože zesílil pocity hladu. A zdá se, že to samé platí i u lidí.

5. Alkohol má vliv na tvorbu pohlavních hormonů

Pití alkoholu může ovlivnit hladinu hormonů v těle, zejména mužského pohlavního hormonu testosteronu, který má vliv na tvorbu svalů a rychlost spalováni tuků. Pokud mají muži testosteronu málo, třeba i kvůli pití alkoholu, spíše se u nich rozvine metabolický syndrom. Tak se odborně označuje soubor rizikových faktorů či nemocí, které mohou vést k rozvoji aterosklerózy, diabetu 2. typu i kardiovaskulárních nemocí. Problémy zpravidla souvisí s nadváhou a pramení z nezdravého životního stylu.

6. Alkohol může negativně ovlivnit spánek

Sklenka vína nebo piva před spaním může znít jako dobrý nápad, pokud si člověk chce během noci dobře odpočinout, ale ve skutečnosti tomu tak není. Vědci totiž přišli na to, že alkohol vede k tomu, že se zkracuje doba hlubokých spánkových fází a že se lidé častěji budí, takže si naopak odpočinou méně. Navíc nekvalitní spánek vede k hormonální nerovnováze a k poruchám, pokud jde například o falešný pocit hladu.

7. Alkohol snižuje výkonnost vašeho trávení

Pití alkoholu, a to i nijak přehnané, může mít za následek i pokles výkonnosti našeho trávení. Přesněji řečeno například snižuje schopnost těla vstřebat z přijatého jídla potřebné živiny. Ty nám pak chybějí, navíc snížená rychlost trávení opět může vést ke zvýšenému ukládání tuků v těle.