Možná se vám to už taky někdy stalo. Uklízeli jste jako diví několik hodin v kuse, po čele i zádech vám stékaly čůrky potu, ale stejně nevypadal byt tak srovnaně a harmonicky jako fotky v lifestylových časopisech nebo prázdné hotelové apartmá. Má to dvě vysvětlení. Zaprvé, na fotkách do časopisů ani v prázdných apartmá nežije nikdo, kdo by si někam položil nevhodně designovaný hrnek kafe nebo pošoupnul kobereček mírně šejdrem. Ale zadruhé, je to taky v tom, že doma všichni, opravdu všichni, máme i věci, které nepotřebujeme. Letité záclony naskládané v krabicích nebo taškách pod postelí, štosy starých časopisů a novin na policích, šuplíky s dávno prošlými čaji nebo džíny a šaty, které jsme nosili, když jsme měli o několik kilo méně, navršené na dně skříně. To všechno jsou možní viníci toho, proč se nám nedaří žádný úklid dotáhnout do úplného a zdárného konce. Staré a dávno nepotřebné věci, které člověk syslí z pouhé nostalgie, zbytečně zabírají místa, která by se dala využít jinak a efektivněji. Jakmile tyto věci vyselektujete a zbavíte se jich, otevřou se vám nové obzory na poli úklidu. Prozradíme vám, jaké další kroky jsou potřeba k tomu, abyste dosáhli kýženého výsledku a svůj domov proměnili v čisté a zdravé obydlí, které vás bude nabíjet pozitivismem a energií.

Představte si ideál

Pokud chcete s nepořádkem skutečně jednou provždy skoncovat, vezměte to důkladně. Jedině když se zbavíte všeho, co nevyužíváte, svou domácnost zcela uklidíte a změníte její vzhled. Důležité je provést tento krok rázně a rychle, jako když strháváte náplast. Pokud se neodhodláte to udělat pořádně, skoro nemá smysl začínat. „Než se ale začnete věcí zbavovat, udělejte si čas a pečlivě se nad tím zamyslete. Představte si ideální životní styl, o jakém sníte,“ píše japonská odbornice Marie Kondo ve své knize Zázračný úklid. „Je důležité jít do sebemenších detailů a dělat si poznámky. Pokud vám to připadá těžké a nemáte představu, inspirujte se fotografiemi v časopisech o bydlení. Když uvidíte různé jiné domácnosti, pomůže vám to uvědomit si, co se vám líbí.“ Pozor, vyhazovací úklid má jeden zádrhel: pokud bydlíte s někým dalším, musí ten někdo další s vámi souhlasit v tom, co se vyhodí a co se nechá. Sama Marie přiznává, že ve svém pubertálním období vyhodila občas rodičům věci, které opravdu vyhazovat neměla. Ale předpokládejme, že se na základech se svými spolubydlícími shodnete a oni budou jenom vděční, když bude doma všechno krásně srovnáno.

Milované věci uchovejte

Věci uložené na dně šuplíků a skříně tak, že je nemáte na očích, spí. Když je vytáhnete na světlo a div nezajásáte radostí, že dotyčné tričko, náramek nebo hodinky ještě existují, pak stojí za úvahu, abyste si danou věc nechali – ovšem už ji nepohřbívejte na dně komody! Mezi další faktory, které je třeba při „čistce“ zohlednit, patří funkčnost. Staré slovníky si za předpokladu, že nemáte nové verze, nechte. Na druhou stranu letitou mikinu, ve které byste už nešli ani ven se psem, dejte na hromadu s nápisem „popelnice“. „Když přijdete na něco, s čím se nedokážete rozloučit, dobře se zamyslete nad tím, jaký účel to ve vašem životě plní doopravdy. Překvapí vás, kolik věcí, které vlastníte, svou roli už splnilo. Tím, že uznáte jejich přínos a s vděkem se s nimi rozloučíte, budete si moct v tom, co máte, nastolit pořádek. Nakonec vám zbudou jen věci, kterých si doopravdy považujete,“ radí Marie Kondo.

Oblečení má přednost

Pokud budete věci redukovat ve správném pořadí, půjde vám práce od ruky. Marie Kondo doporučuje začít tím nejjednodušším, a sice oblečením: „Prvním krokem je zkontrolovat každý šatník, skříň i šuplík v domě a veškeré oblečení včetně bot a kabelek shromáždit na jedno místo.“ Poté ho rozdělte do několika podkategorií, jako jsou vršky (košile, svetry, trička), dolní kusy (kalhoty, sukně), oděvy na ramínko (saka, šaty, kabáty), ponožky, spodní prádlo, kabelky, doplňky a boty. Každý kus pak vezměte do ruky, a pokud jste ho neměli rok na sobě, je dávno vyšlý z módy, žmolkatý, rozpáraný nebo dírkatý, nemilosrdně se ho zbavte. Když budete s oblečením hotovi, přejděte ke kategorii knihy, papíry, fotografie, drobnosti.

Zbořte komínky

Odbornice na úklid doporučuje všechno, co jde, ukládat svisle, ne vodorovně na sebe, protože tak ušetříte místo. Zkuste to a zjistíte, že spoustu věcí se skutečně vyplatí dát nastojato. Platí to například pro knihy, DVD, papírenské potřeby, ale i čaje, potraviny v lednici nebo punčochy. Po otevření šuplete nebo skříňky tak hned uvidíte, kde co je, aniž byste museli vrchní věci vyndávat a lovit v hlubších „vodách“.

Systém matrjošky

Ačkoli je způsob skladování „něco vložím do něčeho dalšího“ praktický, logický a pro mnohé také automatický, najdou se i tací, kteří na něj zapomínají nebo jej neuplatňují všude, kde se dá. Neplatí to pouze pro krabice, které nechcete vyhodit, protože by se mohly hodit například pro zabalení dárku nebo poslání zboží poštou, ale také pro hrnce, misky, talířky, svačinové krabičky nebo kabelky a zavazadla.

Okamžité vybalování

Tohle je jedno z nejdůležitějších pravidel, které byste měli začít ihned praktikovat. Zajistí totiž, že váš uklizený byt uklizeným taky zůstane. Jakmile si koupíte nějaké oblečení, doplněk nebo věc do domácnosti, ihned ji vybalte, odstřihněte visačky a uložte na své místo.

Nevystavujte předměty

Váš domov není ani drogerie, ani kuchyňské studio. Všechny lahvičky se šampony, kondicionéry a sprchovými gely popadněte a dejte do drátěného nebo proutěného košíku dostatečně velkého, aby se do něj vešla zkrášlovadla celé rodiny, a šoupněte ho do skříňky, kde se na ně nebude prášit. To samé platí pro okolí kuchyňského dřezu.

Vybudujte stáje

Nevymezení místa pro každý předmět je jednou z hlavních příčin návratu do starých kolejí. Jakmile svým věcem najdete prostor, budete doma snadno udržovat pořádek. Pokaždé když je přestanete používat, uložte je na své místo. Díky tomu přestanete věci hromadit a pořizovat si nové.

Chytré dózy

Aby vám z načatého balení sušenek nepadaly drobečky na poličky ve spíži nebo kuchyňské lince, přendejte je do skleněné uzavíratelné dózy nebo umělohmotné krabičky s dobře těsnícím víčkem. Dalším plusem je, že oplatky vydrží déle čerstvé.

(Ne)šťastné ponožky

Také se vám v šupleti kutálí do sebe zamotané ponožky, které svým vzhledem připomínají měkké brambory? Podle Marie Kondo ponožky nebo punčochy uskladněné tímto způsobem trpí a jsou doslova nešťastné. „Ponožky by měly v zásuvce odpočívat, dýchat, a ne se dusit. Pokud jsou srolované a ohrnuté, jsou neustále ve stavu napětí. Jejich tkanina se vytahuje a elasticita povoluje. Kutálejí se a narážejí do sebe, kdykoli zásuvku otevřeme nebo zavřeme,“ vysvětluje. Jak tedy ponožky a punčochy správně skladovat? Položte jednu ponožku na druhou. Nízko vykrojené, které zakrývají pouze chodidla, stačí přeložit dvakrát, kotníkové a podkolenky třikrát až pětkrát podle toho, jakou výšku má zásuvka. Punčocháče podélně přeložte na půl. Pak je poskládejte na třetiny a dbejte přitom na to, aby špičky zůstaly uvnitř a aby pasový límec nahoře trochu přečníval. Do zásuvky dávejte punčocháče svisle tak, abyste viděli rolování.

Rozvržená spíž

Pro maximální využití prostoru rozdělte potraviny podle druhu a velikosti. Pudinky, prášky do pečiva, vanilkový cukr a malé pytlíčky stáhněte gumičkou a dejte do krabice. Mouku, těstoviny, rýži a jiné suroviny, které používáte k vaření denně, dejte do police ve výši očí. Zavařovací sklenice a konzervy naskládejte do nižších regálů. Pokud si děláte zásoby, nezapomeňte potraviny se starším datem spotřeby dát dopředu.

Role nastojáka

Když chcete zabalit jídlo do alobalu či fólie nebo vystlat plech pečicím papírem, musíte při nalezení správné role přeházet celé šuple nebo poličku? Dejte všechny tyto role (nastojato) do vysokého průhledného pořadače. Budete je mít všechny pěkně na dosah a druhou výhodou je, že vám ve spíži nebo kredenci zaberou méně místa.

Vyšperkovaná stěna

Máte dilema, kam dát korále, řetízky nebo náramky, aby se vám nezamotávaly do sebe? Náušnice zahákněte v páru za špendlíky a ty připíchněte na korkovou nástěnku. Korále pověste na dřevěné háčky na zeď, náramky navlékněte na skleněnou lahev třeba od vína a dejte na polici nebo komodu – vytvoříte tak originální dekoraci.

Klíčem je pravidelnost

Abyste nezajeli do starých kolejí, je podle expertů na úklid nezbytné provádět dva typy úklidu – každodenní a týdenní. „Velký týdenní úklid je potřebný proto, abychom systematicky uklidili a umyli vše do výše natažené paže. Každodenní úklid je věnován drobné údržbě, jako je úklid rozházených předmětů, nádobí, umyvadla a podobně, která zásadně zpomaluje míru nepořádku a zašpinění, které směrem k velkému týdennímu úklidu vzrůstá,“ vysvětluje Kateřina Habinová z úklidové firmy LadyHelp.

ZDROJ: časopis Vlasta, Marie Kondo