Doba, kdy maturita nebo promoce znamenaly konec vzdělávání, je nenávratně pryč. Člověk by neměl ustrnout, protože svět se točí rychle a pořád přináší něco nového. Kdo se uzavře a přestane nasávat nové poznatky, ten může brzy v toku informací a nových technologií začít trochu bloudit.

Zdroj: Youtube

Zkrátka a dobře, kdo se přestane učit, jako by nebyl. Ovšem nebojte se, uklidňuje byznys mentorka Margareta Křížová, nemusíte se učit rovnice, deskriptivní geometrii ani zpaměti biflovat láčkovce. „Když mluvím o učení, mám na mysli otevřenou mysl, zdroje informací, spojování souvislostí a hledání inspirace,“ vysvětluje v projektu o hospodaření a osobním růstu.

V dnešní době si člověk může založit vlastní zpravodajství, dokonce i vlastní univerzitu, a to všechno, ať je mu dvacet let, nebo osmdesát a víc. A nestojí to moc peněz. Křížová tomu říká: JÁ s r.o., řídíte sami sebe a tvoříte svůj vnitřní svět, aby byl přesně takový, jaký ho chcete mít. Věřte, že investice do vzdělání, ať už vašeho, nebo vašich dětí, je ta nejlepší a s nejvyšší návratností.

Kde a jak se vzdělávat? 

Kde a jak se vzdělávat? 

  • Poslouchejte podcasty, vyberte si v češtině nebo třeba v angličtině. Najděte si lidi, kteří vás inspirují, a sledujte jejich sociální sítě a publikace.
  • Neodmítejte nové věci a technologie. Neodmítejte lidi, kteří jsou jiní nebo mají jiný názor než vy. Nemyslete si, že lidi mladší nebo starší než jste vy nemají pravdu.
  • Nehledejte informace v jediném zdroji.
  • Můžete sledovat webináře, přihlásit se na workshopy, sledovat online kurzy, stačí si vybrat.
  • Choďte do knihovny a čtěte. Věděli jste, že členství v knihovně stojí ročně jen 100 korun, to by měl váš rozpočet utáhnout.
  • Sledujte trendy v odvětvích, která vás zajímají, v kterých podnikáte nebo chcete začít podnikat. Co je nového, o čem se píše, jak se na trhu chovají velcí hráči v oboru.  
  • A jeden Margaretin tip navíc: „Hlavně se nebojte změny, i když zažíváme dobu digitalizace a automatizace, lidi budou stále potřeba, jen s otevřenější myslí. Celoživotní vzdělávání je motorem radosti života a otevírá nové obzory.