Úsporné vytápění

Snížením teploty o jeden stupeň stáhnete energetické nároky vaší domácnosti zhruba o 6 %. Při v Česku běžných nákladech na vytápění 40 000 ročně, může tato změna ušetřit 2 400 Kč.

Chytřejší nákup

Do obchodu s plným břichem a s malou taškou.

Ještě v 80. letech by málokoho napadlo jít nakupovat s hromadou tašek, dnes jsou velké nákupy standardem. Na velkém nákupu sice ušetříte díky ceně za jednotku, na druhou stranu velká ekonomická balení paradoxně podporují plýtvání. Alespoň u jídla byste se ho měli vyvarovat. Do těstovin v zásobě se dostanou moli (teď je zvlášť jejich sezona), velké balení šunky se nestihne sníst, brambory naklíčí… Zkrátka za jídlo prokazatelně utratíte méně, pokud budete nakupovat jen to, co skutečně spotřebujete. Příště tedy do obchodu jen s malou taškou a ideálně po obědě. Pocit hladu má na množství nakoupeného jídla nečekaný vliv. Hladový člověk nakoupí násobné množství jídla než sytý, a ještě si záměrně sahá po energeticky vydatných potravinách, tedy sladkých, tučných… a ne úplně zdravých.

Tip redakce: Za hranice

Tip redakce: Za hranice

Je to paradox. U sousedů v Německu (i Rakousku), kde mají nesrovnatelně vyšší příjmy, se levněji nakupuje.

Vyplatí se to samozřejmě hlavně lidem, kteří mají hranice v dosahu. Stojí za to, najít si na internetu letáky německých obchodů, například Real, Rewe, Edeka, Aldi, Lidl... a porovnávat ceny. Zvláště u velkých balení pracích prášků, máchadel, tablet do myčky, sprchových gelů, kapesníků, ubrousků, mýdel, dětských věcí atd. můžete ušetřit až třetinu ceny. Při slevách i více. To samé platí, kromě masa, u potravin, jako jsou mléčné výrobky, těstoviny, luštěniny, mouky a některé druhy zeleniny. Výhodné jsou ceny u tzv. privátních značek. Výrazně ušetřit se dá i při předvánočních, povánočních, předvelikonočních... akcích, kdy se obchodníci snaží nalákat na slevy potravin, hraček, domácích potřeb či oblečení. Nákupy plánujte raději na všední dny. A pozor! V neděli je zavřeno.

Vaříme levně a sezonně: Kuře zadělávané květákem a nudlemi

Královnou úsporné kuchyně není Rettigová, ale Anuše Kejřová. Z devátého vydání její kuchařky, vydané poprvé v roce 1905, vybíráme recepty, které nespravedlivě upadly v zapomnění.

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny:

  • 1 menší kuře
  • 1 petržel
  • (srdíčko, žaludek, játra z kuřete – nemusí být)
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • květák
  • sádlo na smažení
  • 1 balení nudlí
  • 3 lžíce strouhanky

Postup:

1. Kuře na čtvrtky dejte do vařící osolené vody, přidejte petržel a očištěné drůbky a vařte asi hodinu do měkka. Vody by mělo být tolik, aby bylo kuře těsně ponořeno.

2. Květák v celku dejte do vroucí vody se lžící másla a vařte asi hodinu.

3. Vyjměte kuře ze základu, na pánvi si připravte světlou jíšku ze lžíce másla a dvou lžic hladké mouky a pečlivě ji rozmíchejte v základu z kuřete. Vodu z květáku můžete přidat do omáčky také. Chcete-li omáčku jemnější, můžete ji zjemnit lžící sladké smetany, v níž jste rozkvedlali jeden žloutek. Maso vraťte do omáčky a společně prohřejte. Nudle uvařte podle návodu a slijte. Strouhanku osmažte na lžíci másla.

4. Do středu mísy dejte uvařené maso, doprostřed vložte květák, posypte jej osmaženou strouhankou, kolem rozložte nudle a přelijte je omáčkou.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články