Úsporné vaření

Až čtyřikrát energeticky úspornější bude vaše vaření, pokud budete hrnec zakrývat pokličkou. A takový starý dobrý papiňák, ten ušetří 50 % energie.

Návrat obálek?

Žijeme v supermoderním 21. století, ale se stoletou metodou obálek s hotovostí jde šetření lépe.

Platby v hotovosti ustupují těm elektronickým a lidé utrácejí víc – nejen proto, že vše zdražilo, ale protože je to snadné. Z virtuální peněženky létají peníze o poznání rychleji, než když si s sebou na nákup vezmete jen tolik, kolik jste si naplánovali utratit. Proto je metoda domácího hospodaření, jakou preferovaly babičky, opět v kurzu. Ano, staré dobré obálky jsou zpět. Jestli o nich uvažujete, jako první zrevidujte domácí ekonomiku. Zapisujte si podrobně všechny platby, které za měsíc uskutečníte. Zřejmě zjistíte, že mnohé investice jsou zbytné, ačkoliv si namlouváte, že šetříte. Už jen zapsat je, funguje jako brzda. Další fintou je vyčkávání. Kdo si počká, ten neutratí. Máte-li pocit, že nějakou dražší věc strašně potřebujete, zkuste si ji nekoupit hned, ale až za měsíc.

Tip šéfredaktorky Aleny: Budiž světlo

Tip šéfredaktorky Aleny: Budiž světlo

Mám velmi praktického manžela ekonoma, který se tím nejen živí, ale umí ekonomicky zhodnotit taky to, jak a kde doma můžeme v téhle době ušetřit. Tak daleko jako kolegyně Klára, která se rozhodla otestovat život bez lednice, jsem se nedostala, ale nějaké vychytávky už jsme taky začali praktikovat. Manžel rozdělil metody šetření na několik oblastí, v nichž se dá ušetřit. Jako první jsme začali elektrickou energií. Ne, že bychom byli stoprocentní, ale dílčí úspěchy už vidět jsou.

Za prvé: Začala jsem péct chleba v remosce, kterou jsem kdysi dávno dostala pod stromeček, a teď jsem ji vytáhla. Nezdá se to, ale za hodinu pečení se v ní spotřebuje tolik energie, jako za deset minut předehřátí trouby.

Za druhé: Všechny svítící spotřebiče vypínáme ze stand-by mode, tedy i ze zásuvky, vždy když jdeme spát. Když si potřebujeme „jen“ odskočit, přepneme počítač do režimu spánku.

Za třetí: Staré žárovky jsme vyměnili za úsporné ledky a svítíme jen tam, kde je potřeba. Dřívější „svícení“ pánubohu do oken už nepraktikujeme.

Za čtvrté: Při vaření používám méně vody, hrnec přikrývám pokličkou, a když vařím hovězí vývar, který potřebuje delší dobu, pozvu na pomoc papiňák.

Vaříme levně a sezonně: Chudí rytíři

Královnou úsporné kuchyně není Rettigová, ale Anuše Kejřová. Z devátého vydání její kuchařky, vydané poprvé v roce 1905, vybíráme recepty, které nespravedlivě upadly v zapomnění.

Doba přípravy: 2 dny

Suroviny:

Na buchtu:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g kvasnic
  • lžička cukru
  • 250 ml mléka
  • špetka soli

Na dokončení:

  • 100 ml smetany nebo mléka
  • 250 g tvarohu
  • povidla
  • hladká mouka na obalování
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • sádlo na smažení

Postup:

1. Den předem si upečte buchtu. Kvasnice rozetřete se lžičkou cukru a nechte je pod utrěrkou zkynout. Pak společně z nich s vlažným mlékem, špetkou soli a moukou zadělejte tužší těsto (jako na buchty). Hodně jej vypracujte a nechte kynout. Do vymazaného rendlíku dejte vykynuté těsto a pečte v toubě na 175 stupňů do růžova, cca 15–20 minut.

2. Druhý den buchtu nakrájejte na tenčí plátky, smočte je ve smetaně a nechte okapat. Jeden plátek namažte tvarohem (můžete jej osladit) a povidly, přiklopte dalším plátkem a mírně stlačte k sobě. Nádivkou naplněné dvoukrajíce obalte v mouce, ve vajíčku a ve strouhance a smažte v rozpáleném sádle.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články