Jak ušetřit: Když zbyde maso, zkuste závitky, pomazánku nebo nudlový salát
Naši předci by se asi divili, ale dnešnímu člověku občas zbyde... maso. Ale možná by se ani nedivili, protože se zbytky pracuje i prastará kuchařka od Anny Kejřové, kterou chráním jako oko v hlavě. Maso totiž zbýt může, ale vyhodit se nesmí! Co s ním? Můžete vyzkoušet podle mého pátrání zcela zapomenutou celerovou omáčku, anebo něco exotičtějšího?
Asijské nudle
Každý zbytek masa zahraje úplně novou písničku v nudlích. Zásadní je omáčka: sójová omáčka, rýžový ocet, cukr, rybí omáčka, zázvor, česnek. Netřeba přesných poměrů, prostě mícháte vše na pánvi, ochutnáváte a přidáváte, čeho se zdá málo. A teď záleží, jestli chcete jíst jídlo teplé, nebo studené. Na studený nudlový salát promíchejte zbytky masa s nakrájenou zeleninou (např. s paprikou, čínským zelím, jarní cibulkou, fazolovými lusky) a zcezenými a studenou vodou propláchnutými nudlemi (promíchanými s trochou sezamového oleje). Jako dresink přidejte vychladlou omáčku. Nebo můžete na pánvičce zeleninu opražit, přihodit maso, nudle, a zalít na posledních pár minut omáčkou. Obě verze můžete při podávání doladit sekanými arašídy, křupavou smaženou cibulkou i sezamovými semínky a limetovou šťávou.
Zelné závitky
Zbylé maso (ideální je vepřové) namelte na masovém mlýnku, smíchejte s vajíčkem, osmaženou cibulkou, česnekem a trochou vařené rýže, vše osolte a opepřete. Hlávku zelí zbavte košťálu a dejte ji na pár minut vařit do vroucí osolené vody. Pak ji zchlaďte a rozeberte na jednotlivé listy, ze kterých vykrojte tuhou středovou část. Do zelných listů zabalte přiměřené množství masové nádivky. Vše vyskládejte do pekáčku, podlijte lehce vývarem a pečte půl hodiny.
Masová pomazánka
Znáte oblíbenou salámovou pikantní pomazánku osmdesátých let, které se říkalo sloní žrádlo? Jestli patří taky k vašim oblíbeným hříškům, pak vězte, že docela dobře funguje, i když ji připravíte ze zbytků krůty nebo kuřete. Maso nahradí měkký salám. Jinak je postup stejný. Namleté maso se promíchá s namletou sterilovanou zeleninou, přidáte kouzelnou ochucovací omáčku z octa, worchesteru, hořčice, kečupu, cukru, kteroužto směs jen necháte přejít varem a vychladnout. Pak vše promícháte, přidat majolku můžete, ale nemusíte.
Zapečenosti
Co je křupavé, to je lahodné. Takže často jen smíchám zbytky masa s těstovinami nebo bramborami a zapeču. Nikdy to není neúspěch. Mimochodem, do masofleků přidávám zmrazené houby, které jen krátce orestuji na cibulce. Je to pecka! Naposledy jsem přidala na kousky nakrájené bílé zelí a taky to bylo prima.
ZDROJ: časopis Vlasta