Jak ušetřit: Když zbyde maso, zkuste závitky, pomazánku nebo nudlový salát

Alena Němečková | 8. 1. 2023

Naši předci by se asi divili, ale dnešnímu člověku občas zbyde... maso. Ale možná by se ani nedivili, protože se zbytky pracuje i prastará kuchařka od Anny Kejřové, kterou chráním jako oko v hlavě. Maso totiž zbýt může, ale vyhodit se nesmí! Co s ním? Můžete vyzkoušet podle mého pátrání zcela zapomenutou celerovou omáčku, anebo něco exotičtějšího?

Asijské nudle

Každý zbytek masa zahraje úplně novou písničku v nudlích. Zásadní je omáčka: sójová omáčka, rýžový ocet, cukr, rybí omáčka, zázvor, česnek. Netřeba přesných poměrů, prostě mícháte vše na pánvi, ochutnáváte a přidáváte, čeho se zdá málo. A teď záleží, jestli chcete jíst jídlo teplé, nebo studené. Na studený nudlový salát promíchejte zbytky masa s nakrájenou zeleninou (např. s paprikou, čínským zelím, jarní cibulkou, fazolovými lusky) a zcezenými a studenou vodou propláchnutými nudlemi (promíchanými s trochou sezamového oleje). Jako dresink přidejte vychladlou omáčku. Nebo můžete na pánvičce zeleninu opražit, přihodit maso, nudle, a zalít na posledních pár minut omáčkou. Obě verze můžete při podávání doladit sekanými arašídy, křupavou smaženou cibulkou i sezamovými semínky a limetovou šťávou.

Jak ušetřit na elektřině i kosmetice. Nevařte do konce a měňte konzistenci krémů
Jak ušetřit

Jak ušetřit na elektřině i kosmetice. Nevařte do konce a měňte konzistenci krémů

Zelné závitky

Zbylé maso (ideální je vepřové) namelte na masovém mlýnku, smíchejte s vajíčkem, osmaženou cibulkou, česnekem a trochou vařené rýže, vše osolte a opepřete. Hlávku zelí zbavte košťálu a dejte ji na pár minut vařit do vroucí osolené vody. Pak ji zchlaďte a rozeberte na jednotlivé listy, ze kterých vykrojte tuhou středovou část. Do zelných listů zabalte přiměřené množství masové nádivky. Vše vyskládejte do pekáčku, podlijte lehce vývarem a pečte půl hodiny.

Jak ušetřit v kuchyni - bílky: Nejen na pusinky nebo do pánve
Jak ušetřit

Jak ušetřit v kuchyni - bílky: Nejen na pusinky nebo do pánve

Masová pomazánka

Znáte oblíbenou salámovou pikantní pomazánku osmdesátých let, které se říkalo sloní žrádlo? Jestli patří taky k vašim oblíbeným hříškům, pak vězte, že docela dobře funguje, i když ji připravíte ze zbytků krůty nebo kuřete. Maso nahradí měkký salám. Jinak je postup stejný. Namleté maso se promíchá s namletou sterilovanou zeleninou, přidáte kouzelnou ochucovací omáčku z octa, worchesteru, hořčice, kečupu, cukru, kteroužto směs jen necháte přejít varem a vychladnout. Pak vše promícháte, přidat majolku můžete, ale nemusíte.

Zapečenosti

Co je křupavé, to je lahodné. Takže často jen smíchám zbytky masa s těstovinami nebo bramborami a zapeču. Nikdy to není neúspěch. Mimochodem, do masofleků přidávám zmrazené houby, které jen krátce orestuji na cibulce. Je to pecka! Naposledy jsem přidala na kousky nakrájené bílé zelí a taky to bylo prima.

ZDROJ: časopis Vlasta

Zbytky v kuchyni: Co dělat s mrkví za zenitem nebo bramborami. Pomůže voda
Jak ušetřit

Zbytky v kuchyni: Co dělat s mrkví za zenitem nebo bramborami. Pomůže voda

Zbytky v kuchyni: Z pečiva snídaně, oběd i večeře. Nevyhazujte ho, ušetříte
Jak ušetřit

Zbytky v kuchyni: Z pečiva snídaně, oběd i večeře. Nevyhazujte ho, ušetříte

Život bez lednice (2. díl): Kůrky a okurka už nejsou můj byznys
Jak ušetřit

Život bez lednice (2. díl): Kůrky a okurka už nejsou můj byznys

Tagy maso omáčka pomazánka