Levné pečivo

Do pekárny místo ráno večer? Před zavírací dobou většina pekáren zlevňuje až na 50 % a oblíbený kousek, který byste si za původní cenu nekoupili, může být váš. Kdo tvrdí, že croissant není večeře?

Voda z květáku: Základ polévky

Vodu, v níž se vařil květák, si schovejte na základ pro přípravu polévky z kuřecích skeletů, přidá mu další chuť. Skelety nasucho opečte, zalijte vodou z květáku a dejte je vařit s bobkovým listem a novým kořením. Do hotového vývaru přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a zahustěte ho světlou jíškou. Večeře za pár korun je na světě.

Odměřeno: Vody jen tolik, kolik chcete

Také máte ten zvyk, že bezmyšlenkovitě napustíte vodu do varné konvice, abyste si s ní pak zalili hrnek čaje? A nevaříte náhodou vody zbytečně moc? Snaha ušetřit by se mohla promítnout i tady. Množství si odměřte přesně oním hrnkem, v němž se bude čaj louhovat. Každý watt se počítá.

Zdarma: Šípkový poklad

Leckde se dají najít na keřích šípky, které jsou stále v kondici a byla by škoda je nevyužít. Pozor, na čaj sbírejte ale jen takové plody, které jsou jasně červené, tvrdé a lesklé, a nikoliv oranžové nebo naopak nahnědlé. Jestli u vás již mrazíky uhodily, nezoufejte, marmeláda snese i přemrzlé šípky.

Tip redaktorky Leony: Sláva onošencům

Tip redaktorky Leony: Sláva onošencům

Mám celoživotně výhodu oproti mnoha ženám. Nemám ráda nakupování. Vzpomínám, jak jsme kdysi jezdily s mamkou a sestrou „na slevy“ do Drážďan a ony nade mnou v lámaly hůl už v prvním obchodě. Seděla jsem u kabinky s otráveným výrazem, jímž jsem předčila kdekterého manžela, syna či bratra. Může to být i tím, že jsem poměrně – jak bych to řekla – zdrženlivější ve výdeji peněz. Nactiutrhači z okolí by možná řekli, že jsem škudlilka nebo škrt. Úplně nesouhlasím, byť vlastní sestra mě v legraci nazývá zakladatelkou takzvané slow fashion neboli pomalé módy. A to jen proto, že sotva čtvrtinu, no možná třetinu mého šatníku tvoří věci, které jsem nosila ještě na vysoké. Zkrátka nerada utrácím, což se mi v životě vždy spíše hodilo. Na druhou stranu miluji, když se mi podaří sehnat něco kvalitního, krásného a levného. Oceňuji proto bazary, odkud máme většinu našeho „vintage“ nádobí a nábytku, secondhandy, blešáky i internetové obchody typu Vinted nebo Bazoš, kde jsme před lety pořídili i dětské kočárky. V sekáči či po odrostlých dětech kamarádů získávám oblečení i pro své syny. Zatím mohu, zatím je jim úplně jedno, co mají na sobě.

Vaříme levně a sezonně: Květák à la Ostende

Královnou úsporné kuchyně není Rettigová, ale Anuše Kejřová. Z devátého vydání její kuchařky, vydané poprvé v roce 1905, vybíráme recepty, které nespravedlivě upadly v zapomnění.

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1 květák
  • 125 ml smetany
  • 3 žloutky
  • 30 g másla
  • šťáva z citronu
  • sůl
  • brambory
  • petrželka

Postup:

1. Očištěný květák uvařte v osolené vroucí vodě do měkka. Brambory uvařte do měkka.

2. V míse rozkvrdlejte žloutky ve smetaně a směs osolte. Omáčku budete připravovat ve vodní lázni, takže do většího rendlíku dejte vařit vodu, na hrnec postavte mísu, aby se nedotýkala vody a šlehejte omáčku do zhoustnutí. Směs odstavte a zašlehejte do ní máslo a pár kapek citronové šťávy.

3. Uvařený květák i brambory sceďte, rozložte na talíř a polijte připravenou omáčkou. Nakonec ozdobte sekanou petrželkou.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články