Poruchy soustředění

Nekvalitní, krátký či přerušovaný spánek se zpočátku projevuje zvýšenou únavou. Dlouhodobé nevyspání však může mít za následek také pozvolný úbytek intelektových funkcí – to znamená, že se odrazí na vaší paměti, schopnosti se soustředit či logicky uvažovat. Podle studie uveřejněné v časopise Nature ovlivňuje nedostatek spánku také reflexy – po 24 hodinách bez spánku prý řidič reaguje podobně, jako kdyby požil čtyři nebo pět alkoholických drinků.

Oslabená imunita

Spánek je klíčový k tělesné rekonvalescenci a udržení správných tělesných funkcí. K tomuto závěru došli vědci ze Surreyské univerzity, kteří analyzovali krevní testy lidí, jež týden spali více než deset hodin denně, s těmi, kteří spali pouze šest nebo sedm hodin. Z výsledků zjistili výrazné změny aktivity různých genů, které jsou zásadní pro správné fungování imunity. Náchylnost „nespavců“ k infekcím je tak o téměř 50 procent vyšší.

Zvýšené riziko cukrovky

Špatná kvalita spánku ovlivňuje glukózový metabolismus a má přímý vliv na rozvoj cukrovky. To říkají američtí vědci, kteří sledovali spánek 40 lidí s diabetem po šest nocí. Před sledováním odevzdali účastníci vzorky krve, zodpověděli otázky týkající se poruch spánku, nespavosti a chrápání a nechali si změřit hladinu inzulinu a glukózy. Současně dostali na zápěstí detektor, který zaznamenával jejich pohyb po celou noc. Špatní spáči měli o 23 procent vyšší hladinu glukózy v krvi v dopoledních hodinách, a o 48 procent vyšší hladinu inzulinu než ti, kteří spali po celou noc klidným a nepřerušovaným spánkem. Malé množství spánku má podle lékařky Kristen Knutson, která výzkum vedla, vliv nejen na rozvoj a průběh diabetu, ale také obezity, protože dochází k nárůstu hladiny grelinu, hormonu zvyšujícího chuť k jídlu.

Vyšší krevní tlak

Během zdravého hlubokého spánku dochází ke snižování krevního tlaku a rychlosti tepu, což je důležité pro kardiovaskulární systém, který tak vlastně odpočívá. Naopak při přerušovaném a krátkém spánku krevní tlak stoupá, což může způsobit vznik a rozvoj hypertenze a zhoršení stávajících onemocnění srdce a cév.

5 rad pro dobrý spánek

5 rad pro dobrý spánek

• Nejezte na noc těžká jídla. Večeřet byste měli alespoň tři hodiny před ulehnutím.
• Asi půlhodiny před spaním vypijte bylinkový čaj.
• Nenechávejte v místnosti, kde spíte, zapnutý monitor od počítače. Pokud vám do ložnice svítí světlo z pouličních lamp, zatáhněte závěsy.
• Každý den (i o víkendu) choďte spát ve stejnou dobu – ideálně nejpozději ve 23 hodin.
• Zajistěte v ložnici vhodnou teplotu – kolem 20 stupňů.