Středem obývacího pokoje je sedací souprava

Sedací souprava poslouží nejen jako místo k posezení a odpočinku. Můžete s její pomocí také místnost rozdělit na dvě zóny. Taková pomyslná hranice je dobrá hlavně ve velkých pokojích obdélníkového půdorysu nebo ve sdíleném obývacím pokoji s kuchyní. Místo, kam ji postavíte, proto vybírejte strategicky.

V čtvercovém pokoji se doporučuje sedací soupravu umístit diagonálně. To proto, abyste narušili „krabicový“ dojem z místnosti. Dobrou volbou jsou také rohové sedací soupravy. Investujte do sedačky na míru, abyste měli jistotu, že perfektně zapadne do interiéru.

Hledáte to správné místo, ten správný roh? Nejlepší je sezení uspořádat kolem dominanty pokoje. Tou může být nejen televize, ale třeba i velké okno, krb nebo knihovna. V pokoji ve tvaru L zase hledáme dominantní roh, tedy ten, který když přepažíte, vzniknou dvě samostatné místnosti. Nikdy neumisťujte pohovku zády ke dveřím, takové sezení by bylo vám i hostům podvědomě nepříjemné.

Jak vybrat sedací soupravu? Kromě tvaru a rozměrů se zaměřte také na materiály. Kůže je nadčasová a elegantní, navíc když se o koženou pohovku budete dobře starat, vydrží vám celý život. Do rodin s dětmi a domácími mazlíčky zase oceníte látkové sedačky s povrchovou úpravou AquaClean, která působí jako odpuzovač kapaliny a zároveň usnadňuje čištění.

Pro tu správnou relaxaci je tu křeslo

Rádi po náročném dni lenošíte s knihou v ruce? Pořiďte si křeslo, které bude patřit jenom vám. Při umístění se řiďte podle sedačky. V případě většího obývacího pokoje si ale klidně vytvořte vlastní čtecí koutek. Zajímavou alternativu představují speciální relaxační křesla. Na objednávku se dají upravit na luxusní masážní a vyhřívané křeslo, na kterém zapomenete na všechny starosti světa.

Stěna s televizí, ani velká, ani příliš malá

Jestli si rádi večer posedíte u televize, neobejdete se bez obývací stěny. Situujte ji tak, abyste na ni dobře viděli. Pamatujte, že obrazovka by neměla být ani příliš daleko, ani příliš blízko. Je důležité znát správnou vzdálenost TV od diváka.

Velikost stěny vybírejte podle celkové velikosti pokoje. Do menších nemá cenu kupovat obrovský kus nábytku přes celou stěnu, v takovém případě si vystačíte i s malým stolkem, třeba v kombinaci s poličkami.

Konferenční stolek nesmí blokovat cestu

Konferenční stolek je důležitou součástí každého obývacího pokoje. Postavte ho tak, aby nepřekážel v pohybu a umožnil pohodlné usazení na pohovce. Není nutné, aby stál přesně uprostřed pokoje. Výhodou je, když stolek disponuje nějakým úložným prostorem, například šuplíky. Využijete je například na ovladače, brýle, časopisy a další drobnosti.

Knihovna, komoda a další úložné prostory

Knihovnu postavte k volné stěně, například naproti stěně s televizí. Pokud máte úctyhodnou sbírku čítající několik set kusů, zapřemýšlejte nad knihovnou na míru. Jednak vyplní prázdný prostor, za druhé i svým způsobem šetří místo, protože perfektně zapadnou a nepřekáží.

Nezapomeňte na komodu a další úložné prostory. Jestli chcete vytvořit dojem vzdušnějšího prostoru, nešoupejte komodu až úplně ke zdi, ale nechte trochu mezeru. Oblíbené jsou zejména poličky s úložnými boxy, které od sebe můžete odlišit materiálově, barevně či texturou. Různé povrchy využijte pro uspořádání dekorací a drobných doplňků.

Osvětlení pro lepší atmosféru

Základem je lustr, který se umisťuje do prostoru, například nad konferenční stolek. Kromě toho je dobré pořídit i další zdroje světla, zajistí vám příjemnější atmosféru. Do malých obývacích pokojů kupte bodová světla. Poradí si i s většími plochami najednou a vychází z nich přirozené, rozptýlené světlo. Nezapomeňte na stojací lampy, jejich něžná záře vytváří ideální místo k odpočinku i zábavě. Postavte je ke křeslu, pohovce či koutku s pracovním stolem.