Kolem šedesátky je snadné si říct, že už je to vlastně jedno, jestli vážíte sedmdesát nebo spíš devadesát kilo. Fyzička už lepší nebude, okolí vás bere takovou, jaká jste, a vy si beztak nechcete nic odpírat, toho jste si už v životě užila dost. Jenže když to budete brát takhle, půjdou kila dál nahoru a vy budete – mimo jiné – stárnout rychleji, než je nutné. A nebudete si tak moci dopřát třeba výlety s kamarádkami, protože je nezvládnete. To by byla škoda.

Možná si pamatujete, že pro muže bylo hubnutí vždycky snazší než pro ženy. Možná vás potěší, že v šedesáti už tomu tak není, obě pohlaví jsou na tom stejně, zřejmě v důsledku toho, že muži už nemají tolik svalů, a tak jsou na tom podobně jako ženy.

Bez pohybu to nepůjde? Ani náhodou!

Oběma pohlavím se také v těle, zejména v oblasti břicha, více ukládá přebytečný tuk, a to je věc, s kterou stojí za to bojovat v každém věku, shodují se lékaři. Zásady se moc neliší od shazování v mladším věku, na něco je však přece jen potřeba dát větší pozor.

„Je správné, že chcete změnit životní styl a jíst zdravěji, ale rozhodně byste měli zařadit i více pohybu. Už kvůli tomu je namístě probrat to s lékařem, případně absolvovat preventivní zdravotní prohlídku,“ doporučuje expertka na hubnutí Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB. Ta mimo jiné pořádá právě kurzy shazování váhy zaměřené i na pohyb, nabízí také on-line kurzy hubnutí se cvičením.

S věkem například klesá kapacita plic, a proto je těžké některá cvičení udýchat. Navíc vás možná trápí artritida, a tak vám může třeba jinak zdravá chůze působit bolest a budete muset dobře volit terén nebo ji vyměnit za plavání.

1. Vlastně jde o svaly, ne o hubnutí

Tohle je dobré si uvědomit. Vaším cílem totiž není a priori nižší číslo na váze, ale abyste měla více svalů, zhubnutí bude vedlejším produktem. Neděste se, nepřemlouváme vás k ničemu, co by zavánělo kulturistikou, jde o to, že chcete zabránit tomu, aby vaše svalová hmota mizela, jak je to jinak s věkem běžné.

Svaly nahrazují tukové buňky, což je špatně, protože ty v klidu spálí mnohem méně energie. Navíc čím méně svalů, tím horší kondice. S věkem navíc slábnou i kosti. Pokud budete dobře jíst a zvolíte správný pohyb, můžete svaly i kosti naopak posílit.

2. Přidejte silový trénink

Cože, posilování? To asi ne. Ale ano! Možná si myslíte, že jakmile přijde na hubnutí, musíte se pohybovat co nejrychleji, abyste spalovala tuk. Ale je to složitější. Potřebujete i posilovat, abyste si vybudovala svaly, které i v klidu spálí více energie než tukové zásoby.

Začínejte pozvolna, můžete posilovat s váhou vlastního těla, pomocí cvičící gumy nebo lehkých činek, jejichž váhu postupně zvyšujte.

3. Myslete na dostatek tekutin

Toto je samozřejmě tip pro každého, kdo se snaží zhubnout, bez ohledu na věk. Ale kolem šedesátky je to obzvláště důležité, protože s věkem klesá schopnost našeho těla dát nám najevo, že máme žízeň. Část mozku, která to má na starosti, hypotalamus, už nevysílá signály žízně tak intenzivně. Mnoho z nás navíc málo pije i kvůli tomu, abychom se vyhnuli neustálým cestám na záchod.

Jenže dostatek tekutin je pro naše spalování klíčový, navíc se nám může stát, že místo pití budeme jíst, což přesně nechceme. Myslete na to a naučte se pít pravidelně, i když to na druhou stranu není nutné přehánět a pít litry vody denně, jak se ještě nedávno doporučovalo.

4. Bez bílkovin to nepůjde

Pokud jste se zatím nezaměřila na to, abyste na talíři měla dostatek kvalitních netučných bílkovin, je nejvyšší čas tak učinit. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem svalů, a proto byste jich měla jíst nejméně 30 gramů denně. Bez toho svaly nevybudujete, navíc vás bude bez bílkovin honit chuť na sladké.

Starší lidé mají přirozenou tendenci dávat přednost sladkým a tučným jídlům, takže se to snažte vědomě překonat. Bílkoviny jsou navrch sytivější, takže vám po nich hned tak nevyhládne.

5. Buďte trpěliví

I v šedesáti se dá zhubnout, ale rozhodně to potrvá déle než ve dvaceti. Také cvičení je v tomto věku podstatně namáhavější. Takže to chce trpělivost, abyste se dočkala výsledků. Ale pokud vytrváte, už za několik týdnů byste měla pozorovat změnu.

6. Často se protahujte

Čím jste flexibilnější, tím více si užijete jakoukoli fyzickou aktivitu, kterou děláte. A zároveň snižujete riziko, že se při něčem zraníte. Protahovat se můžete pomocí několika jednoduchých cviků, které snadno najdete na internetu, nebo zkuste nějakou lekci jógy, momentálně rovněž on-line. Protahování má rozhodně smysl i před cvičením a po něm, před chůzí, stejně jako před posilováním.