Když vás pes doma vítá nebo si vám kočka položí čelo na čelo, je to milé a příjemné. Ale věděli jste, že existují exaktní důkazy, jak snižují domácí zvířata svým majitelům riziko deprese? V nejnovější studii přišli vědci na to, že už plánování koupě psa má blahodárný účinek na duševní zdraví. Co teprve, když si to chlupaté štěstí donesete domů.

Ničitelé a spasitelé

Když jsem na sklonku roku potřetí stavěla vánoční stromek, ze kterého si moje tři kočky udělaly trampolínu a fackovacího panáka v jednom, a lezla pod gauč pro žalostné zbytky ozdob, které sežvýkal můj pes, nevěřila bych, že majitelé domácích zvířat jsou na tom v pandemii lépe než ti, co mají doma klid a pořádek. Ale je to tak. Studie, kterou v roce 2021 vypracovali v oddělení pro Péči a chovatelství u firmy Nestlé Purina, přinesla jasné důkazy.

Výzkumníci vyzpovídali 768 majitelů psů a 767 potenciálních majitelů psů (tedy lidí, kteří se velmi vážně zabývají myšlenkou si psa pořídit a už jen hledají konkrétního). Majitelé psů se viděli výrazně šťastnější a spokojenější než lidé bez domácích mazlíčků. Během pandemie měli díky svému psovi dostatek pohybu, sociální interakce, domácí zábavy i psychické podpory. Zajímavé je, že ti, kteří o koupi psa teprve uvažovali, už cítili stejný pozitivní vliv na svoji psychiku, i když třeba teprve kupovali pelíšek a obhlíželi stránky útulků nabízejících psy k adopci.

Sám doma se psem

Nejvýraznější úspěch slaví zvířecí psychoterapeuti v domácnostech o jednom nebo dvou členech. Člověk, který žije sám, by si měl psa nebo kočku pořídit téměř vždy, žertují autoři zmíněného průzkumu. Už jenom to, že musejí myslet na jídlo, hygienu a zdraví i někoho jiného, je udržuje ve formě duševní i tělesné.

Jiná aktuální studie dokazuje, že psi pomáhají i lidem s diagnózou duševní nemoci. „Přece se nemůžu vzdát, když se musím starat o Bradyho,“ řekl jeden z účastníků. Má doma dva roky labradora, kterého našel uvázaného na nádraží, kde skoro dva dny hladověl a štěkal na kolemjdoucí. Teď Brady, jako jeden z mnoha, vrací svému pánovi jeho péči. Ve studii doktorky Hawkinsové zpracovali data od 119 dobrovolníků, z nich 41 trpí duševní nemocí a zbylí se potýkají s psychologickými traumaty. Výsledky ukázaly benefity zvířecího miláčka v sedmi oblastech: zvýšená motivace, aktivace k činnostem, snížené pocity úzkosti, méně panických atak, více společenských kontaktů, snížení rizikového chování a rychlejší proces uzdravování. Účastníci hlásili, že je pes odradil od sebepoškozování, zvedal jim náladu, rozesmíval je a vytrhával z melancholie. I když to někdy bylo ničením nábytku nebo bot.

Já to mám jasné. I za rok vztyčím stromek spíš jako obětinu svému zvířectvu než vánoční symbol. Moje duševní zdraví za to stojí. I za sežvýkané ozdoby po babičce.

Zdroj: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08927936.2021.1914434